Dinsdag 07/02/2023

Europarlementsleden maken zes miljard euro extra vrij voor migratie en werk

null Beeld AFP
Beeld AFP

Het Europees Parlement heeft vandaag een herziening van de Europese meerjarenbegroting goedgekeurd. Daardoor zou er tot 2020 zes miljard euro kunnen bijkomen voor de migratieproblematiek en werkgelegenheid.

bewerkt door: LS

De huidige Europese meerjarenbegroting dekt de periode van 2014 en 2020. Normaal gezien wordt er aan dit rigide financieel kader niet geraakt. Maar ditmaal hadden de Europarlementsleden bedongen dat er halverwege de rit een herziening zou plaatsvinden die het mogelijk zou maken om budgetten over te hevelen van het ene begrotingsjaar naar het andere, en van de ene uitgavenpost naar een andere.

Zes miljard
Zo is er dankzij een aantal herschikkingen en niet eerder toegewezen budgetten ongeveer zes miljard euro extra vrijgemaakt. Dat gaat naar allerhande maatregelen op het vlak van migratie (3,9 miljard euro) en naar maatregelen die de jeugdwerkgelegenheid en economische groei (2,1 miljard euro) moeten bevorderen. De lidstaten moeten wel nog unaniem instemmen met de wijzigingen.

Ook de begroting van het Europees Parlement zelf zou volgend jaar wat toenemen: met ongeveer 2,3 procent in vergelijking met 2017. Daarmee wil het halfrond onder meer de lancering van de communicatiecampagne naar aanleiding van de Europese verkiezingen van 2019 financieren, de veiligheid van de gebouwen versterken en het vastgoedbeleid voortzetten.

Slecht signaal
"Een zeer slecht signaal", vindt Anneleen Van Bossuyt (N-VA). "In tijden waarin de burger de tering naar de nering moet zetten, kiest de Europese elite om de werkingsmiddelen van het parlement uit te breiden. In plaats van te besparen, kiest ze voor foliekes als eigen limousines of de opsmuk van het parlement. Een debat hierover in plenaire werd overigens geweigerd. Veelzeggend."

In een hoofdstuk over de vermindering van de CO2-uitstoot wordt in het rapport wel gepleit voor een "herevaluatie van de samenstelling en de omvang van het wagenpark" van het parlement.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234