Dinsdag 19/10/2021

Europa wil totaalverbod

België werkt voorlopig geen regeling uit die kloononderzoek regelt

op klonen van mensen

Dertien Europese landen ondertekenen vandaag in Parijs een verdrag dat het klonen van mensen verbiedt. Het gaat om een bijlage van de Europese Conventie voor Mensenrechten en Biogeneeskunde, waar een aantal landen al eerder een handtekening onder zette. België is daar opnieuw niet bij. "Voorlopig is ons land niet toe aan een dergelijke wetgeving", zegt de woordvoerster van minister van Volksgezondheid Marcel Colla (SP). Er zal geen initiatief genomen worden voordat het advies er is van het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek. Dat boog zich op vraag van de Senaat over de zaak, nadat het gekloonde schaap Dolly aan de wereld werd voorgesteld.

Het klonen van mensen kwam vorige week opnieuw in opspraak. De Amerikaanse arts Richard Seed deelde mee dat hij met de techniek onvruchtbare koppels wil gaan helpen. Wereldwijd reageerden collega's afkeurend. In de schaduw van die discussie zullen dertien landen, allen lid van de Raad van Europa, een totaal internationaal verbod op het klonen van mensen ondertekenen. Er wordt enkel een uitzondering gemaakt voor het klonen van cellen voor wetenschappelijk onderzoek. Nog eens zeven leden overwegen om eveneens hun steun toe te zeggen. Zodra vijf landen de overeenkomst in hun nationale wetten hebben opgenomen, is deze bindend. De ondertekenaars zijn Denemarken, Finland, Frankrijk, Griekenland, IJsland, Luxemburg, Noorwegen, Portugal, Roemenië, San Marino, Spanje, Zweden en Turkije.

België ondertekende de Europese Conventie al eerder niet. "Omdat dit verdrag ook het onderzoek met embryo's verbiedt. Colla vindt dat dit onder bepaalde, strikte voorwaarden wel moet kunnen, omdat daarmee belangrijke vooruitgang in het vruchtbaarheidsonderzoek kan worden geboekt. Landen die het experimenteren met embryo's al in hun wetgeving hadden opgenomen, konden zonder problemen de conventie ondertekenen. Hun wetgeving zou dan het deel over proeven met embryo's vervangen. Aangezien België daar geen wet over heeft, kan het dan ook niet tekenen", legt de woordvoerster uit. Minister Colla werkt momenteel aan een wetsvoorstel om experimenten met bevruchte eicellen te reguleren. Mogelijk wordt daarin ook aandacht aan kloontechnieken besteed.

Ondertussen raakte bekend dat Groot-Brittannië over de mogelijkheid beschikt om volgend jaar met de eerste menselijke kloonexperimenten te beginnen. De krant Independent on Sunday pakte uit met het nieuws dat de adviescommissie rond bio-ethiek een rapport maakte waarin de voordelen van kloonresearch op een rijtje staan. Voor de zomer zal het comité een advies uitbrengen aan de Britse regering. (IvE)

Zie pagina 13

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234