Zondag 25/07/2021

Herlezen

Europees ultimatum: deze week Griekse deal of bankroet

null Beeld AP
Beeld AP

• Griekenland deed geen nieuwe voorstellen op vergadering eurogroep, na Europese van gisteravond volgt nieuw beraad op zondag

• Inzet: een nieuw reddingsplan of een gecontroleerde Grexit

• Alle 28 EU-leiders tekenen zondag present

"Bepaalde banken zullen meer diensten aanbieden"

Een aantal banken in Griekenland zullen tegen eind deze week geleidelijk meer diensten aanbieden. Dat verklaarde de viceminister van Financiën, Dimitris Mardas, op de Griekse openbare omroep. Hij bleef wel erg vaag.

De meeste Griekse banken zijn al acht dagen gesloten, uit vrees voor een bankrun. Bovendien geldt aan de bankautomaten een afhaallimiet van 60 euro per dag. Die uitzonderlijke maatregel werd beslist via een decreet dat woensdagavond afloopt. Maar het Griekse ministerie van Financiën bereidde al een nieuw decreet voor om de maatregelen te kunnen verlengen, gaf Madras toe.

In het nieuwe decreet zouden een beperkt aantal instellingen -een duizendtal over heel Griekenland- meer diensten kunnen gaan aanbieden. Het gaat om dezelfde banken waar gepensioneerden zonder bankkaart al 120 euro per week kunnen afhalen. Deze banken nemen ook deposito's aan.

Mardas hoopt dat dit nieuwe decreet een oplossing biedt voor de moeilijkheden die bedrijven ondervinden in Griekenland, door het sluiten van de banken. "Het uiteindelijke doel is dat de banken geleidelijk heropenen, dat de toestand normaliseert", verklaarde Mardas op ERT. De kalender daarvoor hangt volgens hem af van de nationale bank en van de marktomstandigheden.

00u28 - Tsipras wil "inspanning" doen om tot akkoord te komen

Grieks premier Alexis Tsipras zei dinsdagavond dat hij bereid is "een inspanning te leveren" om een akkoord te bereiken met de schuldeisers en zo uit de crisis te geraken en een Grexit te vermijden.

Volgens Tsipras zijn de Europese regeringsleiders overeen gekomen om een "snelle procedure" te lanceren bij een akkoord. "Alle partijen realiseren zich dat de Griekse crisis een Europees probleem is dat moet opgelost worden", luidde het.

23.54: Charles Michel: "Nu of nooit"

"Het is nu of nooit", zo verklaarde premier Charles Michel na afloop van het crisisberaad van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone.

Volgens Michel heeft zijn Griekse ambtgenoot Alexis Tsipras beloofd dat hij zijn europartners uiterlijk donderdag precieze en concrete maatregelen zal voorleggen om de Griekse economie te hervormen en de begroting onder controle te houden. Het is dan aan de institutionele schuldeisers en de ministers van Financiën van de eurolanden om uit te maken of die voorstellen een basis vormen om onderhandelingen op te starten.

"Ik kan niet in zijn hoofd kijken, maar ik hoop dat premier Tsipras begrepen heeft dat de volgende dagen het moment van de waarheid zijn. Het is nu of nooit", maakte Michel duidelijk.

Michel is nog "niet zeker" dat het hervormingsplan donderdag ook daadwerkelijk op tafel zal liggen. Het zou volgens hem immers niet de eerste keer zijn dat de Griekse regering haar beloftes niet nakomt. "Het vertrouwen was beschadigd. En ik kan nog niet zeggen dat het vanavond hersteld is", zo stelde de Belgische regeringsleider.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

23u31 - Europa op alle scenario's voorbereid, ook Grexit

De Griekse regering heeft van de leiders van de eurozone tot vrijdagochtend 8.30 uur de tijd gekregen om haar ultieme, gedetailleerde voorstellen in te dienen. Dat hebben Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dinsdagavond gezegd.

"Grexit in detail voorbereid"
Juncker gaf voor het eerst toe dat de EU een Grexit-scenario heeft voorbereid, "in detail". Op dit moment is er, wegens het uitblijven van nieuwe voorstellen, geen basis voor onderhandelingen, zei Tusk na de eurotop. Donderdagavond wordt van Athene een ultiem pakket verwacht, luidde het. Juncker legde de deadline op vrijdagochtend 8.30 uur.

Daarna moeten de instellingen (Commissie, ECB en IMF) de voorstellen analyseren, waarna de eurogroep zich er vrijdagavond of zaterdag politiek over zal uitspreken. Vervolgens komen alle 28 Europese leiders zondagavond opnieuw samen.

Zowel Tusk als Juncker hanteerde heel sterke taal op de afsluitende persconferentie van de eurotop. "Ik heb nooit over deadlines willen spreken, maar de ultieme deadline is eind deze week", zei Tusk.

Volgens Juncker, die met de nodige gebaren eiste dat de Grieken nu eindelijk eens duidelijk maken "waar ze naartoe willen", is op dit ogenblik geen enkele hypothese uitgesloten. "We hebben een Grexit-scenario in detail voorbereid, een scenario voor humanitaire hulp aan Griekenland en ook een scenario voor een akkoord zodat we Griekenland in de euro kunnen houden, wat ik verkies." Hij maakte zich ook kwaad dat de instellingen door Athene voor terroristen werden uitgescholden. "Wie zijn ze en wie denken ze dat ik ben?", zei hij boos.

Tusk benadrukte dat er alleen maar verliezende partijen zullen zijn als er geen akkoord uit de bus komt en het "worstcasescenario" werkelijkheid wordt. "Ons onvermogen om een akkoord te vinden kan leiden tot het bankroet van Griekenland en de insolvabiliteit van zijn banken. Voor het Griekse volk zal dat zeker het pijnlijkst zijn. Maar ik twijfel er niet aan dat dit heel Europa zal aantasten, ook in de geopolitieke betekenis. Wie de illusie heeft dat dat niet zo is, is naïef."

Grieks premier Alexis Tsipras na afloop van het mislukte topoverleg. Beeld REUTERS
Grieks premier Alexis Tsipras na afloop van het mislukte topoverleg.Beeld REUTERS
Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Beeld EPA
Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.Beeld EPA

"Dit is de laatste week voor Griekenland"

Zondag is de ultieme deadline om een oplossing te vinden voor de Griekse crisis. Dat zei EU-president Donald Tusk dinsdag na afloop van een ingelaste eurotop over Griekenland. Zondag komen alle leiders van de 28 EU-landen bij elkaar voor een extra top.

"Ik heb nooit gesproken over een deadline. Maar nu hebben we nog maar vijf dagen om een oplossing te vinden. De deadline eindigt deze week", zei Tusk. Hij sprak over een uiterst kritische situatie. "Helaas kunnen we een zwart scenario niet langer uitsluiten."

De top op zondag zal met alle EU-landen zijn, omdat "we moeten praten over de gevolgen voor niet alleen de eurolanden, maar voor de hele EU", zei Tusk.

