Maandag 01/03/2021

Milieu

Europa lijkt klimaatdeal al vergeten

De Albiss-bergpas in Zwitserland. Leek er begin december hoop voor het klimaat, dan schetst de realiteit nu een ander beeld. Beeld REUTERS
De Albiss-bergpas in Zwitserland. Leek er begin december hoop voor het klimaat, dan schetst de realiteit nu een ander beeld.Beeld REUTERS

De Europese milieuministers bespreken vandaag de gevolgen van het akkoord van Parijs. De Europese klimaatdoelstellingen moeten scherper, maar waarschijnlijk verandert er weinig. De groenen en de milieuorganisaties vinden dit woordbreuk. 'Na drie maanden tellen onze beloftes al niet meer.'

Begin december leek het klimaat gered. Bijna alle landen ter wereld engageerden zich in Parijs om de klimaatopwarming ruim onder twee graden te houden tegen 2050 én er alles aan te doen om dit te beperken tot anderhalve graad. Europa was de voortrekker van het akkoord, maar dreigt nu zelf achter te blijven.

Zolang het akkoord niet wordt uitgevoerd blijven het maar letters op papier. "De Europese klimaatdoelstellingen houden geen rekening met de nieuwe belofte van Parijs om onder anderhalve graad te blijven. Ze moeten dus aangepast worden", zegt Bram Claeys van Greenpeace. "Anders breken we ons woord."

Daar dreigt het op uit te draaien. De Europese Commissie heeft woensdag voorgesteld om pas in 2023 te beslissen of de ambities omhoog moeten of niet. Ook bij de lidstaten prijkt klimaat niet meer bovenaan de agenda. Zeker Oost-Europese landen, die nog steenkool verslinden, staan op de rem. Polen het hardst.

Hermes Sanctorum. Beeld kos
Hermes Sanctorum.Beeld kos

'Lat moet omhoog'

Om de klimaatopwarming onder de 'oude' grens van twee graden te houden, moeten de industrielanden, waaronder de Europese landen, hun uitstoot met 80 procent verminderen tegen 2050. Maar om de opwarming te stoppen op anderhalve graad zijn er nog veel meer inspanningen nodig, tot 90 procent of meer.

"Europa gaat nu voor een vermindering van de uitstoot met minstens 40 procent tegen 2030. Als die lat niet omhoog gaat richting 60 procent, raken we er nooit tegen 2050", zegt Groen-parlementslid Hermes Sanctorum. "Het kan niet dat Europa zich eerst opwerpt als de klimaatvoortrekker en daarna zelf het slechte voorbeeld geeft."

De hoop bestaat dat de Nederlandse staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) de druk opvoert op de Oost-Europese landen. Dijksma zit de Europese vergadering van de milieuministers voor en stelt zich in haar voorbereidingsnota ambitieus op. "Dat moet. We hebben de VS en China nu eindelijk mee", vervolgt Sanctorum.

En wat denken onze milieuministers van dit dossier? Voorlopig niet veel. Voor België zal een Europese diplomaat aanschuiven, omdat Waals minister Carlo Di Antonio (cdH) andere verplichtingen heeft. Met de medewerkers van de vier milieuministers in ons land is afgesproken dat de diplomaat zich op de vlakte houdt.

"De vergadering vandaag is maar het startpunt van de discussie", zegt een regeringsbron. "België neemt een afwachtende houding aan. We willen eerst zien hoe de andere lidstaten zich opstellen. Ons land is er nog niet uit of we voor een verhoging van de klimaatdoelstellingen zullen pleiten. Dat is een beslissing voor later."

Eilandstaten

Dat de wereld niet meer dan anderhalve graad opwarmt, is van levensbelang voor de kleine eilandstaten. Die produceren zelf weinig broeikasgassen, maar zijn wel het eerste slachtoffer van de klimaatopwarming. Door het stijgende zeewater dreigen 16 miljoen mensen er hun huis in de oceaan te zien verdwijnen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft ook uitgewezen dat als de opwarming afgeremd kan worden tot anderhalve graad, er bijvoorbeeld minder schadelijk methaangas zal vrijkomen door het afsmelten van de permafrost in het Noorden en dat gletsjers beter stand zullen houden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234