Woensdag 25/05/2022

Europa zonder grenzen ook voor patiënten

BRUSSEL l Patiënten in heel de Europese Unie moeten het recht krijgen om operaties in het buitenland te laten uitvoeren. De Europese Commissie wil regels uitvaardigen voor de terugbetaling van medische kosten in andere lidstaten.

door Johan Corthouts

In Europa zijn er geen grenzen voor kapitaal, goederen, diensten en mensen. Maar voor patiënten en gezondheidszorg bestaan de oude nationale grenzen tussen de Europese lidstaten nog altijd. De afschaffing van die grenzen was voorzien in de dienstenrichtlijn, die voormalig Europees commissaris Frits Bolkestein had voorgesteld. Maar onder druk van het Europees Parlement en een groot aantal lidstaten - ook België - die vinden dat op het vlak van gezondheidszorg de regels van de vrije markt niet van toepassing mogen zijn, werd de Bolkesteinrichtlijn fors afgezwakt.

Toch is er nood aan nieuwe wetgeving, oordeelt Markos Kyprianou, de Cypriotische EU-commissaris voor Gezondheidszorg, want het Europees Hof van Justitie heeft de voorbije jaren niet stilgezeten. Consumenten die voor de aankoop van een bril, de raadpleging van een tandarts of het plaatsen van een nieuwe heup naar het buitenland trokken, kregen gelijk van het Hof. Hun ziekenfondsen werden verplicht de kosten van hun behandeling terug te betalen.

Het Hof vindt dat patiënten die te lang moeten wachten op een behandeling in eigen land het recht hebben om zich te laten behandelen in een andere lidstaat. Volgens Kyprianou betekent de jurisprudentie van het Hof dat patiënten in heel Europa kunnen gaan shoppen. Hij is van plan volgend jaar een voorstel van richtlijn te lanceren over hoe een Europa zonder grenzen op het vlak van gezondheidsdiensten kan functioneren.

Als de grenzen volledig opengaan, krijgen privéziekenhuizen de mogelijkheid om patiënten uit andere lidstaten aan te trekken. Zo'n evolutie zou een grote budgettaire impact kunnen hebben. Maar om de lidstaten niet al te fel op kosten te jagen werd nu al afgesproken dat patiënten in het buitenland nooit meer medische verzorging kunnen krijgen dan waar ze in eigen land recht op hebben.

Het zogeheten medisch toerisme in Europa zit in stijgende lijn. Bij ongeveer 1 procent van alle operaties in heel Europa zijn patiënten uit andere lidstaten betrokken. in België zijn het vooral Nederlanders, Fransen, Britten en Duitsers die zich laten verzorgen. Ze zijn het wachten op een behandeling in eigen land beu.

De ziekenhuissector in ons land kijkt bezorgd naar de plannen van de Europese Commissie. "De vrije markt kan niet voluit spelen in onze sector. Als in sommige van ons omringende landen bepaalde ingrepen moeilijker worden, moet de Belgische gezondheidszorg daar niet de dupe van zijn", zegt Luk Van Roye, directeur van de Vereniging van Openbare Verzorgingsinstellingen, die een vijftigtal ziekenhuizen in ons land vertegenwoordigt.

Volgens Van Roye zijn buitenlandse patiënten in Belgische ziekenhuizen welkom, op voorwaarde dat die ziekenhuizen toegankelijk blijven voor Belgische patiënten en dat er tegen eerlijke prijzen wordt gewerkt. Maar dat is momenteel niet het geval. Van Roye: "Momenteel betalen buitenlandse patiënten dumpingprijzen. Terwijl Belgische patiënten via de sociale zekerheid en de belastingen die ze betalen bijdragen aan onze gezondheidszorg, doen buitenlanders dat niet. Zij betalen alleen voor hun medische ingreep."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234