Donderdag 27/02/2020

Update

Europees Parlement keurt eerste spreidingsplan 40.000 asielzoekers goed, N-VA stemt tegen

Beeld REUTERS

In de nasleep van de State of the Union van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft het Europees Parlement een positief advies verstrekt over de spreiding van 40.000 asielzoekers uit Griekenland en Italië over de overige lidstaten van de Europese Unie. Onder de Belgische Europarlementsleden stemden de aanwezige leden van N-VA en Vlaams Belang tegen.

Juncker stelde eind mei reeds voor om de komende twee jaar 40.000 Syrische en Eritrese asielzoekers die aankomen in Griekenland en Italië te verdelen over de andere lidstaten. De lidstaten zijn het nog niet eens geraakt over zo'n bindend spreidingsplan. Er is enkel overeenkomst om iets meer dan 32.000 asielzoekers op vrijwillige basis op te vangen. Het parlement, dat in dit dossier enkel advies kan verlenen, schaarde zich wel met 498 tegen 158 stemmen achter het initiatief.

Het voorstel geldt als een soort voorafname op de permanente verdeelsleutel die Juncker intussen op tafel heeft gelegd. Ska Keller, de Duitse groene die het dossier door het parlement loodste, beklemtoont daarbij dat de voorkeuren van asielzoekers en criteria als familiebanden en culturele banden "in de mate van het mogelijke" in rekening moeten worden gebracht bij spreidingsplannen.

N-VA blijft voor push backs

Onder de Belgische Europarlementsleden stemden Gerolf Annemans vann Vlaams Belag en de aanwezige N-VA-parlementsleden tegen. N-VA is wel voorstander van een bindend spreidingsplan, maar het rapport van Keller komt niet tegemoet aan de drie voorwaarden die de partij stelt: een sterker grenzenbeleid, geen rem op het nationale activeringsbeleid en een spreidingsplan waarin alle lidstaten hun deel doen.

Daarom wil N-VA-ondervoorzitter Sander Loones ook de precieze invulling van de nieuwe voorstellen van Juncker kennen vooraleer een oordeel te vellen. Maar van een "afkooprecht" om niet deel te nemen aan de opvang van asielzoekers kan alvast geen sprake zijn. "We hebben nood aan een systeem waarbij alle landen meestappen in de asielsolidariteit. Dus ook, en vooral, de landen die heel wat Europese steun krijgen en verwachten, maar tot nu toe halsstarrig weigeren die asielsolidariteit te betonen. Voor ons is het duidelijk: voor wat, hoort wat."

Helga Stevens (N-VA) stelde vast dat Juncker Turkije als een veilig land erkent. "Binnen dit kader moeten push backs naar het veilige Turkije ervoor zorgen dat asielzoekers de gevaarlijke oversteek niet wagen, maar meteen voor een veilige opvangplaats kiezen", meent het N-VA-Europarlementslid, die ook meer Europees geld vraagt om vluchtelingen op te vangen in buurlanden als Libanon, Jordanië en Turkije.

"Europees leiderschap"

Dat Juncker Turkije als een veilig land bestempelt, betekent geenszins dat de Commissievoorzitter ook push backs naar dat land steunt, zo merkte Ivo Belet (CD&V) op. Opvallend was wel dat Juncker de lijst van veilige landen nadrukkelijk koppelde aan het perspectief op EU-lidmaatschap. "Als ze van de lijst van veilige landen moeten gehaald worden omdat de grondrechten niet gewaarborgd zijn, dan verliezen ze ook hun kans om lidstaat te worden", waarschuwde de Luxemburger.

Juncker oogstte overigens niet enkel applaus bij zijn geestesgenoten van CD&V, ook de liberalen en de federale oppositiepartijen aan de linkerzijde waren verguld met de toespraak van de Commissievoorzitter. "Juncker heeft de Europese lidstaten een geweten geschopt", zo prees Kathleen Van Brempt (sp.a). Volgens Bart Staes (Groen) getuigde de toespraak over het vluchtelingenvraagstuk van "Europees leiderschap, grote solidariteit en menselijkheid".

Ivo Belet (CD&V).Beeld BELGA

Michel vraagt verduidelijkingen

De Belgische premier Charles Michel staat achter de oproep van Europees commissievoorzitter Jean-Claude Juncker tot meer Europese eenheid in de aanpak van de asielcrisis. Michel vraagt wel enkele verduidelijkingen over het voorstel van de Europese Commissie over de spreiding van vluchtelingen.

"De premier staat achter het duidelijke engagement van Juncker voor een meer en beter Europa in dit dossier. Charles Michel heeft al aan de kaak gesteld dat er binnen Europa een solidariteit met twee snelheden bestaat, met landen die wél de hulp van structuurfondsen aanvaarden, maar niet solidair zijn wanneer het op vluchtelingen aankomt", zegt de woordvoerder van de eerste minister.

Michel staat ook achter het door Juncker opnieuw gelanceerde idee van een Europese lijst met veilige landen, wat de behandeling van asielaanvragen vlotter moet doen verlopen. Ons land heeft al zo'n lijst.

Over het spreidingsplan dat de Commissie voorstelt, heeft onze regering nog vragen. Michel vraagt "met nadruk" dat er rekening gehouden wordt met de inspanningen die ons land al geleverd heeft. De Belgische regeringsleider wil ook dat er nagedacht wordt over een sanctiemechanisme voor landen die het spreidingsplan zouden weigeren. Michel zou ook graag zien dat er een Europees fonds komt voor landen die vluchtelingen opvangen.

Premier Charles Michel (MR).Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234