Woensdag 23/06/2021

Brexit

Europees Parlement wapent zich tegen no deal-brexit

Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli. Beeld EPA
Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli.Beeld EPA

Het Europees Parlement heeft een reeks maatregelen goedgekeurd die de impact van een brexit zonder akkoord - een ‘no deal’ - zo veel mogelijk moeten verzachten.

De parlementsleden schaarden zich achter het voorstel van de Europese Commissie om het Fonds voor de aanpassing aan de globalisering (EGF) ook aan te wenden voor werknemers en zelfstandigen die hun baan verliezen door het Britse vertrek uit de EU zonder akkoord. Met de middelen uit het fonds zouden ze dan kunnen rekenen op financiële ondersteuning bij omscholing of opleiding. 516 Europarlementsleden schaarden zich achter het voorstel, 23 stemden tegen en 17 onthielden zich. Cindy Franssen (CD&V) pleit voor maximale flexibiliteit voor kmo’s. “Dit is een cruciaal dossier: er komt meer dan 170 miljoen euro vrij vanaf 1 november tot eind 2020 voor werknemers getroffen door een harde brexit”, zegt ze.

Let wel: de aanpassing van de betrokken Europese verordening gaat pas in wanneer het effectief tot een ‘no deal’ komt. Verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU mét een akkoord, dan blijft de wetgeving dode letter.

Fondsen

Een andere maatregel moet Britse begunstigden van Europese fondsen - zoals onderzoekers, studenten en landbouwers - garanderen dat ze in 2020 van die subsidies gebruik kunnen blijven maken, op voorwaarde dat het Verenigd Koninkrijk zijn financiële verplichtingen blijft nakomen. De huidige Europese meerjarenbegroting loopt immers nog tot eind volgend jaar. Dit voorstel werd geschreven door Johan Van Overtveldt (N-VA). De voorzitter van de begrotingscommissie van het Europees Parlement kreeg 543 stemmen achter zich. 30 parlementsleden stemden tegen, 46 anderen lieten een onthouding optekenen.

Een ander pakket noodmaatregelen werd eerder al goedgekeurd, maar moest nu worden verlengd omdat het brexit-akkoord nog steeds niet is goedgekeurd. Het gaat bijvoorbeeld om het recht van Britse vissers om in Europese wateren te vangen (en viceversa), en maatregelen op het vlak van lucht- en wegverkeer. “Op die manier blijft Europa goed voorbereid op elk mogelijk brexit-scenario en wordt de impact van een eventuele ‘no deal’ beperkt”, zegt Hilde Vautmans (Open Vld). De liberale vindt het “straf” dat de eerder genomen noodmaatregelen moesten worden verlengd, maar “toch is het nodig want wat we intussen wel geleerd hebben, is dat we ons in deze hele brexit-saga best voorbereiden op elk scenario”.

Brexit-coördinator voor het Europees Parlement Guy Verhofstadt. Beeld AFP
Brexit-coördinator voor het Europees Parlement Guy Verhofstadt.Beeld AFP

Het Europees Parlement stemt donderdag ook over de toegang van landen die door een ‘no deal’ getroffen worden tot het Europees Solidariteitsfonds. Ook het eigenlijke brexit-akkoord moet door de MEP’s worden goedgekeurd, maar zij wachten de uitkomst van de procedure in het Britse Lagerhuis af. Pas wanneer het parlement in Londen het licht op groen zet voor het akkoord, zal ook het Europees Parlement dat doen.

Guy Verhofstadt (Open Vld), die in het halfrond de brexit-stuurgroep leidt, herinnerde er nogmaals aan dat de rechten van de Europese burgers op Brits grondgebied helemaal gevrijwaard moeten zijn alvorens ook in Brussel of Straatsburg het brexit-akkoord wordt goedgekeurd. Zo wil hij niet dat de EU-onderdanen als illegalen behandeld worden, dat de zwaksten bescherming krijgen en dat niemand het land wordt uitgezet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234