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei dat er scenario's klaar liggen in het geval dat Griekenland de eurozone moet verlaten.

Europees president Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Beeld EPA
Europees president Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.Beeld EPA

22.44u: Merkel: "Eerst Griekse langetermijnvoorstellen"

"Griekenland moet eerst met langetermijnvoorstellen komen voor we over financiering op korte termijn kunnen praten", liet de Duitse bondskanselier op een persconferentie na de Europese top optekenen.

Merkel bevestigde dat Griekenland donderdag een steunaanvraag en een lijst met hervormingsvoorstellen zal indienen voor 'een nieuw meerjarig programma'. Daarnaast zei ze dat de Europese leiders een heldere en open discussie hadden gevoerd tijdens het topoverleg van vandaag, die de 'ernst van de huidige situatie' weerspiegelde.

Ze kwam ook nog even terug op het Griekse referendum van afgelopen zondag."We respecteren het resultaat ervan, maar we moeten ook rekening houden met de souvereiniteit van 18 andere landen."

Op de vraag of de top van zondag met alle 28 EU-landen wordt gehouden omdat de exit van Griekenland uit de euro op het spel zou staan, antwoordde merkel: "We zijn allemaal met elkaar verbonden in Europa. Gezien het belang van de situatie is het toepasselijk dat alle 28 leiders erbij zijn."

Merkel:
Merkel: "Langetermijnvoorstellen nodig."Beeld AP
Angela Merkel. Beeld AP
Angela Merkel.Beeld AP
De Italiaanse premier Matteo Renzi. Beeld AP
De Italiaanse premier Matteo Renzi.Beeld AP

22.28u: Officieel: komende zondag nieuwe top

Het is nu officieel dat de Europese leiders elkaar zondag opnieuw ontmoeten. Dat blijkt uit een persconferentie van de Italiaanse premier Matteo Renzi.

Renzi toonde zich optimistisch na de top: "We beslisten om te wachten tot zondag om de nieuwe voorstellen van de Grieken aan de instellingen voor te leggen. Ik hoop dat dit de laatste meeting voor de Grieken is. Dit zou goed kunnen aflopen, ik ben niet pessimistisch dat er zondag een akkoord komt." De Italiaanse regeringsleider herhaalde bovendien zijn oproep voor Europese hervormingen om groei te stimuleren, en om verder te gaan dan het oplossen van de Griekse crisis.

Op die top zullen overigens de leiders van alle 28 Europese lidstaten aanwezig zijn, niet alleen die van de eurozone-landen.

22.10u - Eurotop ten einde

De vergadering van de regeringsleiders van de eurozone is beëindigd. Het overleg was relatief kort voor Brusselse standaarden. Uit de persconferenties die nu volgen, moet blijken hoe de rest van de week voor Griekenland eruit zal zien. Naar alle waarschijnlijkheid komen de regeringsleiders komende zondag weer bijeen om te oordelen over een nieuw Grieks verzoek voor noodsteun.

The Wall Street Journal vat de situatie als volgt samen: "De Griekse premier Tsipras kwam naar de top in Brussel met een voorstel voor een overbruggingskrediettot het einde van de maand, volgens Griekse regeringsbronnen. In ruil zou Griekenland een aantal hervormingen doorvoeren waar de internationale schuldeisers op aandringen. Griekenland zou ook openstaan voor andere voorstellen rond een 'grote, leefbare oplossing'. Frankrijk, Griekenlands grootste bondgenoot in de eurozone, dringt aan op een regeling waarbij Athene besparingen aanvaardt en doorvoert. Die besparingen zouden - met enkele kleine aanpassingen - in het plan staan dat zondag in het Griekse referendum werd verworpen. Als Griekenland dit aanvaardt, zou het onmiddelijke steun ontvangen en een schuldherschikking in het vooruizicht krijgen."

Straks volgen persconferenties van Tusk, Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de regeringsleiders.

De Griekse premier Tsipras met ECB-topman Mario Draghi. Beeld AP
De Griekse premier Tsipras met ECB-topman Mario Draghi.Beeld AP
Griekse premier Tsipras komt aan bij de eurotop in Brussel. Beeld BELGA
Griekse premier Tsipras komt aan bij de eurotop in Brussel.Beeld BELGA

21.55u - Hoop doet leven

Martin Selmayr, de kabinetschef van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, tweette deze foto van een regenboog boven de Europese Commissie en noemde het 'een teken van hoop'.

Niet dat een mens er bijgelovig van moet worden, maar tussen alle donkere wolken en pessimistische vooruitzichten door doet zo'n sprankeltje optimisme gewoon deugd.

21.26u - SAMENVATTING Europees topverleg na bewogen dag

De leiders van de eurozone zitten momenteel in een traag verlopend topberaad, waarvan de inzet hoogstwaarschijnlijk de toekomst van Griekenland is. Op die top legt premier Alexis Tsipras de plannen van Athene rond een nieuw hulpprogramma voor.

De Grieken zouden in die plannen om een overbruggingskrediet vragen zodat de hoogste noden de eerstkomende weken gelenigd kunnen worden. Vervolgens zou Griekenland ook aanspraak willen maken op steun op langere termijn. Donoald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, zou er vanavond nog willen uitkomen of een dergelijk pakket van steunmaatregelen haalbaar is.

Ondertussen staat Tsipras onder druk om met aanvaardbare Griekse voorstellen te komen. Eén en ander bepaalt of de onderhandelingen met Griekenland worden hervat, of dat de Europese tenoren een 'gecontroleerde Grexit' in gang zetten. Daarbij wordt ook gewag gemaakt van een nieuwe Europese top aanstaande zondag, waarop die knoop moet worden doorgehakt.

20.43u - Nieuwe start of zondag top over gecontroleerde Grexit?

De Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos verliet het gebouw van de Europese Raad door de grote perszaal. "Er is politieke wil om een start te maken met een volgend programma", zei hij tegen de journalisten die hem wisten bij te benen. Op de vraag waarom hij vandaag geen voorstel had meegenomen, zei hij: "Het is ingewikkelder dan dat." Hij kon nog niet zeggen of hij vanavond of morgen een nieuw verzoek zal indienen.

Het optimisme van Tsakalotos wordt nochtans niet overal gedeeld: andere bronnen maken gewag van 'diepgeworteld pessimisme' bij de Europese onderhandelaars. Op de top die aanstaande zondag mogelijk plaatsvindt, behoort zelfs een gecontroleerde Grexit tot de mogelijkheden.

Alles hangt dan af van de voorstellen die Griekenland de komende dagen doet. Volgens één scenario moet Tsipras met aanvaardbare voorstellen over de brug komen en die laten goedkeuren door het Griekse parlement, waarop Griekenland aanspraak kan maken op broodnodige fondsen uit een nieuw reddingsplan. Slaagt Tsipras hier niet in, of zijn de voorstellen ondermaats voor Europa, zou zondag het begin van het einde kunnen betekenen en wordt er dan een gecontroleerde Grexit opgestart.

