Donderdag 25/02/2021

Europees Milieuagentschap schetst toekomst: gletsjers smelten en overstromingen nemen toe

xtreme weersomstandigheden hebben verwoestende kracht, denk aan overstromingen van 2002 en hittegolf van vorig jaar

Europa zal zich moeten aanpassen aan ander klimaat

Europeanen zullen naast preventieve maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren, ook dringend moeten leren zich voor te bereiden op een veranderend klimaat. Dat besluit het Europees Milieuagentschap (EMA) in een rapport dat de impact schetst van de klimaatsverandering die Europa tegen 2050 te wachten staat. 'Zelfs als we ontzettend braaf zouden worden, is een verdere klimaatsopwarming met 1 tot 2 graden tegen eind deze eeuw niet meer te vermijden', zegt professor André Berger (UCL), een van de auteurs. 'Dus moeten we er op zijn minst op voorzien zijn.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Nathalie Carpentier

In een meer dan honderd pagina's tellend rapport getiteld 'Impact van Europa's veranderende klimaat' brengt het EMA de wereldwijde klimaatsopwarming een stuk dichter bij huis. Zo beschrijft het rapport hoe het zeespiegelniveau in Oostende de voorbije eeuw met 1 millimeter per jaar is gestegen, hoe de hete zomer van 2003 alleen al 10 procent van de resterende gletsjers van de Zwitserse Alpen heeft doen smelten en de voorbije kwarteeuw maar liefst 238 overstromingen Europa teisterden, een aantal dat enkel zal toenemen.

Dat zijn de sporen van de klimaatsopwarming die nu al zichtbaar zijn. Maar de impact en de frequentie van de klimaatsveranderingen die Europa nog te wachten staan, zullen volgens het EMA alle natuurlijke klimaatsvariaties van de voorbije duizend jaar, en mogelijk langer, wellicht overtreffen. Frequentere en economisch duurdere stormen en overstromingen, meer en intensere hittegolven, natter in Noord-Europa en droger in het zuiden, wat de landbouw niet veel goed zal doen. Om een idee te krijgen van de verwoestende kracht van extreme weersomstandigheden hoeven we enkel te denken aan de overstromingen van 2002 en de hittegolf van vorig jaar, aldus het rapport.

De bewijzen dat het leeuwendeel van de globale klimaatsopwarming van de voorbije vijftig jaar veroorzaakt is door activiteiten van de mens, meer specifiek de uitstoot van broeikasgassen, stapelen zich op. De grootste boosdoener, koolstofdioxide, heeft inmiddels het hoogste niveau bereikt van de voorbije 420.000 jaar. Een concentratie die 34 procent hoger is dan het niveau voor de Industriële Revolutie. Sinds 1950 is de CO2-toename alleen versneld.

Dat gaat samen met de opwarming van de aarde. Europa warmt sneller op dan het globale gemiddelde. Het Intergouvernementeel Panel over Klimaatsverandering van de Verenigde Naties (IPCC), een panel van topwetenschappers dat de impact van de opwarming van onze planeet bestudeert, heeft geschat dat wereldwijd de gemiddelde temperatuur - zonder klimaatsbeleid om de huidige trend te keren - tegen 2100 1,4 tot 5,8 graden hoger zal liggen dan in 1990. Voor Europa zal dat 2 tot 6,3 graden zijn.

Belangrijkste maatregel om de trend te keren blijft de reductie van de broeikasgassen. Preventie alleen volstaat niet meer, zegt professor Jacqueline McGlade, hoofd van het EMA. "Europa moet de wereldwijde pogingen om de emissies te reduceren blijven leiden, maar dit rapport onderstreept het belang van een strategie op Europees, regionaal, nationaal en lokaal niveau om ons aan te passen aan de verandering."

"Iedereen is er hoe langer hoe meer van overtuigd dat we niet zullen kunnen vermijden dat het klimaat tegen eind deze eeuw verder zal opwarmen met 1 of 2 graden", reageert professor André Berger (UCL), lid van het wetenschappelijk comité en medeauteur van het rapport. "Het is al bezig en zelfs als we ontzettend braaf zouden worden, is het niet meer te vermijden. Dus moeten we ons op zijn minst proberen ons aan te passen."

Professor Jean-Pascal Van Ypersele (UCL), lid van het IPCC beaamt dat. "We verloren al zoveel tijd met preventie, dat de komende klimaatsverandering onvermijdelijk is. We weten dat er meer en heviger regens komen in Centraal- en Noord-Europa en dat er meer en intensere hittegolven komen. Bij de nieuwe architectuur moeten die nieuwe elementen over het klimaat in 2050 in acht genomen worden, complementair met preventie." Van Ypersele vindt het Europese rapport een goede zaak. "Voor beleidsmakers en burgers is het zeer belangrijk dat het effect van de klimaatsopwarming dichter bij huis geschetst wordt. Weten dat het niet alleen gaat over overstromingen in Bangladesh of vlinders die uitsterven in Costa Rica, zal mensen meer motiveren om ook iets te veranderen en actie te ondernemen."

Het volledige rapport is te vinden op www.eea.eu.int

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234