Vrijdag 05/03/2021

Europa koelt voorzichtig af

Belgi� heeft geen verdienste aan Europese daling CO2-uitstoot

Brussel

Eigen berichtgeving

Sybille Decoo

In 2002 is de uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO2 in de 15 'oude' lidstaten van de Europese Unie voor het eerst gedaald, met 0,5 procent. Dat is alvast niet de verdienste van België, dat opnieuw meer uitstootte. De kentering neemt niet weg dat Europa flink achter is op het schema om de Kyoto-normen te halen.

Nadat de uitstoot van CO2 in de EU van de 15 in 2000 en 2001 nog is toegenomen met respectievelijk 0,2 en 1,3 procent, is de emissie in 2002 voor het eerst met 0,5 procent gedaald, zo blijkt uit cijfers die het Europese Milieuagentschap gisteren publiceerde. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat Europa nog ver zit van haar doel om tegen de periode 2008-2012 de uitstoot te verminderen met 8 procent ten opzichte van het referentiejaar 1990.

De kentering is de verdienste van het Verenigd Koninkrijk (-3 procent ten opzichte van 2001), gevolgd door Italië, Nederland, Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Ierland, die in 2002 dalingen optekenden tussen 0,1 en 1,6 procent. Voor 2003 zijn er nog geen cijfers beschikbaar.

Daartegenover staat dat Luxemburg 10 procent meer uitstootte door elektriciteitscentrales bij te bouwen in plaats van stroom in te voeren, en ook Spanje en Portugal gingen verder de verkeerde richting uit door 4 procent meer uit te stoten. In die landen was vooral het droge weer de boosdoener, waardoor minder gebruik kon gemaakt worden van de CO2-vrije waterkracht.

Ook België geraakte verder van zijn doel weg door in 2002 nog eens een half procent meer uit te stoten. Hoewel ons land 7,5 procent minder moet uitstoten dan in 1990 tegen ten laatste 2012, braakt het sindsdien 2,1 procent meer CO2 uit. In totaal moet de Belgische uitstoot dus met 9,6 procent naar beneden.

Duitsland, dat het meeste CO2 uitstoot, is de beste leerling van de Europese klas, met een reductie van 19 procent. Redenen voor de gemiddelde daling op Europese schaal zijn de overschakeling van steenkool op aardgas, een lagere uitstoot door de industrie, en de warmte, die maakte dat er minder gestookt werd.

Europees commissaris voor Milieu, de Zweedse Margot Walström, wijst er echter op dat er nog een lange weg te gaan is en Europa achterloopt op het schema. De uitstoot moet 8 procent lager komen te liggen dan in 1990 maar zat daar in 2002 nog maar 3 procent onder. Dat is te weinig om op tijd te komen. Enkel Frankrijk, Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk zijn op koers. Ze doen dat overigens louter door inspanningen in eigen land en zonder gebruik te maken van de zogenaamde flexibele mechanismen, waarbij in het buitenland 'schone lucht' wordt aangekocht onder de vorm van uitstootrechten of waarbij elders geïnvesteerd wordt in schone technologie. Dat levert hen een pluim op van Walström.

Alle overige lidstaten zullen bijkomende maatregelen moeten nemen. Ze hoopt dat het verhandelingssysteem voor uitstootrechten dat in januari volgend jaar van kracht wordt zijn steentje kan bijdragen. Ruim een week geleden werden de eerste acht nationale allocatieplannen goedgekeurd, die uitstippelen hoeveel de industrie mag uitstoten. Het Belgische plan zat daar nog niet bij omdat ons land door een jarenlange Vlaams-Waalse ruzie over de verdeling van de inspanning flink wat vertraging heeft opgelopen met het opstellen ervan.

Kyoto is overigens nog maar een eerste, kleine stap. Om echt een klimaatverandering te voorkomen zullen op middellange en lange termijn veel grotere reducties moeten gerealiseerd worden, zo brengt Walström in herinnering.

Daarom ook maakt ze zich boos over de recente oproep van de Europese werkgevers, verenigd in Unice, om het Kyoto-protocol af te schieten en het over een andere boeg te gooien. De Europese werkgevers geloven naar eigen zeggen niet in het klimaatprotocol omdat de VS en Rusland het niet hebben geratificeerd. (Daarbij gaan ze voorbij aan de aankondiging van de Russische president Poetin om het protocol binnenkort wel degelijk te ratificeren). Volgens Walström bewijzen de recentste cijfers echter dat Kyoto een realistisch plan is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234