Donderdag 04/03/2021

Update

Europa: "Keulen moet burgemeesters benoemen"

Minister Marino Keulen liet zich in Straatsburg afvaardigen door partijgenoot Fons Borginon. Beeld UNKNOWN
Minister Marino Keulen liet zich in Straatsburg afvaardigen door partijgenoot Fons Borginon.Beeld UNKNOWN

De Raad van Europa raadt ons land aan om de drie burgemeesters van Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkbeek "zonder uitstel" te benoemen en om de taalwetgeving in de faciliteitengemeenten te herzien. Het Congres van de Lokale en Regionale Besturen heeft daarover vandaag een aanbeveling goedgekeurd. Vlaams minister Keulen neemt akte van de aanbeveling, maar wijst erop dat de Raad zijn beslissing niet ongedaan kan maken. "Enkel de Raad van State kan dat", zei hij achteraf.

"Twee maten, twee gewichten"
De burgemeesters zelf kwamen vandaag hun zaak verdedigen in Straatsburg. Minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen liet zich afvaardigen door Fons Borginon. Uit het debat vooraf bleek dat alle partijen bij hun stelling bleven. Vlaams minister Keulen ziet het als een louter juridisch dossier, de burgemeesters zien het als een politiek dossier. "Minister Keulen voert een politiek met twee maten en twee gewichten", zei Damien Thiéry, de afgewezen burgemeester van Linkebeek. Hij verwees naar de 13 burgemeesters die de verkiezingen weigerden te organiseren omdat het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde nog niet is gesplitst. "Zij werden zonder discussie benoemd", zei Thiéry. De drie zijn ook niet van plan om naar de Raad van State te stappen. "Dat duurt vier tot vijf jaar om tot een uitspraak te komen. Ons mandaat loopt maar tot 2012", zei Thiéry.

Borginon vroeg het Congres in naam van Keulen zich niet uit te spreken over de aanbevelingen tot de kwestie in België juridisch was uitgeklaard.

Rapport Guégan
Keulen wil de drie niet benoemen omdat ze Franstalige oproepingsbrieven voor de verkiezingen hebben verstuurd. Het Congres besprak vandaag een rapport over de kwestie dat was opgemaakt door een missie die de Raad van Europa in mei naar ons land stuurde. Dat rapport was kritisch voor Vlaanderen: de niet-benoeming zorgde er volgens de delegatie onder leiding van de Bretoen Michel Guégan voor dat de gemeenten niet goed bestuurd konden worden, de sanctie om niet te benoemen was "buiten proportie" en de taalwetten maken participatie van Franstaligen aan het lokale gebeuren moeilijk.

Magere opkomst
Na een debat van meer dan anderhalf uur stemde het Congres toch in met de tekst van Guégan. Kanttekening: slechts 16 van de 46 stemgerechtigde leden nam deel aan de stemming. Veertien stemden voor de tekst. De enige Vlaming in het congres, VVSG-voorzitter Jef Gabriëls, stemde tegen. Een Nederlands lid onthield zich.
Het Congres wil ons land ook toetsen aan het Charter van de Lokale Autonomie. Dat document is zowat de bijbel van het Congres en pleit in eerste instantie voor de rechtstreekse verkiezing van de burgemeester. Omdat hiervoor in ons land geen politieke meerderheid bestaat, heeft België dat artikel nooit geratificeerd. (belga/mvdb/bf)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234