Woensdag 18/09/2019

Europees Parlement wil striktere controle op vuurwapens

Onder meer deze populaire AK-47 zal nog altijd legaal verkocht kunnen worden. Beeld reuters

Het Europees Parlement heeft in Straatsburg regels voor een striktere controle op vuurwapens goedgekeurd. Zo zullen de meest gevaarlijke semi-automatische vuurwapens niet meer aan burgers verkocht kunnen worden.

De Europarlementsleden stemden onder meer in met strengere controles op geneutraliseerde vuurwapens en alarmwapens die makkelijk omgebouwd kunnen worden tot echte vuurwapens. Er komen strengere regels voor de online verkoop, de traceerbaarheid wordt versterkt en lidstaten zouden makkelijker informatie over wapenvergunningen kunnen uitwisselen.

Europa gaat ook de verkoop van de meest gevaarlijke semi-automatische wapens aan burgers verbieden. De tekst gaat echter minder ver dan wat de Europese Commissie had gehoopt. Zo zullen populaire wapens als de AK-47 en de AR-15 nog steeds legaal verkocht kunnen worden en wordt de verkoop niet beperkt voor wapens met maximaal 10 patronen.

De Europese Commissie presenteerde de herziene vuurwapenrichtlijn in november 2015, vijf dagen na de aanslagen van Parijs. Gérard Deprez (MR) betwijfelt echter of de nieuwe regels een groot verschil zullen maken in de strijd tegen terrorisme. "We vergissen ons van doelwit. De prioriteit moet gaan naar de handel in illegale wapens in plaats van sportjagers of verzamelaars te storen."

Ook Hilde Vautmans (Open Vld) betreurt dat de richtlijn "nutteloze obstakels" opwerpt voor burgers die legaal over een wapen beschikken en weinig inbrengt tegen de illegale handel. Wel is het volgens haar positief dat de uitwisseling tussen lidstaten wordt versterkt. Marc Tarabella (PS) wijst er dan weer op dat ook de meer permissieve lidstaten zich moeten schikken naar de strengere Europese regels.

Richtlijn
De herziene richtlijn is vandaag goedgekeurd met een meerderheid van 491 tegen 178 stemmen, bij 28 onthoudingen. Over de tekst was al een compromis bereikt met de lidstaten. Zij krijgen vijftien maanden de tijd om de richtlijn in nationale wetgeving om te zetten, en dertig maanden om een nieuw systemen voor gegevensuitwisseling op poten te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234