Vrijdag 15/10/2021

Europa wantrouwt beleid VS steeds meer

Het imago van de Verenigde Staten is er in verschillende grote Europese landen op achteruitgegaan en de vijandigheid ten opzichte van de VS in de moslimwereld blijft erg groot. Dat blijkt uit een peiling die gisteren werd gepubliceerd, enkele dagen voor de eerste verjaardag van het begin van de invasieoorlog in Irak. Zelfs de bevolking van de landen die met veel geestdrift meededen aan de aanval op Irak heeft nu de grootste twijfels over de nobele bedoelingen van het beleid van George W. Bush.

Brussel

Eigen berichtgeving

Frank Schlömer

De peiling is uitgevoerd onder 7.500 mensen uit acht landen. België komt niet voor in de enquête die gisteren in de Amerikaanse krant The International Herald Tribune werd gepubliceerd. Wel komen absolute tegenstanders van de aanvalsoorlog er in voor zoals Duitsland en Frankrijk, naast verwoede aanhangers als Groot-Brittannië en Spanje. Bovendien staan er twee Arabische landen in (Jordanië en Marokko), de moslimstaten Pakistan en Turkije en ten slotte Rusland. Het onderzoek is van einde februari tot half maart uitgevoerd door het bekende en onpartijdige instituut Pew Research Center, wat er meer gewicht aan geeft.

"Eén jaar na het begin van de oorlog in Irak is de ontevredenheid tegenover Amerika en de VS-politiek toegenomen in de wereld", besluiten de onderzoekers. In Frankrijk en Duitsland, waarvan de regeringen zich sterk verzetten tegen de inval in Bagdad, heeft respectievelijk slechts 37 en 38 procent van de bevolking een gunstige mening over de VS. In mei 2003 was dat nog 43 procent van de Fransen en 45 procent van de Duitsers, tegenover 63 procent en 61 procent in de zomer van 2002. De sympathie voor de VS is in de twee grootste leden van de Europese Unie dus behoorlijk de dieperik in gedoken en dat heeft bijna alles te maken met de zaak-Irak en het onhandige gebruiken van de term 'het oude Europa' door de VS, wat in beide landen als een soort scheldwoord wordt gezien.

De achteruitgang van het Amerikaanse imago is ook erg uitgesproken in Groot-Brittannië, waar de populariteit van de VS terugviel tot 58 procent in maart 2004, tegenover 70 procent in mei 2003 en 75 procent in 2002. Londen is de belangrijkste bondgenoot van Washington in de oorlog tegen Irak en blijft ook vandaag nog achter die beslissing staan, hoewel die onbesuisde aanpak eerste minister Tony Blair enorm populariteitsverlies heeft gekost.

In Rusland zijn de VS in het aanzien van de bevolking gestegen: 47 procent van de bevolking was de Verenigde Staten in maart 2004 gunstig gezind (tegenover 36 procent in 2003 en 61 procent in 2002).

In de moslimlanden Turkije, Pakistan, Marokko en Jordanië maken de Verenigde Staten nog altijd sterke vijandige gevoelens los, maar minder dan tien maanden geleden. In maart 2004 was 45 procent van de Turken de VS 'erg ongenegen' (tegenover 68 procent in mei 2003). Hetzelfde geldt voor 50 procent van de Pakistanen (tegenover 71 procent), 67 procent van de Jordaniërs (tegenover 83 procent) en 46 procent van de Marokkanen (tegenover 53 procent).

In de twee moslimlanden Jordanië en Marokko is er zelfs een meerderheid van de bevolking van de bevolking die het perfect gerechtvaardigd vindt dat zelfmoordaanslagen op Amerikanen of westerse doelwitten in Irak worden gepleegd. In Marokko is dat 66 procent en in Jordanië zelfs 70 procent van de ondervraagden. Zelfs in Turkije, een trouwe bondgenoot van de VS binnen de Navo, vindt toch nog 31 procent dat in Irak gerust aanslagen op Amerikanen mogen worden gepleegd. In Jordanië vindt ook 70 procent dat de Irakezen er slechter aan toe zijn sinds de komst van de Brits-Amerikaanse veroveraars.

In Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, toch de sterkste bondgenoten van de VS binnen de Navo, is er een meerderheid van de bevolking die geen vertrouwen meer heeft in de Amerikanen. Vooral in Duitsland, dat na het einde van de Tweede Wereldoorlog traditioneel Amerikaans gezind was, is dat een opvallende evolutie. Tegenwoordig vindt echter liefst 82 procent van de Duitsers de Verenigde Staten onbetrouwbaar.

De peiling staat vol indrukwekkende cijfers en een van de meest in het oog springende passages is deze: in Frankrijk, Duitsland, Rusland, Turkije, Pakistan, Marokko en Jordanië is een grote meerderheid van de bevolking overtuigd dat de VS Irak niet zijn binnengevallen in het kader van de strijd tegen het internationale terrorisme maar om "de olie van het Midden-Oosten te domineren" en om "de wereld te beheersen". Zelfs in Groot-Brittannië is slechts de kleinst mogelijke meerderheid (51 procent) overtuigd dat het wel om het internationale terrorisme ging.

François Heisbourg, directeur van de Foundation for Strategic research in Parijs, meent naar aanleiding van de enquête: "De vervreemding groeit enorm en dat komt vooral omdat van de kant van president Bush hoegenaamd niets wordt toegegeven."

"De wonden in de transatlantische relaties zijn een jaar na het begin van de oorlog nog lang niet geheeld", zei ook directeur Andrew Kohut van het Pew Research Center in Washington. Hij concludeerde ten slotte dat het in dit verkiezingsjaar toch wel een bijzonder slecht teken is dat de VS zoveel krediet verliezen (70 procent steun voor de oorlog in mei vorig jaar en nu nog maar 58 procent) in Groot-Brittannië, hun trouwste bondgenoot in de Europese Unie.

In Jordanië en Marokko vindt een meerderheid van de bevolking het gerechtvaardigd dat in Irak zelfmoordaanslagen op Amerikanen of westerse doelwitten worden gepleegd

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234