Zaterdag 28/05/2022

Europees Parlementsleden spelen in een hogere divisie dan hun Vlaamse en zelfs hun federale collega's. Enerzijds heeft het parlement op Europees niveau meer onafhankelijkheid en dus meer slagkracht dan de gezagsgetrouwe nationale parlementen. Anderzijds i

Ivo Belet

50 jaar, Hasselt

Europarlementslid sinds 2004

7 juni: Europa, derde plaats

156

48

Actief lid van de commissie Industrie. Verdedigt daar consequent de belangen van de industrie. In de marge ook bezig met milieu en klimaat, onder meer met een rapport over energiezuinige autobanden. Heeft een neus voor mediagenieke dossiers, zoals dat over voetbal. Goed ingeburgerd, maar bevindt zich nog iets te veel in de marge van het parlementaire werk. Moet nog werken aan zijn gewicht in de fractie, de enige manier om in het Europees Parlement over de zware dossiers iets te zeggen te hebben.

HHH

Jean-Luc Dehaene

68 jaar, Vilvoorde

Europarlementslid sinds 2004

7 juni: Europa, lijsttrekker

14

Bewees twee zaken: iemand met zijn gewicht heeft effectief een serieuze voorsprong op de anoniemere parlementsleden, maar zonder hard werk levert dat niet bijzonder veel op. Gerespecteerd lid van de commissie Institutionele Zaken, waar hij een autoritaire stem is inzake het Verdrag van Lissabon. Presenteert op de valreep daarover nog een rapport. Voor het overige zeer afwezig, liet alle grote dossiers aan zich voorbijgaan. Zou zonder problemen een belangrijke stem kunnen zijn in het parlement, maar maakt dat door te beperkte inspanningen niet helemaal waar.

HH

Marianne Thyssen

52 jaar, Sint-Joris-Weert

Europarlementslid sinds 1991

7 juni: Europa, tweede plaats

70

10

86

Heeft wel wat Ivo Belet (nog) niet heeft: een sterk netwerk in de fractie en een belangrijke rol in cruciale dossiers. Is ondervoorzitter van de EVP-fractie, de grootste van het parlement. Houdt zich vooral met interne markt bezig. Samen met Anne Van Lancker cruciaal in het akkoord over de dienstenrichtlijn, een fundamenteel herschreven versie van de controversiële Bolkesteinrichtlijn. Werkt hard, holt van de ene vergadering naar de andere. Uitgesproken consensusgericht, wat haar visionaire gehalte niet altijd ten goede komt. Iets minder prominent aanwezig sinds ze voorzitter van haar partij is geworden. HHHH

Annemie Neyts-Uyttebroeck

64 jaar, Brussel

Europarlementslid sinds 2004

7 juni: Europa, tweede plaats

17

129

62

Voorzitster van de Europese liberale partij ELDR en vooral met buitenlands beleid bezig. Reist daarvoor heel veel. Doet daarmee geen onbelangrijk maar wel vrij steriel werk. Het Europees Parlement heeft immers nauwelijks iets te zeggen over het Europese buitenlandbeleid. De parlementsleden beperken zich grotendeels tot het opstellen van goedmenende resoluties met vooral een symboolwaarde. Neyts speelt in dat werk ook achter de schermen haar rol en wordt er geapprecieerd omwille van haar ervaring. Maar wereldproblemen worden er niet opgelost.

HHH

Dirk Sterckx

62 jaar, Lint

Europarlementslid sinds 1999

7 juni: Europa, derde plaats

35

16

33

Zeer actief lid van de commissie Transport, maar ook bezig met klimaat. Ideologisch rechtlijnige bepleiter van verregaande liberalisering, maar met zachte stem. Kent zijn dossiers en weegt erop. Als voorzitter van de Chinadelegatie ook internationaal actief. Pakt die taak volgens sommigen iets te diplomatisch aan, maar verwierf in China toch de reputatie de strengste onder de Europese instellingen te zijn. Vindt via zijn oude netwerk én door zijn goede communicatiestijl gemakkelijk de weg naar de media.

HHHH

Johan Van Hecke

54 jaar, Oosterzele

Europarlementslid sinds 1999

7 juni: stopt

115

93

52

Grote afwezige wegens uitsluitend met Afrika bezig. Doet dat op zich niet slecht en wordt in die rol ook gewaardeerd. Mocht onder meer verschillende begeleidingscommissies voor verkiezingen in Afrika leiden. Pendelt tussen het parlement en eurocommissaris voor Ontwikkelingssamenwerking Louis Michel. De vraag is echter of het allemaal veel uithaalt, gezien de beperkte buitenlandse bevoegdheden van het Europees Parlement. Zijn te dichte banden met het Oegandese regime zijn in die rol bovendien een serieuze smet op het blazoen.

