Zaterdag 08/08/2020

België

Europees parlement fluit Belgisch zeebeleid terug

Dodemansduim, een koraal dat in de kustzone voor de Westhoek leeft.Beeld Wikimedia Commons

Voor het eerst heeft het Europees parlement een lidstaat terug naar de tekentafel gestuurd omdat plannen om waardevol natuurgebied in zee te beschermen te slap zijn. "België verkiest economische deals boven de wet op natuurbescherming respecteren."

Het is nooit eerder gebeurd in de Europese afdeling die gaat over bescherming van kostbaar natuurgebied in zee. Het parlement verwerpt een ‘gedelegeerde handeling’ van de Europese Commissie waardoor ons land was weggekomen met ‘veel te zwakke’ maatregelen om het gebied van de Vlaamse Banken te vrijwaren van vernieling.

Koraal

Die beschermde kustzone voor de Westhoek herbergt rijke onderwaternatuur met een gevoelige bodem van grindbedden en zandbanken waar veel vissen paaien, waar een heus koraal (dodemansduim) leeft en waar ooit inheemse oesters voorkwamen. Op papier genieten die zones strikte Europese bescherming. Maar onder druk van Deense en Nederlandse vissers zijn de Belgische beschermingsmaatregelen verder uitgehold, onder andere door er bepaalde visserijtechnieken te blijven toelaten die de bodem omwoelen en vernielen.

Maar de status van beschermde zone betekent niet dat er helemaal geen vissersactiviteit mag zijn. Om een balans te vinden tussen economische belangen en natuurbehoud, verplicht Europa lidstaten plannen in te dienen waarin ze uitleggen hoe dat precies zullen doen. Concreet moet ons land met vooral Nederlandse en Deense visserij afspreken waar ze wel nog in de Vlaamse Banken mogen vissen en met welke technieken.

Flinterdun

“Het oorspronkelijke voorstel was al flinterdun, maar de laatste versie is nog verder afgezwakt door de deals die België heeft gesloten met de Denen en Nederlanders, waardoor nog meer schadelijke visserij in dat natuurgebied mogelijk is. Zo kan dat gebied zich niet kan herstellen zodat er onder andere opnieuw oesters zouden kunnen groeien”, zegt Krien Hansen van Natuurpunt, dat samen met de ngo Seas at Risk eerder al een klacht indiende tegen het voorstel.

“Dat het parlement nu het plan verwerpt, is een sterk signaal aan ons land en de andere lidstaten en de Commissie die dit had laten passeren. Ze moeten wetgeving over natuurbescherming serieus nemen”, aldus nog Hansen.

Kraamkamers

Want het gaat niet om een emotionele stellingenoorlog ‘economie’ versus ‘natuur’. “Met het plan overtrad België de Europese wetgeving voor natuurbescherming. Zo eenvoudig is het”, zegt Alice Belin van Seas at Risk. “Het dacht blijkbaar daarmee weg te komen, maar gelukkig zet het parlement de hakken in het zand.”

De milieu-organisaties begrijpen de pogingen van andere landen om zoveel mogelijk voor onze kusten te vissen en Belgische vissers doen net hetzelfde in Deense en Nederlandse wateren. “Maar wat we niet begrijpen, is dat dit gebied niet beter beschermd wordt uit economisch oogpunt”, zegt Hansen. “Hier in de Vlaamse Banken liggen kraamkamers van de visserij, dus de beste verzekering van de toekomst voor die industrie.”

Philippe De Backer, staatssecretaris voor de Noordzee, reageert bijzonder ontstemd op de beslissing van het Europees Parlement. "We hebben twee jaar onderhandeld met Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Denemarken, en uiteindelijk hebben we de historische rechten van die landen om in dat gebied te mogen vissen, ingedamd. Dat is nu allemaal voor niets. Ik denk niet dat dit een overwinning is voor de natuur."

Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234