Zondag 20/06/2021

Europa zwakt promotie voor biobrandstoffen af

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De Europese Unie zwakt haar eigen doelstellingen voor het gebruik van biobrandstoffen af. Niet alleen biobrandstoffen, maar ook groene stroom of waterstof komen in aanmerking om tegen 2020 10 procent van brandstof in de transportsector uit hernieuwbare bronnen te halen.

Achttien maanden geleden leken biobrandstoffen een wondermiddel in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Vandaag worden ze verguisd. Volgens de Wereldbank zijn ze verantwoordelijk voor 75 procent van de wereldwijde stijging van de voedselprijzen.

Het is een beetje op een vreemde manier dat de Europese Unie het geweer van schouder verandert. Op een driedaagse bijeenkomst van de Europese energieministers in Parijs "ontdekten" ze dat er geen enkele doelstelling is vastgesteld voor het gebruik van biobrandstoffen in de transportsector.

De Europese Commissie heeft altijd gezegd dat tegen 2020 10 procent van het energieverbruik in de transportsector uit biobrandstof moest komen. Nu zeggen de lidstaten dat het voorstel van de commissie spreekt van 10 procent hernieuwbare energie en dus niet biobrandstof. Ook andere bronnen zoals groene stroom of waterstof komen in aanmerking, zei de Franse minister van Energie, Jean-Louis Borloo.

Verpletterende verantwoordelijkheid

De koerswijziging komt er op een moment dat de voedselprijzen de pan uit rijzen en er vaak met een beschuldigende vinger gewezen wordt naar het gebruik van maïs en tarwe voor het aanmaken van biobrandstof. Volgens een rapport van de Wereldbank zijn biobrandstoffen verantwoordelijk voor liefst 75 procent van de wereldwijde stijging van de voedselprijzen.

De studie van de Wereldbank staat in schril contrast tot wat tot nu toe werd aangenomen. De meeste analisten achten biobrandstoffen verantwoordelijk voor een derde van de prijsstijgingen voor voedsel. Dát er een link is, daar is iedereen het wel over eens. Gewassen die gebruikt worden voor biobrandstoffen worden immers vaak aangebouwd op plaatsen waar traditioneel groente en graan groeit.

De verpletterende verantwoordelijkheid van biobrandstoffen betekent dat andere vaak genoemde prijsoorzaken plots aan gewicht verliezen. Zo treffen de boomende economieën in China en India volgens de Wereldbank nauwelijks schuld. "De snelle stijging van het inkomen in ontwikkelingslanden heeft niet tot een grote groei van de wereldwijde graanconsumptie geleid en was ook geen belangrijke factor voor de belangrijke prijsstijgingen", schrijft de Wereldbank. De hogere prijzen voor energie en kunstmest zouden dan weer amper 15 procent van de stijging voor hun rekening nemen.

Catastrofale gevolgen

De Wereldbank wijst op de catastrofale gevolgen van de stijgende voedselprijzen. Wereldwijd hebben die volgens het rapport al honderd miljoen mensen onder de armoedegrens geduwd, met rellen van Bangladesh tot Egypte tot gevolg. De Britse minister van landbouw had het in dat verband al over de "eerste echte economische crisis van de globalisering".

De bevindingen van de Wereldbank zijn alvast koren op de molen van milieuorganisaties. Zo wijst Oxfam erop dat de stijgende voedselprijzen maar een van de vele nadelen van biobrandstoffen zijn. Uit onderzoek is immers gebleken dat de gewassen net meer in plaats van minder broeikasgassen zouden kunnen veroorzaken. De organisatie haalt ook VN-cijfers aan waaruit blijkt dat de zoektocht naar nieuwe aanbouwgronden voor biobrandstof zestig miljoen mensen dreigt te verjagen uit hun woonplaats. (Johan Corthouts en Kris Hendrickx)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234