HH

Philip Claeys

44 jaar, Overijse

Europarlementslid sinds 2003

7 juni: Europa, derde plaats

204

16

174

Heeft geleerd uit vorige rapporten: wie helemaal niets doet, valt uiteindelijk door de mand. Kon dan maar niets beters verzinnen dat alle mogelijke spreektijd in de plenaire vergadering op te gebruiken, doorgaans om te klagen over de vreemdelingenproblematiek. Dat je met die speeches van 1 minuut hoegenaamd niets bereikt, mag de vreugde niet temperen. Invloed in het parlement is nihil. Daarvoor zou er wat ernstiger werk verzet moeten worden. Is wel de actiefste van de drie VB'ers.

Koenraad Dillen

44 jaar, Schoten

Europarlementslid sinds 2003

7 juni: Europa, derde opvolger

149

11

130

Vergelijkbaar met Philip Claeys, maar nog net iets minder. Soupeert zijn spreektijd in plenaire op met stereotiepe tussenkomsten tegen de Turkse toetreding, tegen migratie en tegen Europa. Vindt het niet erg dat hij daar dik voor betaald wordt.

Frank Vanhecke

50 jaar, Assebroek

Europarlementslid sinds 1994

7 juni: Europa, lijsttrekker

369

12

153

Slaagt er nu al vijftien jaar in zich goed te laten betalen als europarlementslid zonder ook maar enige rol van betekenis in het parlement te spelen. Nog minder actief dan de anderen, maar kan voor het grootste deel van de legislatuur nog aanvoeren dat hij als partijvoorzitter belangrijkere zaken aan zijn hoofd had. Niet dat er een verschil te merken is nu hij voorzitter af is.

0

Frieda Brepoels

54 jaar, Hasselt

Europarlementslid sinds 2004

7 juni: Europa, lijsttrekker

116

36

Harde werkster die zich in haar dossiers vastbijt. Onder meer de onderzoekscommissie naar de CIA-vluchten goed opgevolgd. Actief inzake milieu en vooral dierenwelzijn, waar ze behoorlijk groene standpunten innam. Heeft eveneens consumentenzaken gevolgd. Ook buiten het normale parlementaire werk zeer actief, onderhoudt contacten met belangengroepen en haar parlementaire netwerk. Speelt op resultaat en slaagt daar ook in.

HHH

Bart Staes

50 jaar, Antwerpen

Europarlementslid sinds 1999

7 juni: Europa, lijsttrekker

362

55

155

Verzet als Belg in een kleine fractie bergen werk. Zeer actief op begroting en een autoriteit over milieudossiers. Verdiende met zijn werk over de tabaksindustrie en de btw-carrousels naar eigen zeggen zijn loon in veelvoud terug. Auteur van een belangrijk rapport over pesticiden. Veelzijdig werkpaard met sterke Europese overtuiging, maar ook voldoende kritische zin. Investeert wel veel in interessante maar nogal steriele debatten, zoals dat over de zetel van het Europees Parlement. Blijft absolute top.

HHHH

Mia De Vits

59 jaar, Gooik

Europarlementslid sinds 2004

7 juni: Vlaams Parlement, Vl.-Brabant, tweede plaats

28

32

Een gemengd rapport. Haalde snel de prestigieuze functie van quaestor binnen, maar dat heeft weinig toegevoegde waarde voor het parlementaire rapport. Genoot wel enig respect in de fractie, maar kon weinig dossiers echt naar zich toe trekken. Een goede vakbondsvrouw is niet noodzakelijk een goed parlementslid. Heeft dan ook wat tijd nodig gehad om haar weg te vinden. Afwezig in de grote politieke debatten. Heeft hard gewerkt, maar kan in verhouding niet zo bijster veel resultaten voorleggen.

HH

Saïd El Khadraoui

34 jaar, Leuven

Europarlementslid sinds 2003

7 juni: Europa, tweede plaats

126

39

Verdienstelijk lid van de transportcommissie, onder meer over de liberalisering van het spoor, het eurovignet, passagiersrechten en de berekening van externe milieukosten voor wegvervoer. Boekte daar ook wel wat succesjes. Veelbelovend maar nog iets te braaf om helemaal te overtuigen. Moet zijn plaats in het bredere politieke debat nog verwerven. Durft zich daar wel eens te bezondigen aan bijzonder ongeïnspireerde tussenkomsten. Is goed op weg om een goed parlementslid te worden, maar mag de volgende legislatuur nog een tandje bijsteken.

HHH

Anne Van Lancker

55 jaar, Gent

Europarlementslid sinds 1994

7 juni: Europa, derde plaats

45

14

30

Zo mogelijk de actiefste van de Belgische Europarlementsleden met een brede kennis van zware, technische dossiers, vooral op sociale zaken. Speelde een cruciale rol in het compromis over de dienstenrichtlijn. Moest vervolgens tegen sp.a en PS ingaan en plaatste zich op het standpunt van de Europese socialistische fractie. Botst zo wel eens met de eigen partij. Pakt totaal niet in de media, wat verklaart waarom collega's als Sterckx en Belet veel bekender zijn dan zij. Voert nu een quasi onmogelijke strijd om in het parlement te blijven. Haar vertrek zou absoluut een verlies zijn voor het parlement. HHHH

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234