Tsakalotos toonde zich hoopvol, maar die hoop wordt niet gedeeld door alle onderhandelaars. Beeld AP
Tsakalotos toonde zich hoopvol, maar die hoop wordt niet gedeeld door alle onderhandelaars.Beeld AP

20.22u - Mogelijk zondag nieuwe eurotop

In de Brusselse wandelgangen klinkt het volgende scenario: de leiders van de eurolanden zijn bereid zondag opnieuw bijeen te komen om te oordelen over een nieuw Grieks steunprogramma. Athene zal waarschijnlijk vanavond een officieel verzoek indienen voor een nieuwe lening voor de middellange termijn bij bij het Europees noodfonds ESM. Daarnaast willen de Grieken een klein brugkrediet om de schulden van prangende schulden van julli af te lossen. Een schuld van 1,6 miljard staat nog open bij het IMF, die had een week geleden moeten worden betaald. Het ECB verwacht later deze maand een aflossing van ruim 3 miljard euro.

De ministers van Financiën van de eurolanden zullen zich morgen in een telefonisch groepsgesprek buigen over de Griekse verzoeken. Hun instemming zal afhangen van Tsipras' bereidheid om de Griekse economie daadwerkelijk te hervormen. De afgelopen vijf maanden liepen alle gesprekken stuk op het gat tussen de strenge Europese voorwaarde en de Griekse wensen voor een soepeler pakket.

De Griekse premier in gesprek met ECB-voorzitter Mario Draghi. Beeld EPA
De Griekse premier in gesprek met ECB-voorzitter Mario Draghi.Beeld EPA

20.02u - Grieken vrezen lege banken

De onduidelijkheid over de financiële situatie van Griekenland leidt tot grote zenuwachtigheid bij de Griekse burgers, meldt VTM Nieuws.

Nu de Grieken al bijna tien dagen lang slechts mondjesmaat geld kunnen afhalen bij de banken, neemt de ongerustheid toe. Zo gaat het gerucht dat het laatste miljard euro in de bankautomaten zit. Vele burgers vrezen dan ook dat de Griekse regering hun laatste spaarcenten zal aanslaan om de schulden te betalen. Ook internationale bedrijven zoals Delhaize reageren op de onduidelijke situatie in de banken, zij betalen voorlopig hun werknemers in contant geld.

19.52u - Obama belde met Merkel

De Amerikaanse president Barack Obama had deze avond een telefonisch onderhoud met Angela Merkel, nadat hij eerder vandaag al met Grieks premier Tsipras belde. Dat meldt Reuters, op basis van berichtgeving van het Witte Huis.

De president drong er bij alle partijen op aan om de onderhandelingen verder te zetten. Aan Merkel vroeg het Amerikaanse staatshoofd bovendien er alles aan te doen om een vertrek van Griekenland uit de eurozone te vermijden.

19.19u - "Grieken vragen om overbruggingskrediet"

De Griekse regering wenst van haar kredietverleners een overbruggingsfinanciering tot eind juli. Zo'n voorlopige regeling zou vermijden dat de financiën van het land deze maand verder wegglijden en het zou beide partijen de tijd geven om "een duurzaam akkoord" te bereiken, zo heeft een regeringsbron in Athene dinsdag aangegeven. Volgens de bron zal de Griekse regering woensdag aan de ministers van Financiën van de eurolanden "een voorlopige synthesetekst" presenteren. Dat voorstel zou "een basis voor overeenstemming met het oog op een duurzaam akkoord bevatten". "Deze regeling loopt tot het einde van de maand, zodat er tijdens deze periode een groot duurzaam akkoord voorbereid kan worden", zo lichtte de bron toe.

De Griekse tekst zou volgens de bron rekening houden met de voorstellen die de schuldeisers eerder op tafel hadden gelegd om de begroting op orde te houden en de Griekse economie te hervormen, met de resultaten van het referendum en met het gemeenschappelijke document dat de Griekse regeringspartijen en de oppositie maandag hebben opgesteld.

Voorafgaand aan het topoverleg bespraken de Griekse premier Alexis Tsipras, de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker "een roadmap" die naar een oplossing kan leiden, aldus de bron in Athene.

Er kan nog een lachje af bij de Griekse premier Tsipras, hoewel hem bepaald geen rustige avond wacht. Beeld EPA
Er kan nog een lachje af bij de Griekse premier Tsipras, hoewel hem bepaald geen rustige avond wacht.Beeld EPA

19.06u - Europese leiders ontstemd bij start spoedberaad

De staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden hebben bij aanvang van het spoedberaad over de Griekse crisis ontstemd gereageerd dat de regering in Athene nog steeds geen nieuwe voorstellen op tafel heeft gelegd.

Twee dagen nadat de Griekse kiezers in een referendum de begrotings- en hervormingsmaatregelen van de schuldeisers afwezen, verwachten de leiders van de eurolanden dat Athene dringend alternatieve voorstellen op tafel legt om de begroting en economie erbovenop te helpen. Dat is een voorwaarde om nieuwe financiële steun mogelijk te maken en een Grexit te vermijden. Ondanks de grote tijdsdruk bleek er bij aanvang van het topberaad echter nog geen voorstel op tafel te liggen.

"Als de Griekse regering binnen de eurozone wil blijven, zoals haar bevolking wil, dan moet premier Tsipras concrete, precieze en overtuigende voorstellen doen", verklaarde Belgisch premier Charles Michel. De regeringsleider onderstreepte dat het moment van de waarheid nadert. "Is er politieke wil bij de regering om in het belang van de bevolking een engagement te nemen?"

De Nederlandse premier Mark Rutte toonde zich "heel somber" en vroeg zich luidop af of de Grieken wel een oplossing willen. "De Griekse regering neemt een groot risico voor de Griekse bevolking". Rutte beklemtoonde dat Athene niet aan "verregaande hervormingen" en "moeilijke maatregelen" zal ontsnappen als het land nieuwe leningen wil ontvangen en in de eurozone wil blijven. "Het lot van Griekenland in de euro, de verantwoordelijkheid daarvoor, ligt in Athene. Niet hier."

En Tsipras zelf? Die stapte glimlachend het gebouw binnen, maar onthield zich van elke verklaring. De linkse regeringsleider hing deze middag nog aan de lijn met de Amerikaanse president Barack Obama en pleegde voor aanvang van het spoedberaad van de euroleiders nog overleg met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, de Franse president Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De Duitse bondskanselier Merkel temperde alvast de verwachtingen voor het topberaad. "We zullen ons vanavond nog geen afdoend beeld kunnen vormen", zo verwees ook zij naar het uitblijven van Griekse hervormingsvoorstellen en van een verzoek om steun uit het Europese noodfonds ESM. Ze hamerde erop dat "solidariteit" onlosmakelijk verbonden is met diepgaande Griekse hervormingen.

