Woensdag 08/12/2021

Europa legt financiële speculanten aan banden

Short selling (de effectenhandel waarbij gespeculeerd wordt op koersdalingen) en de handel in credit default swaps (CDS, verzekeringscontracten tegen wanbetaling) worden in de Europese Unie aan banden gelegd. Het Europees Parlement heeft het akkoord dat het daarover bereikt heeft met de lidstaten dinsdagmiddag goedgekeurd. In november 2012 wordt de nieuwe wetgeving van kracht. De bedoeling is de speculatie op economische problemen in landen nagenoeg onmogelijk te maken en meer transparantie te creëren.

Het verkopen en kort nadien terugkopen van obligaties die beleggers niet zelf bezitten, wordt gezien als een van de oorzaken van de financiële rampspoed waar onder meer Griekenland mee te kampen heeft. Deze shorters gingen er namelijk van uit dat de koers van de Griekse overheidsobligaties zou dalen en probeerden daar winst uit te halen.

Het Europees Parlement en de lidstaten zijn daarom overeengekomen short selling aan banden te leggen. De procedure wordt niet verboden, maar strenger gereguleerd. Volledig ongedekt ('naakt') short gaan, is niet meer mogelijk, ook al werd het akkoord afgezwakt door een woordenstrijd tussen het parlement en de lidstaten.

Belgen tevreden

De Belgische Europarlementsleden die zich over het dossier bogen, zijn niettemin tevreden met de strengere regels. "Europa creëert een geharmoniseerd raamwerk voor alle lidstaten om een potentieel gevaarlijk financieel mechanisme aan banden te leggen", oordeelt Saïd El Khadraoui (sp.a). "Short sellers destabiliseren de markt en ondergraven het beleggersvertrouwen. Short selling geeft aanleiding tot plotse en radicale prijsdalingen die een neerwaartse spiraal in gang zetten." El Khadraoui noemt de aangenomen wetgeving "een belangrijke stap naar meer financiële stabiliteit in de Unie." "Voor het eerst sinds de start van de crisis in 2008 verbiedt Europa een financieel product", stelt Philippe Lamberts (Ecolo) opgetogen vast. "Dankzij de inspanningen van het parlement krijgt de Europese Unie er een instrument bij om financiële speculatie te bestrijden."

Een andere vernieuwing is dat er meer moet worden gerapporteerd. Van zodra er sprake is van een shortpositie van meer dan 0,5 procent van het geplaatste kapitaal zullen de nationale en Europese toezichthouders worden geïnformeerd. De Europese beurswaakhond ESMA krijgt dan weer de mogelijkheid short selling te verbieden en zal optreden als scheidsrechter wanneer nationale regulatoren maatregelen willen nemen om uitzonderlijke situaties aan te pakken.

Deze nieuwe bevoegdheden voor de ESMA moeten voor meer coördinatie zorgen in tijden van crisis.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234