Vrijdag 03/02/2023
.

AchtergrondCoronavaccin

Europa keurt ook coronavaccin van Moderna goed. Kunnen we nu sneller vaccineren?

.Beeld Pexels

Het Europees Medicijnagentschap (EMA) heeft een tweede coronavaccin goedgekeurd voor gebruik. Het vaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna heeft als voordeel dat het houdbaar is in gewone vriezers en koelkasten, waardoor het makkelijker is in te zetten in woon-zorgcentra en huisartspraktijken.

MK en DBA

Europa heeft 80 miljoen dosissen van het Modernavaccin besteld, met een optie op nog eens 80 miljoen. Ons land zou daar 2 miljoen dosissen van krijgen. Aangezien er twee inentingen nodig zijn, betekent dat dat 1 miljoen Belgen het Modernavaccin zouden kunnen krijgen. Tussen het eerste en het tweede spuitje is het één maand wachten.

Bijwerkingen

Het vaccin werkt op papier uitgerekend bij ouderen, die veel te duchten hebben van het coronavirus, iets minder goed dan het al goedgekeurde vaccin van Pfizer. Gemiddeld beschermt het Modernavaccin 94,1 procent van de mensen die ermee worden ingeënt, maar bij 65-plussers is dat 86,4 procent, oftewel zes op de zeven personen. Ook heeft het Modernavaccin iets meer bijwerkingen. Ongeveer een op de tien krijgt griepachtige klachten die ernstig genoeg zijn om voor thuis te blijven, al is het doorgaans maar een dagje.

Ook lichtere bijwerkingen komen bij het Modernavaccin wat vaker voor. Bij de proeven kreeg 92 procent van de ingeënten pijn rond de injectieplek, 68 procent last van vermoeidheid en 63 procent hoofdpijn. Bij het vaccin van Pfizer treden die bijwerkingen 5 tot 10 procentpunt minder vaak op.

Toekomstig vicepresident Kamala Harris laat zich in Washington DC inenten met het Modernavaccin, 29 december.  Beeld Samuel Corum / Getty
Toekomstig vicepresident Kamala Harris laat zich in Washington DC inenten met het Modernavaccin, 29 december.Beeld Samuel Corum / Getty

‘Gelijkwaardig aan Pfizervaccin’

Niettemin achten experts het vaccin min of meer gelijkwaardig aan het vaccin van Pfizer: een inenting die veel beter dan de griepprik beschermt tegen corona, tegen relatief geringe bijwerkingen. In de VS ging men daarom voor de Kerst al over tot een goedkeuring van het vaccin voor noodgebruik: het is deze prik waarmee hoofdadviseur Anthony Fauci zich plechtig liet inenten.

In het voortraject testte Moderna het vaccin op 15.000 mensen, plus nog eens 15.000 die een zoutoplossing kregen ingespoten, ter controle. Bij de echt gevaccineerde groep kregen 11 mensen corona, stuk voor stuk slechts met milde klachten. In de controlegroep kregen 185 personen covid-19, van wie dertig ernstig. Eén zieke overleed.

RNA

Net als het vaccin van Pfizer bestaat het vaccin uit in vetblaasjes verpakte sliertjes erfelijk materiaal, die een nepinfectie opwekken in cellen rondom de prikplek. Het lichaam verslaat die infectie makkelijk, en leert daarbij en passant hoe het echte coronavirus eruitziet.

Hoe lang de bescherming aanhoudt, is onbekend. Ook is onduidelijk of de prik het virus voorgoed uit het lichaam verbant: denkbaar is dat ingeënte personen nog wel een milde infectie kunnen krijgen, zonder er ziek van te worden. Zulke personen zouden het virus nog steeds kunnen doorgeven, maar veel minder vaak: ‘asymptomatische’ personen zijn doorgaans tientallen keren minder besmettelijk dan mensen die erbij hoesten en snotteren.

Koelen

Een belangrijk voordeel ten opzichte van het Pfizervaccin is dat het Modernavaccin kan worden bewaard bij temperaturen van -20 graden Celsius. Dat is een pak eenvoudiger dan de -70 graden die nodig zijn bij het Pfizervaccin.

De Europese goedkeuring van het Modernavaccin is uiteraard goed nieuws, maar verandert wellicht weinig aan de vaccinatiestrategie van ons land. Alle experts gingen er namelijk al van uit dat Moderna groen licht zou krijgen. Daar werd al op gerekend bij het bepalen van de vaccinatiestrategie. De eerste dossisen van het Modernavaccin worden in de loop van februari in ons land verwacht. Dat zal aanvankelijk nog niet in grote volumes zijn, zegt Dirk Dewolf van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid bij de VRT.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234