Net als Merkel wees ook Hollande op de urgentie van de situatie. Volgens het Franse staatshoofd moeten er deze week beslissingen genomen worden om Griekenland in de eurozone te houden.

Belgisch premier Michel. Beeld BELGA
Belgisch premier Michel.Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Duits bondskanselier Merkel. Beeld BELGA
Duits bondskanselier Merkel.Beeld BELGA

19.00 uur - Europese top begonnen

Opvallend beeld uit Europese topmeeting van deze avond, waar inmiddels alle staatshoofden en regeringsleiders gearriveerd zijn. De Griekse eerste minister Tsipras, die wellicht het meest onder druk staat van het hele gezelschap, zit er ogenschijnlijk het rustigst bij.

18.31u - "Griekenland zal met verbeterd voorstel komen"

Een Griekse regeringsbron verklaarde tegenover persagentschap Reuters een aantal 'verbeteringen' aanbrengt aan het voorstel waarmee Griekenland vorige week naar buiten kwam.

In het voorstel zullen economische hervormingen, investeringen en het aflossen van schulden worden behandeld. De nieuwe voorstellen zouden al deze avond besproken worden en morgen in een teleconferentie met de eurogroep. Met deze voorstellen hopen de Grieken nieuwe steun voor de banksector te krijgen.

18.19u - Hoe de Grieken met lege handen naar Brussel kwamen

De stand van zaken:

Na een nee van de de Griekse bevolking tegen de Europese maatregelen in het referendum van afgelopen zondag kwam vandaag de nieuwe Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos naar Brussel. Een week geleden verliep de deadline van het Europees steunprogramma; de Grieken bleven de strenge Europese voorwaarden afwijzen. Griekenland kreeg geen extra miljardensteun, kon zijn schulden aan het IMF niet afbetalen en is sinds een week officieel wanbetaler. Vandaag kwamen de ministers van de 19 eurolanden opnieuw bijeen voor een nieuw gesprek met Griekenland.

Het eurogroepoverleg leverde niks op: de eurolanden hoopten op nieuwe voorstellen van de Griek, maar hij had niks nieuws bij zich. Hij wilde praten over voorstellen die de Griekse regering vorige week deed. Die plannen zijn met verlopen van de deadline van het vorige steunprogramma inmiddels verouderd, zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem achteraf. Tsakalotos heeft zijn collega's beloofd vanavond of uiterlijk morgenochtend een nieuwe brief te sturen. Naar aanleiding van die brief zal de eurogroep morgen telefonisch overleggen.

Vanavond is ook de Griekse premier Alexis Tsipras in Brussel voor overleg met de regeringsleiders van de eurolanden. De meeste regeringsleiders toonden zich bij aankomst zeer somber. Het is de vraag wat de euroleiders nog te bespreken hebben nu er geen nieuw Grieks voorstel ligt. Volgens de Duitse bondskanselier Merkel raken de mogelijkheden voor de Grieken snel op. Het is geen kwestie meer van weken, maar van enkele dagen, zei ze.

Ook Euclides Tsakalotos, de opvolger van Yanis Varoufakis, kwam vandaag niet met nieuwe Griekse voorstellen bij de eurogroep langs. Beeld ANP
Ook Euclides Tsakalotos, de opvolger van Yanis Varoufakis, kwam vandaag niet met nieuwe Griekse voorstellen bij de eurogroep langs.Beeld ANP

18.02u - Dijsselbloem praat Tusk bij

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem praat EU-president Donald Tusk bij over de uitkomst van de Eurogroep van vanmiddag. Het enige concrete resultaat van de vergadering van ministers van Financiën vanmiddag is dat Griekenland heeft beloofd vanavond of morgen met een nieuw concreet voorstel te komen.

Tusk zit vanavond de vergadering van regeringsleiders van de eurolanden voor. Daar zal de Griekse premier Alexis Tsipras duidelijk maken hoe hij de onderhandelingen wil voortzetten nu de Griekse bevolking tegen het Europese bailout-programma heeft gestemd.

17.45u - Europese en Belgische leiders niet onder de indruk

De stemming is bepaald bedrukt te noemen terwijl de verschillende Europese leiders arriveren voor de top van deze avond. Frans president Hollande sluit zich aan bij Angela Merkel die nog geen basis voor onderhandelingen ziet: "In deze EU-top zijn drie waarden belangrijk voor mij: verantwoordelijkheid, solidariteit en snelheid. We moeten verantwoordelijkheid tonen, ook de Grieken."

Ook Belgisch premier Michel toont zich allerminst onder de indruk nu Griekenland eerder vandaag niet de beloofde hervormingsvoorstellen op tafel legde: "Het kost me steeds meer moeite om de houding van de Grieken te begrijpen. Ze willen in de eurozone blijven, maar nemen geen initiatief."

Onze minister van Financiën Johan Van Overtveldt nam na de korte eurogroepvergadering van deze middag het woord 'consternatie' in de mond om het gevoel om het uitblijven van Griekse voorstellen te omschrijven. Zijn Griekse ambtsgenoot is zich - in tegenstelling tot de andere Financiënministers - niet bewust van de ernst van de situatie, liet Van Overtveldt nog optekenen.

Premier Michel. Beeld BELGA
Premier Michel.Beeld BELGA

17.29u - Merkel: "Nog steeds geen basis voor onderhandelingen"

Duits bondskanselier Angela Merkel geeft bij aanvang van de Europese top van deze avond een niet mis te verstane verklaring: er is nog steeds geen basis voor onderhandelingen na het luide 'neen' in het Griekse referednum van afgelopen zondag.

Europese solidariteit en nationale verantwoordelijkheidszin ziet ze als onmisbare startpunten voor onderhandelingen. "Zonder solidariteit en hervormingen kunnen we deze weg niet nemen."

Waarbij Merkel ook opmerkte dat de tijd voor Griekenland nu wel écht begint te dringen:

Duits bondskanselier Merkel:
Duits bondskanselier Merkel: "Europese solidariteit nodig, maar ook nationale verantwoordelijkheid."Beeld REUTERS

17.16u - Dijsselbloem: "Griekenland dient morgen voorstellen in"

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem legt momenteel een verklaring af na de eurogroep van vandaag. Hij zegt dat de Europese ministers van Financiën morgen in een conference call de Griekse vraag voor ondersteuning via het Europees Stabiliteits Mechanisme zullen bespreken.

Bovendien bevestigt Dijsselbloem dat Griekenland vandaag geen geschreven verzoek indiende maar morgen met een dergelijk document op de proppen wil komen.

"We hebben de nieuwe Griekse minister aangehoord", aldus Dijsselbloem bij aankomst op de top. "Die heeft aangegeven hoe hij denkt dat deze nee-stem moet worden vertaald. Hij had nog geen nieuwe voorstellen bij zich. Wij hebben hem gevraagd om een nieuwe brief aan ons te sturen met een verzoek om esm-steun. Naar het oordeel van de Grieken lagen er nog twee brieven om over te oordelen."

