Zaterdag 24/10/2020

Europa: "Martens was Europeaan tot in het diepste van zijn ziel"

Wilfried Martens.Beeld PHOTO_NEWS

Wilfried Martens was sinds 1990 voorzitter van de Europese Volkspartij. Hieronder een overzicht van de Europese reacties op zijn overlijden.

Van Rompuy: "Man van herstelbeleid"
Wilfried Martens was "een man met een grote verantwoordelijkheidszin, met een sterke overtuiging, een man met karakter, iemand die oplossingen zoekt, ten dienste van Vlaanderen, België en Europa". Zo schetst voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy zijn overleden partijgenoot.

Van Rompuy leerde Martens 45 jaar geleden kennen als "inspirerend" voorzitter van de CVP-jongeren. "Gedurende de rest van mijn carrière was Wilfried Martens er altijd. Hij bereidde ook de weg voor mijn aanvaarding van het premierschap. In de voorbije jaren werkte ik nauw met hem samen in de Europese Volkspartij", zo herinnert Van Rompuy zich.

Volgens Van Rompuy redde Martens in het begin van de jaren tachtig "ons land uit het economische moeras" en mag hij beschouwd worden als "de vader van ons federaal systeem". De Europese Raadsvoorzitter wijst er tenslotte op dat Martens in alles wat hij deed "geïnspireerd was door de christelijke democratie".

Van Rompuy en Martens in 1988.Beeld BELGA

Barroso: "Grote droefheid"
Europees Commissievoorzitter en vooraanstaand EVP'er José Manuel Barroso heeft "met grote droefheid" het overlijden Martens vernomen. "Zijn daden volgden in de voetsporen van de grondleggers van de Europese Unie, zoals Robert Schuman, Konrad Adenauer en Alcide de Gasperi", zo eert Barroso de Belgische oud-premier.

"Europa heeft een man met een grote overtuiging en sterke waarden verloren, die in onze herinnering zal voortleven als iemand die mensen naderbij bracht om consensus te smeden, zowel op het thuisfront als in Europa", stelt Barroso in een mededeling.

Volgens Barroso is Martens "altijd trouw gebleven aan zijn streven naar een sterker en dieper Europa". Hij noemt het "een groot voorrecht" dat hij "zo nauw heeft kunnen samenwerken met iemand waarmee ik deze waarden, deze overtuiging en deze ambitie voor Europa kon delen".

De Portugees staat ook stil bij de cruciale rol die Martens als voorzitter van de Europese Volkspartij speelde. Onder zijn decennialange hoede werd deze partij van Europese christendemocraten en conservatieven de belangrijkste formatie in de Europese politiek. "Zijn persoonlijke inzet om partijen uit de nieuwe democratieën in Centraal- en Oost-Europa te integreren, was van het allerhoogste belang."

Jose Manuel Barosso.Beeld AFP

Schulz: "Uitmuntend leider"
In naam van het Europees Parlement heeft voorzitter Martin Schulz eer betoond aan Wilfried Martens. "Een groot staatsman van België en Europa en een uitmuntend leider in het Europees Parlement", zo prijst Schulz de vroegere Belgische premier in een mededeling. Volgens de Duitse sociaaldemocraat speelde Martens "een kolossale rol in de hereniging van het Europese continent"

Daul: "Grote Europeaan"
"We hebben een grote Europeaan, een stichtende vader van de Europese Volkspartij en van de Europese Unie verloren". Zo heeft waarnemend voorzitter van de Europese Volkspartij Joseph Daul gereageerd. "De EVP zal nooit meer hetzelfde zijn zonder hem. We zullen voor altijd dank verschuldigd zijn aan hem voor zijn leiderschap en de rol die hij speelde in de uitbouw van het Europa van vandaag". Martens nam in 1990 de voorzittershamer over bij de EVP en onder zijn bewind groeiden de Europese christendemocraten en conservatieven uit tot de grootste formatie in de Europese politiek. "We zullen voor altijd de erfenis van een groot leider herinneren, en alles wat hij heeft gedaan voor onze politieke familie. De Europese Volkspartij was zijn levenswerk."

Volgens Daul, die enkele dagen geleden het voorzitterschap van Martens had overgenomen, genoot Martens het respect van "de talloze staatshoofden, regeringsleiders en partijleiders met wie hij doorheen de jaren heeft gewerkt". De Belgische oud-premier was "de architect van de consensusbuilding binnen de EVP". De Fransman heeft ook veel woorden van lof voor de rol van Martens in de uitbreiding naar Centraal- en Oost-Europa en zijn werk in Bosnië-Herzegovina.

Joseph Daul.Beeld REUTERS

Thyssen: "Tochtgenoot"
"Wilfried Martens was een Europeaan tot in het diepste van zijn ziel. Tot zijn allerlaatste momenten heeft hij zich voluit gegeven voor zijn Europese ideaal", zo reageerde CD&V-Europarlementslid Marianne Thyssen.

Martens was premier toen Thyssen haar eerste stappen in de politiek zette, en voorzitter van de Europese Volkspartij toen ze voor het eerst in het Europees Parlement mocht zetelen. "Sindsdien is hij altijd een belangrijke tochtgenoot geweest voor mij, en voor heel veel anderen. Ik heb hem leren kennen en waarderen als politicus, maar ook als mens, een hartelijke mens", zegt Thyssen.

De gewezen CD&V-voorzitster wijst ook op het belang van Martens als voorvechter van de uitbouw van echte Europese partijen. "Het belang daarvan mag niet worden onderschat: hij leerde de politici van de EVP, staats- en regeringsleiders inbegrepen, de grenzen van hun nationale denkpatronen te overstijgen. Hij leerde hen dat er meer was dat hen verbond, dan wat hen scheidde".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234