Zaterdag 06/06/2020

Brexit

Europees parlementslid haalt uit naar Britten: Boris Johnson is "ongelooflijk arrogant"

Boris Johnson.Beeld Getty Images

De leider van de grootste fractie in het Europese parlement, Manfred Weber van de Europese Volkspartij (EVP), heeft tijdens de plenaire zitting in het halfrond in Straatsburg zwaar uitgehaald naar de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Hij noemde Johnson "ongelooflijk arrogant", omdat die nu, terwijl de uitgang voor zijn land wenkt, wel voor een Turks lidmaatschap van de EU ijvert.

Johnson waarschuwde tijdens de brexitcampagne de kiezers nog  voor nieuwe migratiegolven die een Turks EU-lidmaatschap zou veroorzaken, om zo de Britse kiezer te overtuigen voor een Britse uitstap te stemmen. Maar na het referendum reisde Johnson als buitenlandminister naar Ankara met de boodschap dat hij zijn best zal blijven doen om datzelfde Turkse lidmaatschap te steunen.

Manfred Weber.Beeld EPA

"Dat is ongooflijk, een arrogante provocatie", aldus Weber. Hij riep het Verenigd Koninkrijk op om zich niet langer in te laten met beslissingen over de toekomst van de EU op lange termijn. "Alstublieft, neem een stap terug. Het gaat om respect. Als je de club wil verlaten, heb je geen zeg meer in de langetermijntoekomst van de club."

Weber sprak zich in naam van zijn fractie trouwens uit voor een stopzetting van de onderhandelingen met de Turken. De leiders van de socialistische fractie en de liberale fractie, Guy Verhofstadt, deelden die mening.

Weber kantte zich ook opnieuw tegen elke vorm van "cherrypicking" door de Britten. "Je kan niet blijven voor 90 procent van de Europese wetgeving en enkel een brexit hebben voor immigratie. Zo werkt het niet", aldus de leider van de grootste fractie. Hij hoopt alvast dat de Britse regering een visie zal aangeven in de brief waarin ze artikel 50 zal aanvragen. "Die mag zich niet beperken tot de boodschap: 'Jean-Claude (Commissievoorzitter Juncker, nvdr), we willen eruit'".

Deadline: Europese verkiezingen 2019

De Britse brexit-minister David Davis bracht vandaag een eerste bezoek aan het Europees Parlement. Maar ook vijf maanden na het referendum kon Davis weinig of geen nieuws melden over de intenties waarmee de Britten de onderhandelingen over hun vertrek uit de Europese Unie willen aanvatten. "Ik heb jammer genoeg niets nieuws gehoord. Ik heb nog steeds niet vernomen hoe de Britse regering brexit wil aanpakken en wat brexit nu betekent", zei Weber.

Davis en brexit-onderhandelaar Guy Verhofstadt waren het er wel over eens dat de onderhandelingen voor de Europese verkiezingen van 2019 afgerond moeten worden. 

De Britse premier Theresa May wil tegen eind maart het befaamde artikel 50 van het Europese verdrag activeren en de onderhandelingen over de brexit en de toekomstige relaties met de EU opstarten. Volgens Verhofstadt was Davis het ermee eens dat de gesprekken tegen de Europese verkiezingen van 2019 afgerond moeten worden. "Het zou vreemd zijn dat Groot-Brittannië na het resultaat van het referendum nog Europese verkiezingen zou moeten organiseren", aldus de liberale fractieleider.

"Zware en intense periode"

Verhofstadt stipte aan dat het gigantische onderhandelingswerk eigenlijk maar "14 tot 15 maanden" in beslag kan nemen, en dus geen twee jaar zoals wettelijk voorzien. De Belgische oud-premier gaat er immers van uit dat het Europees Parlement en de lidstaten in de loop van april en mei hun onderhandelingspositie zullen vaststellen en dat het Europees Parlement tegen eind 2018 alweer de procedure voor de goedkeuring van het brexit-akkoord moeten opstarten. "Het wordt een zware en zeer intense periode".

Guy Verhofstadt.Beeld European Union 2015 - European Parliament

De Britse regering wil de immigratie vanuit Europa naar het eiland aan banden kunnen leggen, maar tegelijkertijd ook toegang behouden tot de Europese interne markt. Zowel Verhofstadt als Weber beklemtoonden echter opnieuw dat het Europees Parlement geen enkele oplossing zal aanvaarden die de vier basisvrijheden van de Europese Unie (vrijheid van goederen, diensten, personen en kapitaal) kan ondermijnen.

Satan

Davis, die niet met de sociaaldemocratische fractieleider Gianni Pittella sprak, bestempelde zijn eerste contacten in Straatsburg als "een goede start", aldus de Britse openbare omroep BBC. De conservatief moest wel enige opheldering geven over een uitlating die hij in september in het Britse parlement had gedaan na een vraag over Verhofstadt. Maar zijn "Get thee behind me Satan" doelde op de vragensteller, niet op de Belgische oud-premier, die volgens Davis "een zeer aardige man" bleek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234