Woensdag 23/10/2019

Oorlog in Jemen

Europees Parlement pleit voor wapenembargo tegen Saudi-Arabië

Een meisje staat naast een huis dat werd vernield bij een Saudische raketaanval op Saana in Jemen. Beeld AP

Het Europees Parlement heeft zich in een resolutie over de oorlog in Jemen uitgesproken voor een wapenembargo tegen Saudi-Arabië. Het halfrond bekritiseert de luchtaanvallen op Jemen en de zeeblokkade, die intussen duizenden doden hebben geëist.

De Europarlementsleden veroordelen "de luchtaanvallen van de door Saudi-Arabië geleide coalitie en de zeeblokkade tegen Jemen, die geleid hebben tot duizenden doden en het land verder gedestabiliseerd hebben". Ze vragen de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini om "een initiatief te nemen om een wapenembargo tegen Saudi-Arabië in te voeren".

De Saudi's voeren sinds maart vorig jaar een soennitische coalitie aan tegen de sjiitische Houthi-rebellen in Jenen. Iran wordt ervan beschuldigd die rebellen te steunen. De rebellen controleren grote delen van het grondgebied, waaronder de hoofdstad Sanaa. De internationaal erkende regering zetelt in het zuidelijke Aden.

De Europarlementsleden erkennen dat Saudi-Arabië en Iran een hoofdrol spelen in de zoektocht naar een uitweg uit het gewapend conflict. Ze roepen de betrokken partijen alvast op een staakt-het-vuren in acht te nemen, de aanvallen op burgers en hulpverleners te stoppen en toegang te verlenen voor humanitaire hulp. Ongeveer tachtig procent van de Jemenitische bevolking heeft dringende humanitaire hulp nodig.

Vredesactie: "Niet te negeren oproep"

Volgens Vredesactie vzw zet de resolutie de Europese regeringen onder druk. "Dit is een niet te negeren oproep aan de lidstaten om zo snel mogelijk te stoppen met verdere wapenexport naar Saudi-Arabië. De bal ligt nu in het kamp van Federica Mogherini die het initiatief moet nemen voor een bindend embargo", meent woordvoerder Bram Vranken.

Vredesactie vzw verwijst naar research van het Zweeds onderzoeksinstituut SIPRI, dat uitvlooide dat 59 procent van de Saudische wapenimport tussen 2009 en 2014 uit Europa kwam. De Europese lidstaten verleenden tussen 2009 en 2013 maar liefst 19 miljard aan wapenvergunningen aan het land. België exporteerde in 2014 nog wapens ter waarde van 400 miljoen euro naar Saudi-Arabië.

"Het feit dat Europese wapens gebruikt worden door landen als Saudi-Arabië om op massale schaal de mensenrechten te schenden, toont aan dat er iets grondig fout zit aan het Europees wapenexportbeleid. Het is een primeur dat het parlement dit nu erkent door te stemmen voor een wapenembargo", besluit Vranken.

Magnette: "Wallonië zal zich aan eventueel embargo houden"

Saudi-Arabië is de belangrijkste klant van de Waalse wapensector als men zowel de rechtstreekse als onrechtstreekse verkoop in rekening brengt. "Indien de Europese autoriteiten een embargo zouden instellen, dan zal Wallonië zich daaraan houden", verluidde op het kabinet van minister-president Paul Magnette. "In afwachting blijven wij de Waalse, Belgische en Europese wetgeving naleven, wetende dat de Waalse tot de meest strikte behoort."

Alle aanwezige Belgische Europarlementsleden schaarden zich overigens achter het amendement over het wapenembargo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234