Dinsdag 19/01/2021

Opinie

Europa moet hard optreden om sociale dumping een halt toe te roepen

Beeld EPA

John Crombez is voorzitter sp.a, Jean-Christophe Cambadélis is nationaal secretaris PS Frankrijk, Diederik Samsom is politiek leider PVDA Nederland, Elio Di Rupo is voorzitter PS België.

Europese samenwerking heeft ons ongekende vrede en welvaart gebracht. Toch staat 60 jaar na het verdrag van Rome het ideaal van sociale vooruitgang voor iedereen onder druk. De uitslag van het brexit-referendum bewijst dat. Tussen de lidstaten blijven er grote verschillen bestaan op vlak van loon, arbeidsveiligheid, arbeidsduur, sociale zekerheidsbijdragen en sociale zekerheidsrechten.

Dat creëert oneerlijke concurrentie tussen bedrijven en lidstaten binnen Europa en voert de druk op onze sociale zekerheid, op onze loon- en arbeidsvoorwaarden en dus op onze werknemers stelselmatig op.

John Crombez en Elio Di Rupo.Beeld Tim Dirven

De detacheringsrichtlijn - ironisch genoeg een uitzondering op het vrij verkeer van personen om systeemfouten te weren - maakt van dat sociaal Europa helemaal een vrome wens. Zo kunnen buitenlandse werknemers die minder dan twee jaar in een ander EU-land tewerkgesteld worden wel een Belgisch, Nederlands of Frans loon krijgen, maar worden de bijdragen (aan sociale zekerheid) in het land van herkomst betaald. Die onvolmaakte 'sociale' Europese markt zet zo de deur wagenwijd open voor misbruik. Door handig gebruik te maken van de Europese wetgeving, door geen bijdrage en/of correcte lonen te betalen, worden bonafide bedrijven - die wel alles in regel doen - en werknemers uit de markt geprijsd. 

Onze bedrijven - vooral in de transport- en bouw- - moeten stevig inkrimpen, verhuizen naar het buitenland of gaan zelfs failliet. Anderzijds verliezen veel werknemers hun baan of staan ze onder druk om tegen minder gunstige voorwaarden te werken, voor lonen die lager liggen dan de minimumlonen. Noem het dumpingprijzen, want vaak verdienen ze niet meer dan 3 à 4 euro per uur. Bovendien maakt dit sluipend gif ons systeem van sociale bescherming en onze economie kapot. Niemand wil zijn loon zien dalen, niemand wil meer betalen als hij naar de dokter gaat. Daarom moet we hard optreden om sociale dumping een halt toe te roepen: exit sociale dumping.

Diederik Samsom.Beeld ANP

Alle Europeanen vragen oplossingen voor grensoverschrijdende problemen. We leven in een wereld van vrij verkeer waarbij wij al 60 jaar samen werken. De huidige Unie is een enorme verwezenlijking, maar haar toekomst kan enkel verzekerd worden als grensoverschrijdende mobiliteit op een faire, eerlijke en sociale manier gebeurt. Zolang Europa hier geen sluitende oplossing voor biedt, moeten de lidstaten zelf misbruik en oneerlijke concurrentie hard aanpakken. Precies om onze welvaartsstaten in de Unie staande te houden, is de tijd van aanmodderen echt voorbij. 

Exit sociale dumping dus, zonder af te stappen van vrij verkeer van personen. We móeten dan ook de Europese wetgeving hierrond veranderen. Anders kapseist het systeem en krijgt men nog meer drang om zich te verschuilen achter de eigen grenzen, nog meer drang richting exit uit Europa. We moeten de brexit aangrijpen om van Europa weer een race to the top te maken. Een Europa waarin gelijk loon voor gelijk werk een zekerheid is. Een Europa dat behalve hoop en perspectief ook de nodige zekerheid en bescherming biedt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234