Woensdag 29/06/2022

Hernieuwbare energie

Europa krikt doelstelling hernieuwbare energie op naar 32 procent tegen 2030

Archiefbeeld. Beeld Photo News
Archiefbeeld.Beeld Photo News

Het aandeel van hernieuwbare energie moet in de Europese Unie tegen 2030 toegenomen zijn tot 32 procent. Daarover hebben de onderhandelaars van de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie deze ochtend een akkoord bereikt.

Redactie

Het aandeel hernieuwbare energie (uit bijvoorbeeld zon, wind en biomassa) in de EU bedraagt momenteel ongeveer 17 procent. De nieuwe doelstelling van 32 procent ligt 5 procentpunten hoger dan oorspronkelijk gepland. De verschillende instellingen moeten het compromis wel nog formeel goedkeuren.

Het aandeel hernieuwbare energie (uit bijvoorbeeld zon, wind en biomassa) in de EU bedraagt momenteel ongeveer 17 procent. De uitbouw moet helpen om de EU-klimaatdoelstellingen te halen. Tegen 2030 zou de uitstoot van CO2 40 procent onder het niveau van 1990 moeten liggen.

Nog volgens het akkoord zal palmolie als biobrandstof vanaf 2023 worden uitgefaseerd. Voor huishoudens wordt het makkelijker zelf energie op te wekken.

"Deal!", tweette Eurocommissaris voor Klimaat Miguel Arias Canete deze ochtend. "Hernieuwbare energie is goed voor Europa en vandaag is Europa ook goed in hernieuwbare energie. Dit akkoord is een felbevochten zege voor onze inspanningen om het echte potentieel van de Europese transitie naar propere energie te benutten."

Het Climate Action Network is ondanks de verhoging ontgoocheld. "Er is veel meer ambitie nodig" om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te behalen, klinkt het. Volgens de milieuorganisatie worden de mogelijke rampzalige gevolgen van de klimaatopwarming niet voldoende ernstig genomen. Ook Greenpeace had op meer gehoopt.

"Grote stap vooruit"

Europarlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) reageert tevreden dat "het Steenkool-Vlaanderen van N-VA zijn slag niet heeft thuisgehaald". "In plaats van de 27 procent hernieuwbare energie tegen 2030, waar Vlaanderen samen met de steen- en bruinkoollanden uit Oost-Europa voor gevochten heeft, hebben we nu gelukkig een akkoord rond een bindende doelstelling van 32 procent", reageert ze.

De sociaaldemocrate, die de energiedossiers binnen haar Europese fractie coördineert, had graag nog meer ambitie gezien, maar spreekt niettemin van "een grote stap vooruit".

Kathleen Van Brempt. Beeld Belga
Kathleen Van Brempt.Beeld Belga

Sp.a klaagde vanochtend nog aan dat de Vlaamse regering in de onderhandelingen op de rem stond. Dat er toch een akkoord is bereikt, toont volgens Van Brempt aan dat "België steeds minder kan wegen op het Europese beleid door de tegendraadse houding van N-VA in heel wat Europese dossiers".

Ambitie

Ook Open Vld vindt dat België en Vlaanderen ambitie moeten tonen. Volgens Vlaams minister van Energie Bart Tommelein is de Europese doelstelling van 32 procent hernieuwbare energie tegen 2030 "haalbaar als alle landen er samen voor gaan". "Ik zal met een ambitieus plan naar de Vlaamse regering gaan over hoe en hoeveel Vlaanderen kan bijdragen om die doelstelling met Europa te halen", klinkt het.

Als het van Willem-Frederik Schiltz, Vlaams parlementslid en energiespecialist van Open Vld, afhangt, mogen België en Vlaanderen "niet langs de zijlijn blijven staan". "We mogen in dit debat niet in één naam genoemd worden met landen die klimaatsceptisch zijn, landen die nog volop afhankelijk zijn van steenkool en dat willen blijven", klinkt het.

Bart Tommelein. Beeld Photo News
Bart Tommelein.Beeld Photo News

Volgens Schiltz moet de verhoogde Europese doelstelling een signaal zijn om voluit in te zetten op hernieuwbare energie. "Open Vld zal niet een remmende factor zijn. We zijn goed op weg. We hebben onze doelen binnen bereik, maar we moeten wel doorzetten. Dit moet ook het standpunt zijn uit de mond van al onze ministers op internationaal niveau: België steunt de ambitie voor 32 procent, ze zal de doelstellingen halen en houdt vast aan de kernuitstap."

"Duidelijk signaal"

Groen spreekt van een "duidelijk signaal aan de energiesector". "Dit is een compromis waar ik mee kan leven", zegt Europarlementslid Bart Staes. "Investeerders weten welke kant de EU opgaat."

Groen is ook tevreden met de beperking van biobrandstoffen van voedselgewassen. Het gebruik daarvan is al langer omstreden in het debat over de vergroening van het transport. Met het nieuwe akkoord wordt de subsidiëring ervan aan banden gelegd, zo merkt Staes op.

Bart Staes. Beeld rv
Bart Staes.Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234