Vrijdag 03/12/2021

Midden-oosten

Europa mist kans om met één stem over Israël-Palestina te praten

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Franse president Emmanuel Macron na hun ontmoeting in het Elysee. Macron vindt dat Donald Trump Jeruzalem niet als Israëlische hoofdstad mocht erkennen, Netanyahu vindt dat standpunt
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Franse president Emmanuel Macron na hun ontmoeting in het Elysee. Macron vindt dat Donald Trump Jeruzalem niet als Israëlische hoofdstad mocht erkennen, Netanyahu vindt dat standpunt "hypocriet".Beeld AFP

Benjamin Netanyahu is vandaag in Brussel om de EU uit te leggen dat Trump groot gelijk heeft om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Dat Hongarije en Tsjechië de Israëlische premier voluit steunen, betekent dat Europa niet met één stem kan spreken.

Toen Donald Trump vorige week aankondigde dat hij Jeruzalem als Israëlische hoofdstad erkende en de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zou verhuizen, zorgde dat ook in vele Europese hoofdsteden voor felle kritiek. De Franse president Emmanuel Macron was het scherpst en verklaarde dat de VS ondubbelzinnig partij had gekozen in het Israëlisch-Palestijnse conflict en daardoor geen geloofwaardige bemiddelaar meer kon zijn.

Op dat moment zag het ernaar uit dat Macron in naam van de 28 lidstaten sprak: in Berlijn, Rome en Londen waren gelijkaardige signalen te horen. Ook premier Charles Michel veroordeelde Trumps beslissing en verklaarde dat de EU een meer prominente rol moest spelen in het Midden-Oosten.

Maar nog geen week later blijkt dat lang niet alle EU-leden op de lijn-Macron zitten. In tegendeel: sommigen scharen zich achter Trump en Netanyahu. Het gaat dan vooral om Hongarije en Tsjechië, niet helemaal onverwacht omdat de leiders van die landen in het verleden ook al complimenteus omgingen met Trumps politieke stijl en immigratie-standpunten.

De Tsjechische Buitenlandminister Lubomir Zaoralek liet al weten dat zijn regering erkent dat “Jeruzalem in de praktijk de hoofdstad is van Israël”. Tsjechië denkt er ernstig over na om ook zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen.

Milos Zeman, de anti-Europese president van Tsjechië, gaat nog een stap verder en zegt dat Trumps beslissing hem “bijzonder gelukkig maakt”. EU-leiders die kritiek leveren op Trumps beslissing omschrijft Zeman als “lafaards”. “De lafaards bij de Europese Unie doen er alles aan opdat een pro-Palestijnse terreurbeweging de overmacht zou krijgen over een pro-Israëlische beweging.” Zeman lanceerde die verklaring net voor hij een congres van de extreemrechtse Partij voor Vrijheid en Directe Democratie bijwoonde waarop hij was uitgenodigd.

Ook het Hongarije van premier Viktor Orban kiest in deze kwestie de zijde van Donald Trump. Net als Tsjechië weigerde Hongarije vorige week een gemeenschappelijk EU-standpunt te ondertekenen waarin “ernstige bezorgdheid” werd geuit over Trumps verklaringen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu lijkt maximaal gebruik te zullen maken van deze Europese verdeeldheid. Hij is vandaag in Brussel voor een informele ontmoeting met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Net voor hij op het vliegtuig naar Parijs en Brussel stapte, hekelde de Israëlische premier “de hypocrisie” van Europa. “Ik hecht veel belang aan Europa maar ik ben niet bereid om de dubbele moraal te aanvaarden. Aan de ene kant veroordelen de Europese leiders het feit dat president Trump Jeruzalem als hoofdstad erkent, maar ze zwijgen over de raketaanvallen vanuit Palestijns grondgebied naar Israël (van vorige week, red.) Ik ben niet bereid om die hypocrisie te aanvaarden en, zoals altijd, zal ik van deze gelegenheid gebruik maken om de Israëlische realiteit met hoge stem en opgeheven hoofd te verkondigen.”

Of Europa vandaag even ferme taal als premier Netanyahu zal gebruiken, valt te betwijfelen. De Tjechisch-Hongaarse dissidentie zal de verbale marge aanzienlijk beperken. Waarschijnlijk zal Europees Buitenlandvertegenwoordiger Frederica Mogherini verklaren dat Europa samen met de VS, Jordanië en Rusland blijft ijveren voor een duurzame tweestatenoplossing waarbij ook de Palestijnen hun hoofdstad in Jeruzalem mogen inrichten.

Dat is al jaren het officiële Europese standpunt maar ook wel een standpunt dat met de dag verder afdrijft van de realiteit. Oost-Jeruzalem, waarvan de Israëlische bezetting internationaalrechtelijk veroordeeld is, wordt al jaren door een hoge muur afgescheiden van de Palestijnse gebieden in de Westelijke Jordaanoever waardoor het overgrote deel van de Palestijnen de stad niet zonder vergunning kunnen bezoeken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234