Dinsdag 15/06/2021

Europa wil veilige en toegankelijke medicijnen

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De Europese Commissie wil burgers rechtstreekse toegang geven tot informatie over geneesmiddelen op voorschrift. Ook wil ze medicijnen beter beschermen tegen namaakproducten. Dat zijn enkele van de maatregelen die de Commissie heeft voorgesteld om de geneesmiddelen veiliger en meer toegankelijk te maken.

Dokters zijn nog steeds een evidente bron voor informatie over geneesmiddelen op voorschrift, maar dat neemt volgens eurocommissaris voor Industrie Günter Verheugen niet weg dat de patiënten steeds mondiger worden en zelf actiever op zoek gaan naar informatie over medicijnen, onder meer via het internet. Bovendien hanteren de lidstaten van de Europese Unie uiteenlopende maatstaven met betrekking tot informatie over medicijnen.

Verbod op reclame blijft
Daarom wil de eurocommissaris Europese regels invoeren. Hij beklemtoonde vandaag op een persconferentie dat het verbod op commerciële reclame voor geneesmiddelen op voorschrift blijft bestaan. Wel wil Verheugen farmaceutische bedrijven onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid bieden om objectieve informatie rechtstreeks aan te bieden aan de burgers. Dat moet gebeuren via gespecialiseerde kanalen, zoals websites of vaktijdschriften. De overheid moet die informatie op voorhand controleren.

Niettemin maken consumentenorganisaties zich zorgen over het voorstel. "Dit is gewoon een verkapte manier om de farmaceutische bedrijven meer vrijheid te bieden om de informatie die ze willen verstrekken rechtstreeks tot bij het publiek te brengen, met als doel de verkoop van de medicijnen op te krikken", verklaarde directeur-generaal Monique Goyens van de Europese koepel BEUC. De koepel vraagt het Europees Parlement en de lidstaten om het voorstel af te wijzen.

Namaakgeneesmiddelen
Daarnaast wil de Commissie iets ondernemen tegen het stijgende aantal namaakgeneesmiddelen en de illegale verspreiding van geneesmiddelen. Verheugen denkt aan een betere beveiliging van de verpakkingen, bijvoorbeeld door middel van individuele productcodes of zegels. De eurocommissaris erkent dat deze maatregelen impact kunnen hebben op de kostprijs van medicijnen, maar hij wijst erop dat successen in de strijd tegen namaak ook winst opleveren.

Verheugen wil ook het toezicht op de bijwerkingen van geneesmiddelen versterken. Geschat wordt dat vijf procent van alle opnames in het ziekenhuis het gevolg zijn van ongunstige reacties op medicijnen. Tenslotte lanceert de Duitse eurocommissaris ook een aantal ideeën om de markttoegang voor geneesmiddelen te verbeteren en het farmaceutisch onderzoek aan te zwengelen.

Informatie
De maatregelen moeten zowel patiënten als bedrijven ten goede komen. "Europese burgers moeten over veilige, innovatieve en toegankelijke geneesmiddelen beschikken en goede informatie over beschikbare geneesmiddelen en behandelingen krijgen", zei Verheugen.

Hij wijst erop dat de farmaceutische sector in de EU 634.000 mensen aan het werk zet en zeventien procent van de Europese investeringen in onderzoek en ontwikkeling vertegenwoordigt. Verheugen erkent dat de EU de laatste jaren terrein verloor, maar de Commissie hoopt van de sector opnieuw een voortrekker te maken. "Wij willen dat de Europese Unie opnieuw haar traditionele rol van apotheek van de wereld op zich neemt", besloot Verheugen. (belga/sps)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234