Zaterdag 24/08/2019

Europa toont zich erg kritisch over Albanese verkiezingen

BRUSSEL

De gemeenteraadsverkiezingen in Albanië hebben de politieke spanningen in het Balkanland nog doen toenemen. Het vertrouwen in eerlijke verkiezingen was zo gering dat er maar liefst 525 internationale controleurs naar het kleine land werden gestuurd om electorale fraude te vermijden. Albanië wil graag snel lid van de EU worden, maar de politieke instabiliteit is groot. Sali Berisha, de huidige eerste minister, is al een paar keer beticht van verkiezingsfraude.

De resultaten van de verkiezingen van zondag zijn nog niet gekend en het wantrouwen van de EU was zo groot dat men een bataljon van meer dan 500 waarnemers heeft gestuurd. Albanië wil liever vandaag dan morgen lid worden van de EU, maar zal dan ook aan alle normen moeten voldoen, die van faire verkiezingen inbegrepen. Die gemeenteraadsverkiezingen zijn een test voor het feit of Albanië wel klaar is voor toetreding van het Europese blok, waar in Brussel velen aan twijfelen.

De democratie is in Albanië nog maar twintig jaar oud en de huidige eerste minister Sali Berisha is al een paar keren verdacht van verkiezingsvervalsing. Veel Albanezen denken dat hij daar ook deze keer niet voor zou terugschrikken. De sociaaldemocratische oppositie van de flamboyante burgemeester van de hoofdstad Tirana, Edi Rama, heeft tijdens de hele campagne gezegd dat Berisha in 2009 alleen maar een tweede ambtstermijn als premier heeft binnengehaald omdat er massale electorale fraude werd gepleegd door hem en zijn Democratische Partij.

Rama voegt er zelfs aan toe dat er bloed kleeft aan de handen van Berisha. Daarmee verwijst hij naar 24 januari, toen de ordetroepen van Berisha vier betogers hebben gedood die op straat kwamen wegens de onstabiele politieke toestand en de sluipende corruptie in het land. Berisha is een kampioen in het plaatsen van vrienden op politieke sleutelposities in het land, dat bovendien ook nog geteisterd wordt door een haast almachtige georganiseerde misdaad. Premier Berisha, die voordien ook al president is geweest en vroeger een stalinistisch kaderlid was van de communistische staatspartij, haalt zijn sterkte ook uit het feit dat hij een vertrouweling van het Westen is.

De verkiezingen van zondag vormden de eerste test na het aan de macht blijven van Berisha en de campagne werd gekenmerkt door geweld en explosies waarbij ook gewonden vielen. De beschuldigingen tussen de politieke partijen vlogen heen en weer en Brussel heeft bij Berisha aangedrongen om aan te tonen dat Albanië een functionerende democratie heeft, die het land recht op EU-lidmaatschap zou kunnen geven.

Albanië is wel al NAVO-lid geworden, maar in november vorig jaar heeft de EU nog geweigerd om het land snel in haar rangen op te nemen. Bedoeling is nu dat Albanië tegen het einde van het jaar EU-lid zou zijn, maar de voorbereidende besprekingen slepen aan. Er is zondag door net iets meer dan de helft van de stemgerechtigden deelgenomen aan de stembusgang en er wordt met belangstelling uitgekeken naar de resultaten, vooral dan in de grote steden. De herverkiezing van Edi Rama als burgemeester van de hoofdstad leek wel verzekerd, gezien de grote populariteit van de “vernieuwer van Tirana”.

Brussel heeft Albanië ook opgeroepen de partijpolitieke ruzies over de uitslag van 2009 te stoppen omdat die het wetgevende werk in het parlement lamlegt en het land quasi onbestuurbaar maakt. “Albanië mag de gelegenheid niet missen om aan te tonen dat het verkiezingen kan organiseren die voldoen aan de internationale normen en dat is maar één stap naar een later EU-lidmaatschap”, had Europees commissaris voor Uitbreiding, Stefan Fuele, gewaarschuwd.

Intimidatiepogingen

Toch is het tot intimidatiepogingen gekomen en hebben mannen met wapens en messen de stembusgang proberen te verstoren. De regering heeft 7.000 politiemensen ingezet om de 4.891 stembureaus te beschermen. Er volgden tientallen aanhoudingen. Premier Berisha heeft gezegd dat de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen geen invloed zullen hebben op het bestaan van zijn regering en ook niet naar vervroegde parlemenstverkiezingen zullen leiden.

Er komt dus vooralsnog geen einde aan de tweekamp tusssen socialisten en democraten, die op alle vlakken elkaars tegengestelde zijn en elkaar de gekste verwijten maken. Inmiddels geraakt het straatarme land al twintig jaar lang niet uit de spiraal van werkloosheid, corruptie en armoede.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden