Zondag 27/09/2020

Europarlementslid Paul Van Buitenen vraagt onderzoek naar Zwitserse bankrekening van Neelie Kroes

Kandidaat-eurocommissarissen maken hun bezittingen openbaar

Om elke zweem van belangenvermenging te vermijden hebben de 25 kandidaat-eurocommissarissen op hun woord van eer verklaard welke bezittingen ze hebben in de vorm van bestuursmandaten, aandelen van ondernemingen, vastgoed of bankrekeningen. Hun verklaringen zijn openbaar gemaakt op de website van de Europese Commissie. Desondanks blijven de relaties van sommige toekomstige commissarissen met het bedrijfsleven nog steeds vragen oproepen. In het Europees Parlement zijn gisteren de hoorzittingen begonnen waarop de kandidaten zich kunnen verantwoorden.

Brussel

Eigen berichtgeving

Georges Timmerman

l Neelie Kroes

De toekomstig eurocommissaris voor Concurrentiebeleid heeft de langste declaratie ingediend. De lijst van haar meer dan vijftig voormalige bestuursmandaten en huidige bezittingen beslaat meer dan tien bladzijden. 'Nikkelen Neelie' ligt van alle kandidaten dan ook het meest onder vuur vanwege haar talrijke relaties met de bedrijfswereld en haar betwistbare interventies in het verleden (DM/Reporter 25/9). Zoals aangekondigd nam Kroes per 1 september ontslag uit al haar bestuursmandaten, onder meer bij bouwfirma Ballast Nedam (die onlangs een zware boete kreeg wegens kartelvorming) of Thales Netherlands Group (leverancier van diensten en materiaal ter ondersteuning van operationele militaire missies). De enige firma waarvan ze voor honderd procent aandeelhouder blijft is de besloten vennootschap Bergsche Maas, goed voor een belang van 1,6 miljoen euro, een beleggingsvennootschap met als enig doel het garanderen van het pensioen van mevrouw Kroes. Voorts meldt Kroes het bezit van een privé-woning in Wassenaar en kantoorgebouwen in Woerden en Gorinchem.

Paul Van Buitenen, die enkele jaren geleden als ambtenaar van de Europese Commissie de vriendjespolitiek van toenmalig commissaris Edith Cresson aan het licht bracht en daarmee de val veroorzaakte van de voltallige commissie-Santer, neemt geen genoegen met de verklaring van Kroes. Hij vraagt aan de Nederlandse regering dat er een veiligheidsonderzoek naar Kroes zou worden uitgevoerd door de inlichtingendienst AIVD, vergelijkbaar met onze staatsveiligheid. Van Buitenen heeft een nota opgesteld over Kroes, waarin hij achttien punten van bezorgdheid opsomt. "Ik heb nog geen bewijzen, maar wel genoeg aanwijzingen voor een nader onderzoek door de AIVD", zei Van Buitenen gisteren. Hij maakte ook melding van geruchten over het bestaan van een Zwitserse bankrekening van Kroes. In haar declaratie zegt Kroes niets over bankrekeningen. Over die en andere kwesties kan Kroes vandaag pertinente vragen verwachten als ze 'examen' komt afleggen in het Europees Parlement.

l Louis Michel

De gewezen MR-minister van Buitenlandse Zaken en toekomstig eurocommissaris voor Ontwikkelingssamenwerking heeft zijn geld evenmin belegd in aandelen. Hij meldt een bankrekening bij KBC, waarop 99.000 euro staat. Ook bezit hij twee huizen in Geldenaken, een appartement met garage in Knokke, een studentenhuis in Brussel, een stuk landbouwgrond van 1,17 hectare in de buurt van Geldenaken en een vakantieverblijf in het Zuid-Franse dorpje Montmeyan. Ten slotte vermeldt Michel dat hij voorzitter is van de raad van bestuur van Sedifin, een lokale elektriciteitsdistributeur in zijn streek, en bestuurder van Gemeentekrediet Holding, Brutélé, Sedilec, Seditel, TEC Brabant Wallon en twee intercommunales.

