Zondag 23/02/2020

Europees Parlement eist betere bescherming voor vrouwelijke vluchtelingen

Syrische vrouwen wachten in een bus nabij een strand in de Turkse kuststad Dikili om de oversteek naar Griekenland te maken.Beeld REUTERS

Het Europese asiel- en migratiebeleid moet meer aandacht hebben voor de kwetsbare positie waarin veel vrouwen zich bevinden. Dat zegt het Europees Parlement in een vandaag, op Internationale Vrouwendag, goedgekeurde resolutie.

De veiligheid van vrouwen die asiel aanvragen, moet worden verbeterd, vinden de parlementleden. "Bij aankomst in opvanglocaties krijgen deze vrouwen, die soms slachtoffer zijn geweest van seksueel geweld, mensenhandel of andere geweldplegingen, te maken met extra hindernissen die hun toch al zo kwetsbare positie verder verslechteren", zegt de Britse socialiste Mary Honeyball, de auteur van de resolutie.

Genderspecifieke asielprocedure
In de tekst wordt om een genderspecifieke asielprocedure gevraagd. Bij de beoordeling van asielaanvragen moet meer rekening worden gehouden met geslacht, terwijl gendergerelateerde vormen van geweld, zoals verkrachting, genitale verminking, gedwongen huwelijken of huiselijk geweld, erkend moeten worden als geldige redenen om asiel te zoeken in de Europese Unie.

Hilde Vautmans
Hilde Vautmans (Open Vld) schaarde zich volmondig achter de resolutie. "Meer dan de helft van de vluchtelingen is momenteel een vrouw", zegt ze. Belangrijke elementen in het rapport zijn volgens haar onder meer gescheiden sanitaire voorzieningen en slaapplaatsen in de opvangplaatsen en het beschikken over vrouwelijke tolken en interviewers. "En er moet ook de kans zijn om klacht neer te leggen bij verkrachting en bij misdrijven begaan op vrouwen."

Helga Stevens
Haar N-VA-collega Helga Stevens stemde tegen de resolutie. "Dit rapport misbruikt de penibele situatie van vrouwen om een beleid van open grenzen te propageren", stelt Stevens. "Verkrachting en transactieprostitutie zijn weerzinwekkend, maar het lijkt vooral de bedoeling om deze fenomenen te linken aan een gebrek aan legale migratiekanalen."

Volgens Stevens zou de commissie Vrouwenzaken van het parlement zich beter toeleggen op de verbetering van de situatie van vrouwen en meisjes in nood. Dat er aandacht wordt besteed aan gescheiden sanitaire voorzieningen en slaapplaatsen vindt ze dan ook een goede zaak.

Nog vandaag wees de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties Filippo Grandi erop dat er te weinig aandacht is voor vrouwen die wereldwijd op de vlucht zijn voor conflicten. "In de publieke opinie is het beeld van de vluchteling vaak dat van een jonge alleenstaande mannen die in Europa werk komen zoeken. Vandaag, op Internationale Vrouwendag, wens ik erop te wijzen dat bijna tweederde van de vluchtelingen vrouwen en kinderen zijn".Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234