Donderdag 24/09/2020

Europa moet wereldspeler in de ruimte worden

Delegatie brengt Europese lanceerbasis in Frans-Guyana bezoek

De Europese Commissie wil haar ruimtevaartbeleid strategischer en 'politieker' maken. Men wil niet onderdoen voor de VS en China. 'Als we een rol als wereldspeler willen hebben, moeten we meedoen aan de ruimte-exploratie', aldus eurocommissaris Günter Verheugen in de Volkskrant.

Door Sofie Vanden Bossche

KOUROU l Tot voor kort ging Europa vooral om wetenschappelijke redenen de ruimte in, maar dat moet nu dus veranderen.

De Franse minister van Onderzoek bracht afgelopen week voor het eerst een delegatie ministers samen op de uitbreidende Europese lanceerbasis in Frans-Guyana om te brainstormen over het Europese ruimtevaartbeleid. Niet geheel toevallig een van de eerste initiatieven van de nieuwe voorzitter van de EU, Frankrijk. Ruimtevaart is een stokpaardje van president Sarkozy.

"De ruimte is terug op de Europese agenda", verklaarde eurocommissaris voor Ondernemingen en Industrie Günter Verheugen in Kourou, Frans-Guyana, aan een reporter van de Volkskrant. Daar verzamelden op 21 en 22 juli delegaties van 29 Europese landen. Ze werden door de Franse minister van Onderzoek Valérie Pécresse rondgeleid op de lanceerbasis van het European Space Agency (ESA) en brainstormden twee dagen over hoe de EU haar ruimtebeleid wil invullen.

Het idee om van de Europese Unie een wereldspeler op gebied van ruimtevaart te maken, is niet splinternieuw - dat werd vorig jaar al gelanceerd - maar nu Frankrijk voorzitter is van de Europese Unie, vat het de koe bij de hoorns. De Franse president Sarkozy verkondigde al in februari dat ruimtevaart een speerpunt van de Europese politiek moet worden. Nu stuurde hij zijn minister van Onderzoek met haar collega's naar Frans-Guyana om het idee een extra boost te geven. Het was een informele bijeenkomst, maar wel de eerste voor dit doel.

Eurocommissaris Günter Verheugen is ervan overtuigd dat het van strategisch belang is om de Europese ruimtevaart op een nieuw niveau te tillen. "De volgende stap in ruimte-exploratie komt eraan. China en de VS zijn ermee bezig. Als we een rol als wereldspeler willen hebben, moeten we daaraan meedoen", zegt hij in de Volkskrant. Tot nu toe sukkelde de Europese Commissie nogal met haar ruimtevaartbeleid. Galileo bijvoorbeeld, de Europese tegenhanger van het Amerikaanse gps-systeem, komt er veel later en is veel duurder dan aanvankelijk gepland. Maar in de wereld van vandaag kan Europa niet achterblijven met ruimtetechnologie. Die staat meer dan ooit in dienst van bijvoorbeeld de veiligheid van burgers en de milieuproblematiek.

Concreet betekent het nieuwe strategische ruimtevaartbeleid onder meer dat er nu stevig werk gemaakt moet worden van Galileo en het GMES-programma (Global Monitoring for Environment and Security), dat milieumetingen kan doen, ingezet kan worden in rampenbestrijding, klimaatwetenschap en observatie ondersteunt.

De EU maakt werk van een structurele samenwerking met het ESA en wil binnenkort ook mensen de ruimte in kunnen sturen. Tot nu toe heeft Europa geen zelfstandige toegang tot de ruimte voor personen. In Kourou zijn momenteel werkzaamheden bezig aan de lanceerbasis van Russische Sojoezraketten. Ze worden zodanig aangepast dat er op termijn ook bemande vluchten mee gelanceerd kunnen worden. Ze zullen vooral onderzoek in de ruimte doen, vluchten naar andere hemellichamen zijn helemaal toekomstmuziek - en voorlopig onbetaalbaar.

Het klinkt allemaal spectaculair, maar blijkbaar kon minister Valérie Pécresse toch niet al haar genodigden even hard enthousiasmeren. Verschillende lidstaten, voornamelijk Duitsland en Nederland, vrezen dat het hele verhaal handenvol geld zal kosten en vooral de Franse ruimtevaartindustrie ten goede zal komen, al zegt de woordvoerder van eurocommissaris Verheugen dat het niet de bedoeling is om nu meer geld uit te geven aan ruimtevaart.

Sarkozy profiteert van Europees voorzitterschap om zijn stokpaardje te promoten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234