Dinsdag 12/11/2019

Corruptie

Europees anticorruptieorgaan streng voor ons land: België doet te weinig om corruptie te voorkomen

De Kamer. Beeld Photo News

De Groep van Staten tegen Corruptie (GRECO) bekritiseert België: ons land doet veel te weinig om corruptie te voorkomen. 

De Groep van Staten tegen Corruptie is een onderdeel van de Raad van Europa, de instelling die Didier Reynders eerstdaags hoopt te leiden. Zoals de naam suggereert strijdt de instelling tegen corruptie onder ambtenaren, politici en rechters. Naast de Europese landen zijn ook de Verenigde Staten lid.

In het algemeen hebben onze lidstaten vooruitgang geboekt in de strijd tegen corruptie, maar er moet nog veel meer worden gedaan”, benadrukt secretaris-generaal Thorbjørn Jagland in het jaarverslag van de organisatie.

Raad van State

Dat is ook de boodschap aan België. Van de negentien maatregelen die de Groep van Staten tegen Corruptie in maart 2014 hebben voorgesteld om corruptie te voorkomen, heeft ons land er vandaag nog maar twee volledig uitgevoerdNegen maatregelen zitten intussen in de pijplijn. Aan acht maatregelen is niet begonnen.

Het gaat dan onder meer over de aanbeveling om rechters van administratieve rechtbanken zoals de Raad van State of de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen te “onderwerpen aan regels inzake onafhankelijkheid en onpartijdigheid”.

Een andere aanbeveling waar volgens de Groep van Staten tegen corruptie niets mee is gebeurd, is de vraag om de Belgische parlementsleden “coherente regelgeving op te leggen rond (buitenlandse) geschenken en giften”.

Een aantal Vlaams Belangers, onder wie Filip Dewinter, zijn de afgelopen jaren in opspraak gekomen omwille van hun connecties met Rusland en met Russischgezinde regimes zoals dat van de Syrische dictator Bashar al-Assad. 

In het dossier van Kazachgate was er sprake van ‘ongeoorloofde beïnvloeding’ door minister van staat Armand De Decker (MR). De liberaal zou in 2011, op vraag van Frans president Nicolas Sarkozy, zijn tussengekomen om de totstandkoming van de Belgische afkoopwet te versnellen. Op die manier kon ook de miljardair Patokh Chodiev er gebruik van maken. 

De Groep van Staten tegen Corruptie betreurt dat de parlementaire werkgroep Politieke Vernieuwing, die tijdens de vorige regeerperiode heeft geprobeerd om een reeks nieuwe deontologische richtlijnen uit te werken voor de eigen parlementsleden, “de invoering van een reizen- en geschenkenregister niet overwogen heeft”.

Parlementaire onschendbaarheid

Een andere aanbeveling waar voorlopig niets van in huis is gekomen, is de hervorming van de parlementaire onschendbaarheid. Die onschendbaarheid zou in de praktijk enkel nog mogen werken voor feiten die verband houden met de parlementaire activiteit, vindt de Groep van Staten tegen Corruptie. In het VK en Nederland is dit al het geval.

Er is momenteel discussie over de parlementaire onschendbaarheid van het nieuwe Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang). De omstreden voorman van Schild&Vrienden is betrokken in een strafonderzoek naar haatdragende boodschappen en afbeeldingen in schatgroepen gelinkt aan zijn jongerenorganisatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234