Woensdag 16/06/2021

Europa wil klimaatdoelstellingen promoten in L'Aquila

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De opwarming van de aarde moet beperkt blijven tot twee graden Celsius in vergelijking met de temperaturen aan het begin van de industriële revolutie. De Europese Unie hoopt dat de acht grootste industrielanden (G8) het woensdag in het Italiaanse L'Aquila alvast eens zullen raken over die doelstelling in de strijd tegen klimaatverandering.

Vijf maanden voor Kopenhagen
Op ongeveer vijf maanden van een cruciale klimaatconferentie in Kopenhagen blazen de belangrijkste spelers aan de onderhandelingstafel vanaf woensdag verzamelen in L'Aquila. Woensdag vergadert de G8, donderdag schuiven China, India en de andere opkomende economieën mee aan tafel en vrijdag bezoekt ook een delegatie van Afrikaanse leiders het stadje dat begin april werd getroffen door een zware aardbeving.

Consensus
De EU wil het treffen aanwenden om een consensus los te weken over een aantal krijtlijnen. Ze hoopt dat de G8 eensgezind zal beamen dat de opwarming van de aarde begrensd moet worden tot twee graden Celsius, dat de mondiale CO2-uitstoot met 50 procent verminderd moet worden tegen 2050, de uitstoot in de industriële wereld in diezelfde periode met 80 procent ingeperkt moet worden en dat er intussen reeds "robuuste reducties" moeten plaatsvinden.
Rusland, Japan en Canada maken voorbehoud bij deze doelstellingen op lange termijn. De Europeanen, die hun eigen uitstoot met 20 procent willen indijken tegen 2020, voelen zich echter gesterkt door de koerswijziging die president Barack Obama in de Verenigde Staten wil doorvoeren. "Wij willen leiderschap blijven tonen, maar we willen ons niet isoleren", stelt de Europese Commissie.

China
Met China, India, Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika moet een dag later gesproken worden over hun bijdrage. Deze opkomende economieën zijn niet bereid om hun economische groei te laten hypothekeren door de strijd tegen klimaatverandering. "Als grootste producent van de historische uitstoot heeft de industriële wereld een bijzondere verantwoordelijkheid, maar dat zal niet volstaan. Ook de opkomende economieën moeten een inspanning doen", stelde Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Khadhafi
Nog een dag later maken de Libische leider en waarnemend voorzitter van de Afrikaanse Unie Muammar Khadhafi en een handvol andere Afrikaanse leiders hun opwachting in L'Aquila. Afrika zal volgens experts het meest te lijden hebben van het veranderende klimaat en er dringt zich een massale financiële injectie van de rijke landen op. Ook dat wordt één van de sleutelvraagstukken van Kopenhagen, maar er worden voorlopig nog geen knopen doorgehakt. De EU zal haar bijdrage in het beste geval pas in oktober bekendmaken.

Afrika
Met de Afrikaanse regeringsleiders zal ook over voedselbevoorrading en ontwikkeling gepraat worden. Ngo's als Oxfam wijzen erop dat de financiële en economische crisis de armste landen ter wereld het hardst heeft getroffen en dringen aan op extra hulp. Ook op dit vlak nam de EU volgens Barroso reeds het voortouw, met de oprichting van een speciale faciliteit die één miljard euro investeert in het opkrikken van de landbouwproductiviteit in de armste landen. Barroso erkende wel dat verscheidene Europese landen moeite hebben om de beloofde stijging van de officiële ontwikkelingshulp te respecteren.

Economische crisis
Tenslotte zullen de G8-leiders ook van gedachten wisselen over de financiële en economische crisis. Het toezicht op de financiële sector, de economische relance en de hervorming van internationale instellingen als het Internationaal Monetair Fonds zijn echter thema's die vooral eind september op een bijeenkomst van de G20 in Pittsburgh besproken zullen worden. (belga/kh)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234