Woensdag 02/12/2020

Vluchtelingencrisis

Europa kondigt eerste uitbetaling aan Turkije aan, doorbraak in het verschiet

Donald Tusk en Ahmed Davutoglu ontmoetten elkaar gisteren en kwamen overeen dat Turkije de strijd tegen mensensmokkelaars zal opdrijven.Beeld AFP

De Europese Commissie heeft vandaag een eerste uitbetaling aangekondigd van het beloofde geld waarmee Turkije de opvang en integratie van vluchtelingen moet verbeteren. In ruil vraagt de EU dat Ankara de mensensmokkel hard aanpakt en alle illegale migranten terugneemt die niet in aanmerking komen voor asiel in de Europese Unie.

Volgens de Financial Times ligt een doorbraak in het verschiet. Tijdens een ontmoeting gisteravond heeft Turks premier Ahmet Davutoglu aan EU-president Donald Tusk gezegd dat Ankara de terugkeer van niet-Syrische vluchtelingen aanvaardt en de strijd tegen mensensmokkelaars opdrijft.

Op het vlak van de heropname van vluchtelingen signaleert de Commissie al vooruitgang. Zo werden deze week ruim driehonderd Noord-Afrikanen vanuit Griekenland teruggebracht naar Turkije. Ankara toonde zich deze week ook bereid readmissie-akkoorden met veertien landen te sluiten.

Merkel en Hollande

Tusk ontmoette vandaag ook Turks president Recep Tayyip Erdogan om hem aan te sporen ingrijpende maatregelen te nemen om de aanhoudende migrantenstroom naar Griekenland te stoppen. En ook Frans president Hollande en Duits bondskanselier Merkel zijn het erover eens dat er meer vluchtelingen van Griekenland teruggestuurd zullen worden naar Turkije. Merkel en Hollande bereiden in Parijs samen de Europese top voor, die maandag plaatsvindt in Brussel.

3 miljard euro

In totaal heeft de EU een enveloppe van 3 miljard euro gereserveerd om Turkije te helpen bij de integratie van vluchtelingen. Dat moet de 2,5 miljoen geregistreerde Syrische vluchtelingen in het land ervan weerhouden de oversteek naar Europa te maken. De Commissie voorziet 55 miljoen euro om 110.000 Syrische kinderen in Turkije een plaats op de schoolbanken te bieden, en wil 40 miljoen euro besteden aan voedselhulp voor 735.000 Syrische vluchtelingen in Turkije.

In ruil voor een verscherpt vluchtelingenbeleid krijgt de Turkse regering bovendien uitzicht op een akkoord dat het voor haar onderdanen mogelijk moet maken zonder visum naar Europa te reizen. Tegen oktober zou het licht op groen moeten gaan.

Europa noteerde vorig jaar recordaantal van 1,2 miljoen asielaanvragen

Vorig jaar ontvingen de lidstaten van de Europese Unie in totaal 1,25 miljoen eerste asielvragen, meer dan een verdubbeling in vergelijking met 2014. Dat blijkt uit cijfers van het statistisch bureau Eurostat. Meer dan een derde van de asielzoekers (441.800) wendde zich tot Duitsland. Daarna volgen Hongarije (174.400), Zweden (156.100), Oostenrijk (85.500), Italië (83.200) en Frankrijk (70.600). Ook in verhouding tot het eigen bevolkingsaantal ontvingen deze lidstaten de meeste aanvragen. Dan staat Hongarije bovenaan, gevolgd door Zweden, Oostenrijk, Finland en Duitsland.

België verwerkte vorig jaar 38.990 eerste aanvragen. Zowel in absolute cijfers als in verhouding tot de eigen bevolking komt ons land daarmee op de negende plaats. België behoort wel tot het kransje landen waar de asielaanvragen vorig jaar het meest stegen (178 procent) in vergelijking met 2014. Enkel in Finland (822 procent), Hongarije (323 procent) en Oostenrijk (233 procent) was de toename nog groter.

Bijna één op de drie asielzoekers komt uit Syrië. De Syriërs waren goed voor 362.800 aanvragen, waarvan bijna de helft in Duitsland werden gedaan. Het aantal aanvragen van Afghanen en Irakezen steeg echter beduidend meer. Het aantal Syrische aanvragen verdubbelde, terwijl het aantal Afghaanse (178.230) verviervoudigde en het aantal Irakese (121.500) zeven keer hoger lag dan in 2014. De drie nationaliteiten waren samen goed voor ongeveer 55 procent van het totale aantal aanvragen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234