"Wij vinden de situatie veranderd en vinden die brieven niet meer actueel. Wij krijgen misschien vandaag nog of uiterlijk morgenochtend een nieuwe brief van de Griekse regering. Dan begint het hele proces van het beoordelen opnieuw. De bottomline is dat het een geloofwaardig pakket moet zijn met maatregelen die het land er echt bovenop brengen anders is er geen basis voor een steunprogramma."

Jeroen Dijsselbloem. Beeld ANP
Jeroen Dijsselbloem.Beeld ANP

17.04u "Tsipras praat met Hollande en Merkel"

Een Griekse regeringsmedewerker heeft aan persbureau Reuters laten weten dat de Griekse premier Tsipras voorafgaand aan de vergadering van regeringsleiders van de eurozone, die om 18:30 uur zal beginnen, nog met de Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel zal praten. Hij gaf verder geen details.

16.53u - Nota's gefotografeerd

We zullen het maar een beginnersfoutje noemen, kersvers Grieks minister Tsakalotos die zich met zijn notities zichtbaar onder de arm laat kieken. Het kan de beste overkomen, zo weten ook toppolitici in ons eigen land.

16.40u - Premier Malta: "Geen concreet Grieks plan"

Griekenland heeft geen concrete voorstellen gedaan voor een financieel reddingsplan bij de start van de eurogroep-meeting, zo bevestigde de Maltese premier Joseph Muscat. De eerste minister voegde eraan toe dat dit 'geen goed doet voor de vergadering van de leiders van de eurozone vanavond'.

De eurozone had aangedrongen op nieuwe voorstellen nadat de Griekse bevolking in een referendum overtuigend 'neen' antwoordde op Europese besparingsvoorstellen.

16u25 - Tsipras komt naar Europees Parlement

De Griekse premier Tsipras gaat morgen naar het Europees Parlement, meldt persbureau Reuters. Eerder vandaag was fractieleider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) Guy Verhofstadt gepikeerd over het feit dat Tsipras niet naar het Europees Parlement kwam.

16.19 uur Tusk praat met Draghi

EU-president Donald Tusk praat, voorafgaand aan de Eurotop van 18 uur, nog met president van de ECB Mario Draghi. Dit meldt Tusk zelf via Twitter.

15.57 uur - "Zet van Grieken om debat schuldherschikking te openen"

Indien Griekenland bewust zonder nieuw voorstel aanschoof bij de eurogroepvergadering, zal dat de Europese hardliners sterken in hun overtuiging dat het de Grieken niet menens is om te onderhandelen, meent Maarten Rabaey, Europa-specialist bij De Morgen.

Toch kan het manoeuvre een strategie zijn van Grieks minister van Financiën Tsakalotos, zegt Rabaey. "Je kan het lezen als een zet om het politieke debat over schuldherschikking vanavond te lanceren, wanneer de Europese regeringsleiders elkaar zien."

Meer over de Griekse strategie voor de top vanavond leest u hier.

undefined

Grieks minister van Financiën Tsakalotos. Beeld EPA
Grieks minister van Financiën Tsakalotos.Beeld EPA

15.22 uur - Vergadering is afgelopen, geen nieuwe voorstellen

Griekenland heeft volgens bronnen binnen de eurogroep geen nieuwe voorstellen meegebracht naar de vergadering, ze zouden die voor morgen houden. De vergadering is nu afgelopen, zo meteen zullen de eerste verklaringen worden afgelegd.

De vraag is wat de gesprekken vandaag nog moeten opleveren. Alle ministers van Financiën van de andere eurolanden hadden van tevoren nieuwe voorstellen van de Grieken verwacht. Vanavond vergaderen de regeringsleiders van de eurolanden met elkaar.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem met de nieuwe Griekse minister Euclides Tsakalotos. Beeld AFP
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem met de nieuwe Griekse minister Euclides Tsakalotos.Beeld AFP
Jeroen Dijsselbloem en de Griekse minister van Financiën Tsakalotos. Beeld REUTERS
Jeroen Dijsselbloem en de Griekse minister van Financiën Tsakalotos.Beeld REUTERS
De Duitse minister van Financiën Schäuble (centraal), omringd door zijn Europese ambtsgenoten op de jongste eurogroepvergadering. Beeld EPA
De Duitse minister van Financiën Schäuble (centraal), omringd door zijn Europese ambtsgenoten op de jongste eurogroepvergadering.Beeld EPA

15.13 uur - "Eurogroepvergadering bijna ten einde"

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zal na afloop van de eurogroepvergadering een kort statement geven. Dat meldt de Europese Raad. Het lijkt erop dat de vergadering bijna ten einde is. Bronnen laten weten dat de Grieken geen inhoudelijke voorstellen hebben meegebracht.

14.39 uur - "Griekenland had geen voorstellen bij"

Volgt er vandaag opnieuw een coup de théâtre in Brussel? Volgens Eleni Varvitsiotis, EU-correspondente voor de Griekse krant Kathimirini, heeft de Griekse delegatie onder leiding van de nieuwe minister van Financiën Tsakalotos helemaal geen voorstellen bij. Pas morgen zouden de Grieken een nieuwe aanvraag indienen en hervormingsvoorstellen doen. Het bericht werd nog niet bevestigd.

13.30 uur - Eurogroep gaat van start

De vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden is van start gegaan.

Een concrete uitkomst wordt er vandaag niet verwacht. De Ierse minister Michael Noonan drukte bij aankomst wel nog de hoop uit dat Griekenland formeel een nieuw hulpprogramma zal aanvragen. Dat moet voor een duurzame oplossing zorgen, maar het nadeel is dat een nieuw programma onderhandelen en invoeren nog veel tijd zal kosten. Vraag is dan hoe de Griekse kortetermijnnoden ingevuld kunnen worden.

Mogelijk wordt er daarom vanavond op de Europese top beslist over humanitaire hulp.

Volgens Europees Commissaris Pierre Moscovici, verantwoordelijk voor de euro, zou een Grexit "een historische en collectieve mislukking" zijn. "De Commissie is beschikbaar om te praten", stelt hij, maar ook Moscovici wacht de voorstellen van de Grieken af. Europese hulp is niet onvoorwaardelijk. Hij hoopt op een kredietwaardig voorstel van de Grieken. "Deze Eurogroep gaat niet over herstructurering van schuld, maar over de weg vooruit", zegt de eurocommissaris.

null Beeld AFP
Beeld AFP

13.28 uur - Wat valt er te verwachten?

Europees correspondent Marc Peeperkorn geeft bij de Volkskrant zijn voorbeschouwing van de Europese vergadering van vanmiddag en vanavond. Hij is pessimistisch: "De ministers van Financiën gaan waarschijnlijk veel harder de onderhandelingen in. Het zou me niks verbazen als zij zoiets hebben van 'donder maar op''. Ik gebruik nooit woorden als laatste kans, maar ik vermoed dat de irritatiegrens wel aardig begint op te lopen."

"Met heel veel slagen om de arm voorzie ik twee scenario's voor Tsipras in de eurotop.

