Vrijdag 27/05/2022

Europa verdeeld over oprichting toezichthouder voor banken

IMF-baas Christine Lagarde en de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Beeld AFP
IMF-baas Christine Lagarde en de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.Beeld AFP

Europa is verdeeld over de plannen voor de oprichting van een speciale toezichthouder op het bankwezen in de eurozone. In het Cypriotische Nicosia kwamen de ministers van Financiën, zoals verwacht, vandaag niet tot een overeenstemming.

Annelies De Becker

De Europese Commissie wil per 1 januari 2013 al beginnen met het toezicht op de eurozonebanken. Gefaseerd moeten alle, circa 6000 banken onder de centrale toezichthouder, die rond de Europese Centrale Bank (ECB) opgetuigd wordt, gaan vallen.

Met name Duitsland betwijfelt of het voorgestelde tijdspad haalbaar is. Hun minister, Wolfgang Schäuble noemde het zelfs "onrealistisch''. Andere landen willen voortvarender te werk gaan. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie denkt dat de deadline van 2013 "lastig, maar haalbaar'' is.

"Kwaliteit boven snelheid"
De Nederlandse minister Jan Kees de Jager prefereert "kwaliteit boven snelheid''. Nederland is in principe voor de bankenunie, maar wil een stap-voor-stapbenadering. Hij wil dat alles goed wordt geregeld. Beslissingen in andere landen mogen niet op het bordje van de Nederlandse belastingbetaler belanden, aldus de minister.

Verzet kwam er ook van de niet-eurolanden. De Zweedse minister Anders Borg bestempelde het voorstel als "absoluut onacceptabel''. De banken van de niet-eurolanden vallen niet onder het gecentraliseerde toezicht, maar mogen zich wel vrijwillig aansluiten. Zweden zal zich niet aansluiten bij een organisatie (ECB) waar het land geen stemrecht heeft, aldus Borg. Bovendien is de rol van de Europese Banking Autoriteit, de Europese instelling voor het bankwezen, onvoldoende uitgewerkt.

Dexia
Tot de oprichting van een toezichthouder op banken werd tijdens een top van regeringsleiders eind juni besloten. Willen banken in de toekomst een beroep doen op het permanente noodfonds ESM, dan moet er centraal geregeld toezicht zijn, spraken de leiders af. Komt het bankentoezicht er toch per 2013, dan is het denkbaar dat die banken die staatssteun hebben gekregen, direct onder toezicht worden gesteld. Voor België zou het dan hoogstwaarschijnlijk over Dexia gaan.

Strikter bankentoezicht is een stap in de richting van een bankenunie. Veel landen willen echter dat ook de andere pijlers - een Europees depositogarantiestelsel en regels over de afwikkeling van grote banken - uitgewerkt zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234