Donderdag 20/02/2020

Brexit

Europees Parlement wil geen gelijktijdige onderhandelingen over brexit en handelsovereenkomst

Beeld EPA

De Europese burgers en hun rechten moeten een centrale plaats krijgen tijdens de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de Brexit. Dat vinden de leden van het Europees Parlement, zo maakten ze duidelijk tijdens een debat over het Britse vertrek uit de EU. De resolutie waarin het Parlement zijn prioriteiten uitzet werd door een grote meerderheid goedgekeurd. Daarmee is de Britse vraag om gelijktijdig onderhandelingen te voeren over de brexit en de toekomstige handelsrelaties, verworpen.

De meeste Belgische leden van het EP stemden voor, enkel de vier N-VA'ers onthielden zich, terwijl Gerolf Annemans (Vlaams Belang) tegen stemde.

De resolutie was een gezamenlijk initiatief van de EVP, de sociaaldemocratische S&D, de liberalen en de groenen. Uiteindelijk sloot ook de extreemlinkse GUE/NGL zich bij hen aan, zodat een comfortabele meerderheid van 516 stemmen voor, 133 tegen en 50 onthoudingen gevonden werd.

Beeld AFP

In de tekst zet het parlement de rode lijnen uit voor de Brexit-onderhandelingen die over enkele weken met Londen worden aangeknoopt. Het parlement onderhandelt niet mee, maar zal op het einde van de rit over het uiteindelijke Brexit-akkoord moeten stemmen.

Vier fundamentele vrijheden

De parlementsleden stellen de rechten van de Europese burgers voorop, herinneren eraan dat toegang tot de interne markt altijd gepaard moet gaan met het respecteren van de vier fundamentele vrijheden en met het toezicht door het Europees Hof van Justitie en verwerpen het Britse voorstel om de gesprekken over de Brexit en de toekomstige Europees-Britse relaties tegelijkertijd te voeren.

"De prioriteit der prioriteiten is het garanderen en behouden van de rechten van de Europese burgers in het VK en de Britse burgers in de EU", zei de fractievoorzitter van de extreemlinkse fractie in het parlement, Gabi Zimmer. Haar sociaaldemocratische collega Gianni Pittella vindt eveneens dat het "beschermen van de verworven rechten van de Europese burgers" centraal moet staan.

"Hoe kun je een 'hard Brexit' bekomen zonder fysieke grens met Ierland? Hoe een harde Brexit verzoenen met uw wens om het Verenigd Koninkrijk meer te verenigen?", vroeg de groene fractieleider Philippe Lamberts zich luidop af, terwijl hij zich tot de Britse premier Theresa May richtte. "Al deze tegenstellingen moeten worden opgelost om schade voor de burgers te vermijden. Dat moet de prioriteit van deze onderhandeling worden."

N-VA-parlementslid Helga Stevens hoopt dat "een proces kan aangevat worden dat een betere toekomst garandeert voor de Europese volkeren". "Ook wij vinden dat het essentieel is dat de rechten van de burgers snel en op een evenwichtige manier worden aangepakt."

Voor de liberale fractieleider Guy Verhofstadt (Open Vld) moet gewaakt worden over de principes die ook de stichters van de Europese samenwerking hoog in het vaandel voerden: vrijheid, gerechtigheid en vrede. De relatie tussen het VK en de EU "was misschien niet passioneel, maar het was ook geen mislukking", aldus Verhofstadt. En de brexit, die is eigenlijk niet meer dan een catfight bij de Conservatieve partij in het Verenigd Koninkrijk die uit de hand is gelopen. Volgens de liberaal zal de volgende generatie Britten dan ook ooit terugkeren naar de EU.

Farage op de vingers getikt

Volgens Nigel Farage, voorman van de UK Independence Party (UKIP), houdt de EU zijn land "in gijzeling". "U vraagt ons 52 miljard pond te betalen. Misschien moet u ons juist een bod doen. Wij zijn onder meer aandeelhouders in dit gebouw." Hij zei dat het parlement wordt bevolkt door criminelen en de maffia en werd daar door voorzitter Antonio Tajani fel voor op de vingers getikt.

Nigel Farage.Beeld AFP

Volgens de hoofdonderhandelaar namens de EU, de Fransman Michel Barnier, moet duidelijk zijn dat "we het Verenigd Koninkrijk nooit zullen straffen of een euro meer laten betalen dan het schuldig is". Hij beloofde het parlement dat de onderhandelingen op een "transparante" manier zullen worden gevoerd.

Hij zei ook dat hoe eerder met het Verenigd Koninkrijk over de principes van een "ordentelijke terugtrekking" overeengekomen wordt, hoe eerder de toekomstige relatie aan bod kan komen. "Niet alleen op het gebied van handel, maar ook veiligheid en defensie."

"Lot van vier miljoen mensen"

Voor Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker komt bij de onderhandelingen "meer kijken dan enkel verdragen en paragrafen". "Neen, het gaat om het lot van vier miljoen mensen die een band hebben met het Verenigd Koninkrijk. Deze mensen hebben hun leven uitgebouwd op basis van het partnerschap tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. De Commissie wil hun belangen blijven verdedigen. Deze mannen en vrouwen mogen in geen geval pasmunt worden, ze mogen niet gegijzeld worden. We moeten erover waken dat ze niet in de afgrond van onzekerheid worden geduwd."

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (l.) naast brexit-hoofdonderhandelaar Michel Barnier.Beeld AP

De voorzitter van de grootste fractie, Manfred Weber van de EVP, belooft harde onderhandelingen. "Het idee achter de EU, is samenleven. Nu willen de Britten niet langer met ons samenleven. We blijven vrienden, maar dat zal ons niet tegenhouden hard en stevig te onderhandelen."

Hecht blok

Hoofdonderhandelaar Michel Barnier hield in Straatsburg een pleidooi voor een hecht Europees blok tijdens de gesprekken, voor transparante onderhandelingen en voor het snel wegwerken van de grootste onzekerheden. Hij wil ook dat eerst over de Brexit wordt gesproken en pas in tweede instantie over de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de EU. Het respecteren van de wederzijdse rechten en de niet-discriminatie van burgers zijn voor hem de leidende principes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234