Of Tsipras komt naar de eurogroep met een houding van 'kom maar naar mij', en gaat met de overwinning van het nee-kamp schermen in Brussel. In dat geval zullen de regeringsleiders waarschijnlijk zeggen dat de deur openblijft, maar dat hij met serieuze hervormingen moet komen. Ondertussen zal de boel langzaam instorten, omdat Griekenland met een serieus geldtekort komt te zitten.

Of Tsipras komt wel met een serieus verhaal en dan moet er heel hard gewerkt worden. Ze willen dan waarschijnlijk een langlopend programma, maar om dat te ontwerpen is heel veel tijd nodig. Er komt dan waarschijnlijk een overbruggingsprogramma."

13.18 uur - Schäuble: "Zonder hervormingen geen hulp"

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble verklaarde dat hij de uitslag van het referendum respecteerde - "De Griekse regering heeft met groot succes een programma bevochten en er ook een grote meerderheid mee behaald" - maar dat er zonder hervormingsprogramma gewoon geen 'framework' is om Griekenland hulp te verlenen.

12.58 uur - Video: commentaren van Jeroen Dijsselbloem

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft naar eigen zeggen nog geen nieuwe Griekse voorstellen gezien. Bekijk hieronder zijn verklaringen.

De toon van de ministers van Financiën ligt tot nu toe in dezelfde lijn: Er moeten nieuwe voorstellen van Griekenland komen, en er kan geen sprake van zijn dat de hervormingen na het referendum minder ver gaan dan ervoor. Het vertrouwen is weg, het is aan de Grieken om het opnieuw op te bouwen. En komen er geen geloofwaardige voorstellen, dan ligt een Grexit in de handen van de Grieken zelf. Over schuldherschikking of -verlichting kan op dit moment, zonder akkoord over hervormingen, in elk geval niet gesproken worden.

12.54 uur - Van Overtveldt: "Economie is in vrije val"

Ook Johan Van Overtveldt kwam zonet aan in Brussel. "Een Grexit is een beslissing die in Athene wordt genomen en die zal afhangen van de houding, de voorstellen en de beslissingen van de Griekse regering", zo zei hij. "Er zijn allerhande mogelijkheden om de Griekse economie op het juiste spoor te brengen, maar alles moet wel passen binnen het kader dat gerespecteerd moet worden. We kijken in elk geval uit naar de Griekse voorstellen, want het wordt zeer dringend: de economie is in vrije val en er is niet veel tijd meer over."

null Beeld EBS
Beeld EBS

12.35 uur - Ministers van Financiën komen aan voor Eurogroep

De aangekomen prominenten staan kort de pers te woord.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem stelt dat hij nog niks weet van de plannen waar de Suddeutsche Zeitung de handen op heeft weten te leggen. "Ik hoor het graag van mijn Griekse partners", vertelt hij. "We wachten op de nieuwe voorstellen en zullen zien of ze geloofwaardig zijn. De druk ligt bij de Grieken."

Eurocommissaris Pierre Moscovici drukt bij zijn aankomst op de noodzaak van een oplossing. "Een Grexit zou een historische en collectieve mislukking zijn. Dat willen we absoluut vermijden. Maar meneer Tsakalotos moet efficiënte oplossingen voorstellen." Er is volgens Moscovici veel wantrouwen dat weggewerkt moet worden. Deze eurogroep is er ook niet om over schuldverlichting te spreken, zo benadrukte Moscovici.

De nieuwe Griekse minister, Euclides Tsakalotos, gaf bij zijn aankomst geen commentaar.

Volg de commentaren hieronder in de livestream of via deze link:

12.33 uur - Nieuwe Griekse voorstellen gelijkaardig aan oude voorstellen

De nieuwe voorstellen van Griekenland zijn vrijwel gelijk aan de voorstellen waarover afgelopen zondag is gestemd, meldt de Duitse krant Suddeutsche Zeitung.

In het plan blijft de speciale btw-status van de Griekse eilanden en houden restaurants het speciale btw-tarief van 13 procent. Daarnaast willen de Grieken zo weinig mogelijk snijden in defensie-uitgaven en moet de afschaffing van de 'solidariteitstoeslag' voor lage pensioenen verder in de toekomst verschoven worden.

null Beeld GETTY
Beeld GETTY

12.29 uur - Overheidsuitgaven daalden vorig jaar tot 49,3 procent van het bbp

De Griekse overheidsuitgaven zijn vorig jaar met 10,7 procentpunten gedaald, tot nog 49,3 procent van het Griekse bbp. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat.

In 2013 was dat nog 59,2 procent. Volgens de laatste cijfers van de Europese Commissie steeg het Griekse bbp in 2014 met 0,8 procent.

12.18 uur - Griekenland betaalt op tijd voor Russisch gas

Griekenland heeft op tijd betaald voor de levering van gas door Gazprom. Dat maakte het Russische staatsbedrijf vandaag bekend. Volgens een woordvoerder van Gazprom heeft Griekenland zijn import deze maand nog niet verlaagd ten opzichte van een jaar geleden. Er werd niet vermeld hoe hoog de rekening was.

Gazprom leverde in juli tot dusver 5 à 6 miljoen kubieke meter gas per dag aan het noodlijdende land. Volgens de zegsman wordt er vooralsnog niet met Griekenland gesproken over aanpassingen van het gascontract.

Gazprom. Beeld AFP
Gazprom.Beeld AFP

12.06 uur - Gabriel: Was naïef om Griekenland in de eurozone te laten

Het Duitse standpunt komt ook vandaag niet dichter bij het Griekse, integendeel. In een interview met het weekblad Stern heeft de sociaal-democratische vicekanselier Sigmar Gabriel gezegd dat het "vanuit het huidige standpunt naïef was om Griekenland in de euro op te nemen".

"Maar nog erger is dat we allemaal veel te lang hebben toegekeken hoe het land in de crisis belandde", aldus Gabriel nog. De les voor Europa? "Nooit meer de andere kant opkijken wanneer een land zich niet aan de Europese spelregels houdt."

Sigmar Gabriel. Beeld AFP
Sigmar Gabriel.Beeld AFP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

12.03 uur - De schuldencrisis in drie minuten

Waar hebben we het de afgelopen dagen eigenlijk over? Vox laat in een helder filmpje zien hoe de schuldencrisis in Griekenland veroorzaakt is. In drie minuten bent u weer helemaal bij voordat de eurogroep om 13.00 uur bijeenkomt.

11.55 uur - Loon in cash

Meerdere grote bedrijven betalen hun personeel in Griekenland uit in contanten, als gevolg van de sluiting van de banken. Daarmee bieden ze de werknemers de mogelijkheid om volledig over het loon te beschikken.

Delhaize betaalt zijn bijna 12.000 werknemers in Griekenland sinds deze week in cash geld. Een woordvoerder van de supermarktketen bevestigt een bericht daarover uit de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad. "We willen onze appreciatie voor het personeel tonen. Ze kunnen wat extra vertrouwen nu wel gebruiken."

