Vrijdag 21/06/2019

Europese top

Europa wil duidelijkheid: "Dit is Facebook niet, onze relatie kan niet 'ingewikkeld' zijn"

Beeld Photo News

In Brussel komen de Europese staats- en regeringsleiders bij elkaar om te luisteren naar de Britse premier David Cameron. Hij zal er uitleg komen geven over het brexit-referendum, waarbij zijn landgenoten ervoor kozen uit de EU te stappen. Verschillende Europese leiders, waaronder de Duitse bondskanselier Angela Merkel, vinden dat het nu aan het Verenigd Koninkrijk is om snel duidelijkheid te geven.

Vandaag spreken de leiders met Cameron, morgen vergaderen de 27 leiders dan een eerste keer zonder de Brit. Het Britse vertrek uit de EU noopt de overige 27 lidstaten tot een bezinning over de toekomst. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Italiaanse premier Matteo Renzi kondigden gisteren in Berlijn al aan dat ze aan "een nieuwe impuls" voor Europa werken, maar ook in andere hoofdsteden op het continent circuleren ideeën over de lessen die getrokken moeten worden uit het Britse referendum.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel benadrukte bij haar aankomst in Brussel dat de Britten aan zet zijn. Pas als het Verenigd Koninkrijk Artikel 50 in werking stelt en officieel een vertrek uit de EU aanvraagt, zijn de resterende 27 EU-landen bereid tot onderhandelingen over die exit. Ze hoopt dat de EU een goede relatie blijft onderhouden met het Verenigd Koninkrijk.

Voor premier Michel is het vooral belangrijk dat er snel duidelijkheid komt. "Ik wil hier niet in een situatie stappen waar het Verenigd Koninkrijk maandenlang met onze voeten gaat spelen", zo klonk het streng bij aankomst.

"Zo constructief mogelijk"

De Britse premier David Cameron verklaarde bij aankomst dat hij een "zo constructief mogelijke exit uit de EU wil". "Ik zal uitleggen dat we de EU gaan verlaten, maar dat ik dat zo constructief mogelijk wil laten verlopen. We willen de EU niet onze rug toekeren. Deze landen zijn onze buren, onze vrienden, onze bondgenoten, en ik hoop erg dat we een zo nauw mogelijke relatie kunnen onderhouden als het gaat om handel, samenwerking en veiligheid. Dat is goed voor ons beiden."

"EU is klaar voor echtscheidingsproces"

Europees president Donald Tusk stelt voor dat de staatshoofden en regeringsleiders in september in de Slovaakse hoofdstad Bratislava een conclaaf houden over de toekomst van de Europese Unie. Dat heeft hij gezegd voor aanvang van de Europese top in Brussel waar Brits premier David Cameron uitleg zal moeten geven over het referendum van vorige week in zijn land.

"Ik zal voorstellen dat we elkaar op informele wijze ontmoeten in september. We hebben een paar weken nodig om dit proces voor te bereiden. Misschien is Bratislava de meest geknipte plaats, gezien Slovakije dan het roterend voorzitterschap waarneemt", zo verklaarde Europees president Tusk al enkele uren voor aanvang van de Europese top.

Tusk beklemtoonde ook opnieuw dat de EU niet gaat onderhandelen over de voorwaarden van de Brexit en de toekomstige relaties vooraleer Londen formeel artikel 50 van het Europese verdrag activeert. Enkel de Britten kunnen die knop indrukken. Cameron liet al verstaan dat dit aan zijn opvolger toekomt, en die zal pas in september aangeduid worden. "We moeten geduld hebben", erkende Tusk. Maar "de EU is klaar om het echtscheidingsproces op te starten, zelfs vandaag al." De Europese president betreurde nogmaals het Britse vertrek. "Dit is niet het scenario waarvan we droomden."

David Cameron bij aankomst in Brussel. Beeld AFP

Hollande: EU houdt niet op na Brexit

Ook de Franse president Francois Hollande stelde bij aankomst bij het Raadsgebouw in Brussel dat de Britten vaart moeten maken met hun vertrek uit de EU. "De rest van de Unie heeft geen tijd te verliezen om haar toekomst vorm te geven zonder het Verenigd Koninkrijk." Hij noemde de Brexit en "historisch moment", maar benadrukte dat "Europa niet ophoudt te bestaan" zonder de Britten.

De Luxemburgse premier Bettel liet dan weer verstaan dat Europa "niet Facebook is". "Er is geen 'it's complicated. Ofwel zijn we getrouwd, ofwel gescheiden."

Dijsselbloem: "Farage leeft in eigen wereld"

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselboem waarschuwde de Britten vandaag in zijn wekelijkse gesprek als Nederlands minister van Financiën met RTLZ. Hij stelde dat de Britten niet de regels van hun vertrek kunnen dicteren. Voorman van het Leave-Kamp Nigel Farage leeft volgens Dijsselboem "in zijn eigen wereld".

Farage was vanochtend in het Europees Parlement en beweerde daar dat het in het belang van de EU is om een handelsakkoord te sluiten met het Verenigd Koninkrijk. Volgens Dijsselbloem zou zo'n deal voor de Britten slechter uitpakken dan de voordelen die ze ondervonden van het EU-lidmaatschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden