Dinsdag 02/03/2021

Update

Europa verscherpt controle op illegale visserij

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het wordt veel moeilijker om ongestraft weg te komen met illegale visserij. Die waarschuwing heeft de Europese Commissie dinsdag gelanceerd naar aanleiding van de inwerkingtreding van een nieuw controlesysteem.

Europa maakte de voorbije jaren een aantal wetten om de controle op de visserij te versterken. Met de goedkeuring van de uitvoeringsregels wordt het nieuwe handhavingssysteem nu volledig operationeel.

Traceerbaar
Voortaan zal vis vanaf de vangst tot de consumptie traceerbaar blijven. Dat maakt het voor inspecteurs mogelijk om eender waar in de toeleveringsketen inbreuken op te sporen en de schuldige aan te wijzen. Het nieuwe controlesysteem bevat ook boetes die in heel Europa op dezelfde wijze toegepast zullen worden. Dankzij een nieuw puntensysteem, dat vanaf 2012 in werking zal treden, kan de visvergunning van recidivisten eerst opgeschort en uiteindelijk ingetrokken worden.

Geloofwaardigheid
"Als wij er niet in slagen onze eigen regels te doen naleven, ondermijnt dit de geloofwaardigheid van het hele Europese visserijbeleid", zo verklaarde eurocommissaris voor Visserij Maria Damanaki. Volgens haar beschikt Europa voortaan over de middelen om "te breken met het verleden".

Overbevissing
De Europese visserij geniet geen beste reputatie inzake het handhaven van visquota. Een strenger controlesysteem moet het nijpende probleem van de overbevissing efficiënter aanpakken.
Milieuorganisatie Greenpeace reageert tevreden, maar wijst erop dat de aanstaande hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid evenzeer moet bijdragen tot een duurzamere visserij in Europa.

Vlaamse vissers
De gevolgen voor de Vlaamse reders en vissers blijven beperkt. "Er zijn veranderingen, maar die hebben voorlopig een beperkte impact. Wat voor ons belangrijk blijft, zijn de verdere afspraken over de verfijning van de toepassing", reageert directeur Emiel Brouckaert van de Rederscentrale. "De regels die nu van toepassing worden, zijn een uitvloeiing van de Europese visserijraad van 2009. Over de uitvoeringsbesluiten is lang onderhandeld, maar slechts beperkt met de sector. We voldoen grotendeels aan het systeem van de traceerbaarheid. De maatregelen daaromtrent zullen vooral gevolgen hebben voor de verdere schakels in de keten.

Wat wel verandert, is de tolerantiemarge in het gewicht. Die komt nu op 10 procent te liggen. Vroeger schommelde die tussen 20 en 8 procent. Dit zal een beperkte impact hebben." (belga/tma)

Maria Damanaki. Beeld EPA
Maria Damanaki.Beeld EPA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234