Vrijdag 21/01/2022

'Europarlement kan nog niet met schone lei starten'

Sa�d el-Khadraoui en Anne Van Lancker bij meest hervormingsgezinde EP-leden

Brussel

Eigen berichtgeving

Fabian Lefevere

Tweehonderd europarlementsleden hebben een petitie ondertekend voor hervormingen van het Europese halfrond. Niet daarbij: het gros van de vertegenwoordiging van CD&V en VLD. Zijn zij dan tegen strijdpunten als meer duidelijkheid in de onkostennota's? 'Verre van', zegt Marianne Thyssen (CD&V). 'Maar je moet de mensen niet de indruk geven alleen maar met jezelf bezig te zijn.'

Een aantal jonge parlementsleden lanceerde pas een petitie voor hervormingen in het parlement. Onder de noemer van 'Campaign for Parliament Reform' vroegen ze het halfrond of dat zich achter de drie actiepunten kon scharen. Of het parlement in zijn geheel naar Brussel overgeheveld kon worden? Moet gestreefd worden naar meer transparantie met de onkostennota's en is een strengere gedragscode voor europarlementsleden wenselijk?

De achterliggende bedoeling is duidelijk. Het Europese Parlement worstelt met een imagoprobleem van formaat: in de overlevering is het een plek waar politici grof geld verdienen en zich te buiten gaan aan schandaalpraktijken. Dat verbeterde toen recentelijk misbruiken met de onkostennota's aan het licht kwamen. Voor Anne Van Lancker (SP.A) was dat de reden om te tekenen. "Het parlement kan nog altijd niet met een schone lei beginnen. De negatieve verhalen over onze wedden of de vele ondoorzichtigheden met de onkostennota's blijven maar komen. Ik heb nog geen frank onrechtmatig in mijn zakken gestoken, maar als europarlementslid blijf je wel met dat odium zitten."

Bij Bart Staes (Groen!) eenzelfde verhaal. "Die drie punten lijken inderdaad evidenties maar een aantal parlementairen zijn tegen de hervormingen omdat ze nog die ivoren-torenmentaliteit hebben." Met Van Lancker is Staes het eens dat het ontbreken van een eenheidsstatuut de belangrijkste hindernis voor meer transparantie is. De wedden van de parlementsleden lopen nog steeds sterk uiteen, want betaald door de eigen nationale overheid, met daarbovenop een Europese onkostenvergoeding. Zo komt het dat een Spanjaard veel minder verdient dan een Belg. Staes: "Een aantal mensen vullen hun inkomen aan met die onkosten en dat leidt tot misbruiken."

Ook voor Marianne Thyssen is dat ontbrekende statuut een probleem. Dat betekent niet dat ze petities voor hervormingen gaat ondertekenen. Dat deed ook geen enkele VLD'er, met uitzondering van Johan Van Hecke, en geen enkele Waal, met uitzondering van Gerard Deprez (cdH). "Alle punten hebben we al gestemd toen de begroting op tafel lag. Ook ik dus. Want begrijp me niet verkeerd: ik ben voorstander van deze hervormingen. Maar je kunt niet blijven zeggen hoe slecht het wel gaat. Gaat het debat over onze problemen of van de kiezer? Daar zijn de mensen meer bekommerd om: zijn wij bereid om aan hun problemen te werken?"

Samen met de petitie bracht de Campaign for Parliament Reform ook de bereidheid tot hervormingen op de langere termijn in kaart. Ze ging na in welke mate europarlementsleden de afgelopen jaar voor hervormingen stemden op net dezelfde punten als de petitie. Voor België halen Anne Van Lancker en Saïd al-Khadraoui een score van honderd percent. Met 98 procent vervolledigt Staes de topdrie. Thyssen haalt een score van 55 procent, en geldt daarmee nog net als hervormingsgezind. Het minst tot actie bereid om het Europese Parlement te zuiveren zijn de twee Vlaams Blokkers Koenraad Dillen en Philip Claeys (beide 33 procent). Ze laten enkel Jean-Maurice Dehousse (PS) achter zich.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234