Woensdag 25/05/2022

NieuwsConcurrentievervalsing

Europa wil rem op Chinese kooplust

EU-Commissarissen Vestager (foto), Dombrovskis en Breton zullen de voorstellen vandaag presenteren. Beeld EPA
EU-Commissarissen Vestager (foto), Dombrovskis en Breton zullen de voorstellen vandaag presenteren.Beeld EPA

De Europese Commissie wil overnames van Europese ondernemingen door Chinese en andere buitenlandse (semi)staatsbedrijven kunnen verbieden als die de concurrentie vervalsen. Ook moet er paal en perk worden gesteld aan buitenlandse bedrijven die – geholpen door staatssteun – lucratieve opdrachten van Europese overheden in de wacht slepen.

Marc Peeperkorn

Het is voor het eerst dat de EU concurrentievervalsing door ‘buitenlandse subsidies’ – lees: Chinese staatssteun – serieus aanpakt. “Een kwestie van eerlijkheid”, zegt een betrokken Commissie-ambtenaar. De EU-regels voor staatssteun, fusies en marktafspraken zijn immers alleen van toepassing op Europese bedrijven, waardoor hun buitenlandse concurrenten de lachende derde zijn. De nog vertrouwelijke voorstellen worden vandaag gepresenteerd door EU-Commissarissen Vestager (Concurrentie), Breton (Interne Markt) en Dombrovskis (Economie).

De Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement maken zich steeds meer zorgen over concurrentievervalsing door vooral Chinese bedrijven. Die kopen hun Europese concurrenten op met de hulp van Peking in de vorm van directe financiële regeringssteun, renteloze leningen, staatsgaranties en belastingvoordelen. Daarmee kunnen Chinese ondernemers meer geld op tafel leggen bij overnames dan hun Europese concurrenten. Ook zijn ze in staat een lagere prijs te bieden om overheidsopdrachten in Europa binnen te halen.

Als remedie stelt de Commissie voor dat de EU-regels straks ook voor buitenlandse bedrijven gelden bij grotere overnames (omzet minimaal 500 miljoen euro per jaar) en aanbestedingen van minimaal 250 miljoen euro. Als de buitenlandse concurrent te veel profiteert van staatssteun, kan de Commissie de overname of overheidsopdracht tegenhouden. Of ze kan de onderneming verplichten de staatssteun terug te betalen of bedrijfsonderdelen te verkopen om concurrentievervalsing tegen te gaan.

Stevige discussie

De lidstaten beslissen uiteindelijk of de Commissie de macht krijgt om buitenlandse bedrijven in toom te houden. Vooralsnog lijkt daar brede steun voor, net als in de Commissie.

Dat neemt niet weg dat bij de uitwerking ervan een stevige discussie zal ontstaan omdat de belangen verschillen. Zo exporteert Duitsland meer naar China dan alle andere EU-landen bij elkaar. Sinds oktober vorig jaar kent de EU al een waarschuwingssysteem om te voorkomen dat buitenlandse investeerders cruciale infrastructuur (van belang voor openbare orde en veiligheid) in handen krijgen.

De nieuwe striktere concurrentieregels voor buitenlandse bedrijven passen in het nieuwe Europese industriebeleid dat eveneens vandaag gepresenteerd wordt. Doel van dat beleid is dat Europa economisch meer op eigen benen staat zonder te vervallen in protectionisme.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234