Delhaize merkt dat klanten in zijn 300-tal Griekse winkels meer basisproducten inslaan dan anders. "De vraag is niet normaal, maar nu kunnen we nog volgen met de bevoorrading", luidt het. "We merken wel dat veel meer met kredietkaart of bankkaart betaald wordt. Normaal is dat ongeveer 15 procent, nu gaat het toch al om 45 à 50 procent."

In de confrontatie met de Europese geldschieters besloot de Griekse regering een week geleden de banken te sluiten uit vrees dat het beschikbare geld massaal zou worden opgenomen. De banken blijven nog zeker tot en met morgen dicht. Het maximumbedrag dat rekeninghouders er kunnen opnemen blijft 60 euro per dag.

11.45 uur - "Grexit is niet ons doel"

Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz zegt dat hij hoopt dat Griekenland in de eurozone blijft. Eerder zei hij op zondag nog tegenover een Duits radiostation dat Griekenland wellicht een andere munt zou moeten invoeren als er een 'nee' uit het referendum zou volgen.

"De mensen die willen dat de eurozone opbreekt zitten volgens mij fout. Mijn persoonlijke mening is dat een Grexit niet het doel moet zijn," aldus de Duitser tijdens een persconferentie in Straatsburg.

"De confrontatie is niet ons doel," stelt Schulz. "We moeten de beide kanten samenbrengen."

Martin Schulz. Beeld EPA
Martin Schulz.Beeld EPA

11.31 uur - De Grauwe: "Griekenland staat er beter voor dan de geldschieters laten uitschijnen"

De sleutel in de oplossing voor de Griekse crisis? Groei. Dat betoogt alvast econoom en professor aan de London School of Economics Paul De Grauwe in een economische paper waar het financiële persbureau Bloomberg naar verwijst.

De Grauwe zette zijn voorstel vorige week ook al uiteen in De Morgen. Volgens hem staat Griekenland er veel beter voor dan de internationale geldschieters laten uitschijnen. "Eerst moet een correcte diagnose gesteld worden. Het kernprobleem van Griekenland is de schuldenlast van de Griekse overheid. Die bedraagt nu 180 procent van het bbp. Maar dat is niet de effectieve schuldenlast. Die is veel lager ten gevolge van een reeks schuldherschikkingen die sinds 2010 zijn doorgevoerd. (...) Tegelijk werd de interest op de Griekse schuld verlaagd. Het effect van die twee maatregelen is dat de effectieve schuld (de actuele waarde van de toekomstige interestbetalingen en aflossingen) ongeveer de helft bedraagt van de nominale waarde (180 procent). De last van de Griekse overheidsschuld is dus de facto lager dan die van België en van de meeste andere landen van de eurozone.

Paul De Grauwe. Beeld PHOTO_NEWS
Paul De Grauwe.Beeld PHOTO_NEWS

"Wat is de implicatie van deze verrassende vaststelling? Een eerste is dat de schuldeisers moeten ophouden bezuinigingsprogramma's op te stellen die ervan uitgaan dat de schuldenlast nog altijd 180 procent bedraagt. Aangezien die schuldenlast veel lager is, moeten ook de bezuinigingsprogramma's niet zo diepgaand zijn. De harde bezuinigingsmaatregelen kunnen drastisch verlicht worden. Dat zal de economische groei in Griekenland mogelijk maken en Griekenland de mogelijkheden bieden om uit de vicieuze cirkel te geraken waarin de schuldeisers het land hebben geduwd. (...)

"Er is dus een relatief eenvoudige oplossing voor het Griekse probleem. Die oplossing veronderstelt dat de schuldeisers de werkelijkheid onder ogen zien, dat ze openlijk moeten erkennen dat hun vorderingen op de Griekse overheid minder waard zijn dan de nominale waarde ervan. Ze moeten dus aan hun respectievelijke bevolkingen duidelijk maken dat de verliezen reeds geleden zijn. Dat vraagt vijf minuten politieke moed, zoals iemand ooit zei."

In zijn paper voegt de Grauwe er nog aan toe dat hij de problemen wel snapt: "Ten eerste leven politici liever in een fictieve wereld die hen toelaat te beweren dat er geen verliezen zijn gemaakt, zodat ze de waarheid kunnen verbergen tegenover de belastingbetalers. Ten tweede moet om deze oplossing mogelijk te maken de onverzadigbare drang van bepaalden landen om de Grieken voor hun gedrag te straffen, overwonnen worden."

Het is dan ook "tijd om het verlangen om een hele natie de kop in te drukken, te stoppen".

11.03 uur - Fidel feliciteert Alexis Tsipras

Na de overtuigende nee-stem tijdens het Griekse referendum afgelopen zondag feliciteerde Fidel Castro, de oud-president van Cuba, de Griekse premier Tsipras met zijn overwinning. Hij noemt het een "briljante politieke overwinning".

In een bericht op de website Cubadebate schrijft hij dat hij de hele dag de verkiezingen heeft gevolgd via de televisie. Hij roemt de wijze waarop de Grieken hun cultuur en identiteit verdedigen tegen buitenlandse agressie.

null Beeld AFP
Beeld AFP

10.40 uur - "Crisis is niet de schuld van de stoute Duitsers"

De Griekse crisis is niet de schuld van de "stoute Duitsers", maar van de Griekse leiders van de jongste vijftien tot twintig jaar. Dat vindt de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni.

Gentiloni wil de Grieken in elk geval in de Europese Unie houden en wijst "boekhoudkundige" argumenten over een Grexit uit de eurozone van de hand. "Er zijn niet enkel culturele, sentimentele en historische argumenten, er zijn ook de sterke geopolitieke argumenten", merkte hij nog op. "Het feit dat Griekenland lid blijft van de EU en de NAVO mag geen element van tweede rang zijn in onze analyse."

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Paolo Gentiloni. Beeld EPA
De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Paolo Gentiloni.Beeld EPA

10.30 uur - Vijf adviezen van Bild voor Angela Merkel

De Duitse tabloid Bild pakt vandaag uit met een opvallende cover en vijf adviezen voor de 'eisern' bondskanselier Angela Merkel in Brussel.

1. Griekenland onmiddellijk uit de euro, om opnieuw competitief te worden
2. Geen derde hulppakket voor Athene, de Grieken moeten het zo snel mogelijk alleen redden
3. Snelle schuldverlichting, het geld is toch al lang verloren, waardoor Griekenland sneller kan saneren
4. Humanitaire hulp van de andere EU-landen
5. Hulp voor investeringen als nieuwe wegen of scholen

10.20 uur - Rutten en Crombez willen niet weten van Grexit

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten en haar sp.a-collega John Crombez blijven zich verzetten tegen een Grexit, ook na de duidelijke "neen" die het Griekse referendum opleverde. Dat zeiden ze in De Ochtend op Radio 1. Rutten wil ook bijkomende Europese hervormingen om te vermijden dat "ego en nationale logica" de euro nog in gevaar zouden brengen.

