Zondag 28/11/2021

Privacy

Europees Hof: uw baas mag uw internetverkeer tijdens de werktijd volgen

Het Hof stelde dat het niet onredelijk hoeft te zijn om de online communicatie van werknemers te controleren. Beeld afp
Het Hof stelde dat het niet onredelijk hoeft te zijn om de online communicatie van werknemers te controleren.Beeld afp

Bedrijven mogen het online-communicatieverkeer van hun werknemers volgen. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) bepaald nadat het een Roemeens bedrijf, dat een werknemer had ontslagen wegens privé chatten onder werktijd, in het gelijk stelde.

Bogdan Mihai Barbulescu werd in 2007 ontslagen door zijn werkgever omdat hij met zijn zakelijke Yahoo Messenger-account privéberichtjes had gestuurd naar zijn vrouw en broer. Volgens de huisregels van het bedrijf is dat verboden en was Barbulescu daarvan op de hoogte. Aanvankelijk ontkende hij de aantijgingen van zijn baas, waarna laatstgenoemde hem een uitdraai van zijn communicatieverkeer voorlegde en hem ontsloeg.

Daarop stapte Barbulescu naar het Europees Hof, omdat hij vond dat zijn privacy door zijn werkgever was geschonden. Maar het EHRM stelt nu, acht jaar later, zijn baas in het gelijk. Volgens het Hof is het niet "onredelijk dat een werkgever wil nagaan of werknemers hun professionele taken volbrengen onder werktijd". Bovendien oordeelde het Hof dat de bekeken Yahoo-account van Barbulescu professioneel was bedoeld en niet privé. Daarom schond het bedrijf niet zijn privacy toen het zich toegang verschafte tot zijn berichten.

Ook verdedigde het Hof het gebruik van transcripties van privéchats in een Roemeense rechtszaak, omdat deze het bewijs vormden voor de misstappen van Barbulescu. Het feit dat zijn contactpersonen anoniem bleven in de transcripties achtte het EHRM een voldoende waarborg van de privacy van de verdachte.

Privacy op de werkvloer

Het is voor het eerst dat het EHRM een uitspraak doet over hoe ver werkgevers mogen gaan in het controleren van online communicatie van hun werknemers. Privacy op de werkvloer is al langer onderwerp van debat. Meermaals zijn werknemers ontslagen nadat ze zich kritisch of onprofessioneel uitlieten op sociale media. Ook cameratoezicht vormt een twistpunt. Zo werd Media Markt twee jaar geleden door het College Bescherming Persoonsgegevens op de vingers getikt wegens de inzet van verborgen camera's om werknemers te controleren.

Ontslagen om Facebook-post

Tatiana werd in 2014 ontslagen omdat ze zich kritisch had uitgelaten over het Rusland op Facebook. De 'klootzakken van het Kremlin!'-uitspraak werd beschadigend geacht voor haar werkgever.

Privacy is niettemin geen 'absoluut' recht, stelt ict-advocaat Arnout Engelfriet tegenover RTL Nieuws. Werkgevers hebben soms goede reden hun werknemers in de gaten te houden, bijvoorbeeld wanneer er sterke aanwijzingen zijn voor fraude of diefstal.

De uitspraak van het EHRM suggereert dat werkgevers ook de ruimte hebben om te controleren of hun personeel zijn werktijd niet overmatig besteedt aan privéaangelegenheden. Dinsdag bleek uit een analyse van online betalingsservice Klarna dat 37 procent van de online kledingaankopen tijdens kantooruren (tussen 9.00 en 17.00) worden gedaan. Hoeveel van die aankopen ook daadwerkelijk door werkzaam personeel worden gedaan is onbekend.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234