Europa wil onderzoek naar aanpak van Mexicaanse griep
In Europa groeit de kritiek op de macht die geneesmiddelenbedrijven hebben uitgeoefend bij het uitroepen van een wereldwijde uitbraak van varkensgriep. Het parlement van de Raad van Europa vindt dat experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), die uiteindelijk een pandemie van Mexicaanse griep uitriep, zich te veel hebben laten leiden door farmaceutische ondernemingen met directe belangen bij vaccins en andere geneesmiddelen tegen het H1N1-virus.
'Loze pandemie'
De Raad van Europa, waarin 47 Europese landen zitting hebben, wil dat later deze maand een onderzoek en een spoeddebat worden gehouden naar de opmerkelijke knieval van de WGO voor de geneesmiddelenindustrie. De Duitse parlementsvoorzitter van de raad, Wolfgang Wodarg, noemt het uitroepen van de 'loze pandemie' een van de grootste medische schandalen van deze eeuw. "Het uitroepen van een alarmerende pandemie mag nooit worden beïnvloed door medicijnverkopers", stelt hij.
De tekst van een ontwerpresolutie die tijdens het aanstaande spoeddebat waarschijnlijk de steun krijgt van veruit de meeste van de 47 landen, ademt eveneens die uiterst kritische geest. De resolutie stelt onder meer dat miljoenen gezonde mensen wereldwijd nodeloos zijn blootgesteld aan onbekende neveneffecten van griepvaccins die onvoldoende waren getest.