Crombez en Rutten zijn blij dat de kwestie "eindelijk" op het hoogste politieke niveau komt, en niet langer als een louter financieel of boekhoudkundig probleem behandeld wordt. Dit gaat ook om geopolitiek en het Europese project, onderstrepen ze.

"Als het tot een Grexit komt, dan is dat het gevolg van zeer fout beheer van wie de touwtjes in handen heeft. Ik verzet me daar zeer hard tegen", zei Crombez. Hij toonde zich scherp voor de Europese leiders, inclusief de sociaaldemocraten aan de onderhandelingstafel. Zij moeten Griekenland dringend zicht geven op een schuldherschikking, tijd en ruimte om weer overeind te krabbelen, aldus de socialist.

Voor Open Vld-voorzitter Rutten moeten ook de Grieken dringend tonen dat het hen menens is met de heropbouw van hun economie. Premier Alexis Tsipras is in haar ogen echter "een extreem linkse leider die nog niet getoond heeft dat hij weet hoe hij de economie weer draaiende moet krijgen".

Maar Rutten ziet ook nood aan Europese hervormingen. "Het kan niet dat je de euro deelt en dat het politieke overwegingen zijn die telkens weer voor problemen zorgen", oordeelde ze nog. "De constructie is dus nog niet af en we moeten dus kijken welke verdragswijzigingen nodig zijn om problemen in de toekomst te voorkomen."

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

10.17 uur - Beurs van Athene blijft gesloten

De Griekse aandelenbeurs blijft in ieder geval ook morgen nog dicht. Dat maakte de toezichthouder op de beurshandel, de Hellenic Capital Market Commission, vanmorgen bekend. Het besluit volgt op het sluiten van de banken in het land. De banken zijn nog zeker vandaag en morgen dicht en de dagelijkse afhaallimiet van 60 euro per persoon blijft van kracht.

10.10 uur - "16 van de 18 eurolanden voor een Grexit"

Volgens bronnen in Brussel tegenover de Griekse krant Ekathimerini zijn zestien van de andere achttien landen in de eurozone voor een Grexit. Hoe betrouwbaar deze bronnen zijn is onduidelijk.

Vraag is dan ook welke twee landen in det geval tegen een Grexit zijn. Frankrijk lijkt een certitude, is het andere land Italië? Of Cyprus?

9.52 uur - Christine Lagarde blijft thuis

Afwezig vandaag in Brussel: Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In tegenstelling tot ECB-voorzitter Draghi en eurogroepvoorzitter Dijsselbloem is zij door Europees president Donald Tusk niet uitgenodigd op de Europese top.

Die afwezigheid komt niet als een verrassing aangezien Griekenland nog een schuld heeft openstaan van 1,5 miljard euro bij het IMF. De kans is daarom groot dat het IMF niet deelneemt aan een nieuw reddingsplan voordat de oude schuld is betaald.

Christine Lagarde. Beeld REUTERS
Christine Lagarde.Beeld REUTERS

9.30 uur - Juncker spreekt: "Ego's opzij zetten"

Een oplossing voor Griekenland is er niet zomaar. Dat zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, vanmorgen in het Europees Parlement in Straatsburg. Hij zei dat een vertrek van het land uit de eurozone, of zelfs uit de Europese Unie, geen optie is. "Dat zou een makkelijke oplossing zijn, en die bestaan niet. Het gaat om het sluiten van een compromis."

Vandaag komen de regeringsleiders en staatshoofden van de negentien eurolanden naar Brussel voor overleg na aanleiding van het referendum in Griekenland. Een oplossing moet niet worden verwacht. De top is vooral bedoeld om met elkaar te praten, zei Juncker, en "om de orde te herstellen in de situatie". Hij riep op tot gezond verstand. "We moeten onze ego's, en in mijn geval is dat een groot ego, opzij zetten. (...) Niemand mag de Grieken willen buitengooien."

Het is aan de Griekse regering om duidelijk te maken hoe zij een weg uit de crisis ziet, zei Juncker nog. De Luxemburger wees erop dat de voorstellen van de schuldeisers op het moment van de volksraadpleging al voorbijgestreefd waren. "Ik respecteer de stem van de Grieken, maar ik zou hen ook willen begrijpen".

Junckers volledige toespraak is hier te lezen.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP

9.15 uur - Wat staat er vandaag te gebeuren?

Om 13 uur is het eerst aan de ministers van Financiën van de eurolanden, de eurogroep. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem bestempelde de uitslag als "uiterst betreurenswaardig" en waarschuwde de Grieken alvast dat ook een nieuw reddingsplan ingrijpende hervormingsmaatregelen zal bevatten in ruil voor steun. Hier zal Euklidis Tsakalotos voor de eerste keer aanschuiven als minister van Financiën. Hij is geen onbekende in Brussel. Euklidis verving eerder Varoufakis als leider van de onderhandelingen over de Griekse schulden.

Om 18 uur vergaderen de leiders van de eurolanden op uitnodiging van EU-president Donald Tusk. Ook Dijsselbloem en de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, schuiven aan. Het is de tweede ingelaste eurotop over de Griekse crisis in korte tijd.

9 uur - Samenvatting: waar staan we?

• Zondag stemde 61 procent van de Grieken 'nee' op het voorstel van de schuldeisers
• De belangrijkste oppositiepartijen scharen zich achter premier Tsipras, wiens positie zo aanzienlijk versterkt wordt
• De nieuwe Griekse minister van Financiën is toponderhandelaar Euclides Tsakalotos. Hij volgt Yanis Varoufakis op, die ondanks de vertrouwensstem onverwachts aftrad
• De Griekse banken blijven zeker nog tot morgen dicht
• De ECB behoudt het huidige niveau van de noodkredieten, maar verstrengt de voorwaarden voor die kredieten
• De Duitse bondskanselier Angela Merkel zat samen met de Franse president Hollande, maar ziet geen basis voor onderhandelingen met Griekenland over een nieuw steunprogramma, eerst moet Griekenland - liefst deze week nog - voorstellen doen
• Volgens Nederlands premier Mark Rutte moet Griekenland beslissen of het in de eurozone blijft en zal een "flutverhaal" niet volstaan: "Als het hier bij blijft, dan stopt het, dan komt er geen geld. Je kunt ze er niet uit duwen denk ik, maar ik weet niet hoe we hier uit moeten komen als ze niet bereid zijn tot fundamentele hervormingen en bezuinigingen"
• Ook Duitsers verharden hun standpunt: Griekenland moet met een bod komen dat veel verder gaat dan tot nu toe het geval was
• Vanmiddag komt de eurogroep om 13 uur bijeen. De ministers van Financiën van de eurozone verwachten dat de Griekse regering tegen dan met nieuwe hervormingsvoorstellen komt
• Vanavond komen ook de leiders van de landen uit de eurozone samen voor een Europese top om 18 uur om de huidige situatie te bespreken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234