Dinsdag 22/10/2019

Europa wil groene energie nog groener

Het Europees Parlement heeft ambitieuze doelen geformuleerd om meer hernieuwbare energie te produceren. Maar ook de manier waarop lidstaten die doelen bereiken moet groener: bye bye biodiesel.

Een dag na de oorlogsverklaring aan plastics door de Europese Commissie, doet ook het Europees Parlement haar duit in het ecologische zakje. Het Parlement geraakte het eens dat minimaal 35 procent van de energie tegen 2030 hernieuwbaar moet zijn.

"Dat is volgens ons nodig om de klimaatdoelstellingen te bereiken", zegt Europarlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a).

Het Europees Parlement wil ook dat we zuiniger omspringen met energie en gaat daarom tegen 2030 voor 35 procent energie-efficiëntie. De lidstaten beslissen zelf hoe ze die doelstellingen halen, maar het parlement trekt een aantal rode lijnen.

Zo houdt het voorstel een verbod in op het gebruik van palmolie voor energie. Palmolie zit verwerkt in biodiesel en die is daardoor minder groen dan op het eerste gezicht lijkt. Producenten van palmolie ontbossen grote stukken oerwoud om er palmbomen te planten. Volgens de ngo Transport & Environment bestaat 80 procent van de biodiesel in Europa uit palmolie.

Ook voor biomassacentrales zal palmolie niet meer in aanmerking komen. Van Brempt is ontgoocheld dat dergelijke centrales wel nog hele bomen zullen kunnen verbranden. Een voorstel om enkel takken en twijgen uit de bosbouw te gebruiken, haalde het niet.

De conservatieve ECR-fractie waartoe N-VA behoort, heeft tegen het voorstel over energie-efficiëntie gestemd en zich onthouden bij het voorstel over hernieuwbare energie. "Door deze regels dreigen de kosten voor de burgers exponentieel te stijgen", zegt Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA). "Energie dreigt onbetaalbaar te worden."

Het Europees Parlement moet over dit voorstel nog een akkoord bereiken met de Europese Raad en die is minder ambitieus. "De Raad wil 27 procent hernieuwbare energie en 30 procent energie-efficiëntie, dus dat worden nog lange onderhandelingen", zegt Van Brempt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234