l Peter Mandelson

De toekomstig Brits eurocommissaris voor Handel schreef op zijn aangifte een belang van 21 procent in het reclameagentschap CHI, maar vermeldt niet welke waarde die participatie vertegenwoordigt. Naast enkele minder belangrijke functies, als voorzitter van de Hartlepool voetbalclub of voorzitter van een Londense toneelschool, meldt de vroegere campagneleider van Tony Blair en gewezen Britse minister het bezit van een huis in Hartlepool en niet verder gepreciseerde "flat in Londen". Onlangs onthulde de Britse krant The Observer dat Mandelson voor een schijntje een appartement in de chique Londense wijk Holland Park kon huren van de Libanese zakenman Eli Calil. Deze puissant rijke petroleumtrader, die vooral in Afrika actief is, werd onlangs samen met de zoon van oud-premier Margaret Thatcher genoemd als een van de financiers van de mislukte staatsgreep in het olierijke Equatoriaal Guinee.

l Rocco Buttiglione

De christen-democratisch Italiaan en kandidaat-eurocommissaris voor Justitie is een persoonlijke vriend en adviseur van de paus en is goed thuis in Amerikaanse neoconservatieve kringen. Volgens zijn declaratie blijft hij lid van de prestigieuze Pauselijke academie voor sociale wetenschappen, professor politieke filosofie aan de Sint-Pius V Universiteit in Rome en pro-rector van de Internationale academie voor filosofie in Liechtenstein. Buttiglione, gewezen minister in de regering-Berlusconi, verklaart enkele vastgoedbezittingen te bezitten en vermeldt participaties van telkens ongeveer 10 procent in een gebouwencomplex in Taranto, een appartement in Gallipoli en twee gebouwen in Rome.

l Mariann Fischer Boel

De Deense liberale politica en kandidaat-eurocommissaris voor Landbouw en Landelijke Ontwikkeling mag zich ook aan moeilijke vragen verwachten. Haar echtgenoot, zo staat in haar aangifte, is immers landbouwer en was tot 6 september jl. partner in een landbouwbedijf dat varkens wil gaan kweken in Rusland en daarmee bijgevolg in aanmerking komt voor Europese subsidies. Haar aangifte vermeldt ook keurig hoeveel aandelen ze heeft in Danske Bank en andere ondernemingen en hoeveel die participaties waard zijn. Daarnaast heeft ze belangen in drie landbouwbedrijven in Denemarken en bezit ze een appartement in Kopenhagen.

l José Manuel Barroso

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie en voormalig premier van Portugal voor de conservatieve Sociaal-Democratische Partij bezit volgens zijn aangifte geen aandelenportefeuille. Over eventuele bankrekeningen rept hij evenmin. Barroso meldt enkel het bezit van twee appartementen in Lissabon, een belang in een domein in Valpaços en nog een appartement in Almada.

De meeste kandidaat-eurocommissarissen vermelden het bezit van een woning of appartement en een spaarvarkentje in de vorm van een pakketje aandelen. Sommige gaan zover om eveneens het bezit van een auto te signaleren. Zo rijdt de Zweedse Margot Wallström met een Volvo V70 AWD ter waarde van 25.000 euro, de Cyprioot Markos Kyprianou met een BMW 728i en de Sloveen Janez Potocnik met een Rover 75. De Griek Stavros Dimas, toekomstig commissaris voor Milieu, heeft zelfs twee auto's: een Mercedes 200E en een Honda Jazz. Twee kandidaten beweren in hun aangifte helemaal niets te bezitten. Het gaat om de Est Siim Kallas, straks bevoegd voor Administratieve Zaken, Audit en Antifraude, en zijn Duitse collega Günter Verheugen, die commissaris wordt voor Bedrijven en Industrie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234