Maandag 17/02/2020

Standpunt

Europa 'is bezorgd' over de Saudische kroonprins, en dat is het

Beeld Eva Beeusaert

Koen Vidal is commentator bij De Morgen. 

Stel dat een onverkozen autocraat de democratisch verkozen premier van een naburig land zou uitnodigen om vervolgens die premier onder huisarrest te plaatsen. Je zou verwachten dat dit straffe verhaal in alle Europese hoofdsteden voor verontwaardiging en afkeuring zou zorgen.

Als diezelfde autocraat een dag later diezelfde premier zou dwingen om op televisie zijn ontslagbrief voor te lezen, zou je verwachten dat Europese leiders toch al een beetje met economische sancties beginnen te dreigen.

Maar niets is zo selectief als internationale verbijstering. Als die autocraat leider is van een Afrikaans landje zonder grondstoffen spreken we vlotjes over een onbesuisde tiran. Maar als de betrokkene toevallig kroonprins Bin Salman is van oliegigant en wapencliënt Saudi-Arabië, blijft het ijzingwekkend stil.

Onvoorwaardelijke steun

Nochtans pakken gedegen nieuwsbronnen als Reuters en The Independent-journalist Robert Fisk dezer dagen uit met een gedetailleerde reconstructie van het vreemde bezoek dat de Libanese premier Saad Hariri op 3 november bracht aan Saudi-Arabië. Uit die verslagen blijkt dat Hariri onmiddellijk na zijn landing in Riyad onder huisarrest werd geplaatst en de dag daarna gedwongen werd om op de Saudische televisie zijn ontslag aan te kondigen.

Met die machinaties wil Bin Salman een einde maken aan de Libanese coalitie die naast de partij van Hariri ook bestaat uit de Hezbollah-beweging die nauwe banden heeft met Iran. Bin Salman haat Iran en krijgt daarin de steun van Amerikaans president Donald Trump.

Die onvoorwaardelijke Amerikaanse steun heeft bij Bin Salman blijkbaar voor een gevoel van ongenaakbaarheid gezorgd dat maakt dat hij naar believen oorlogen begint (tegen Jemen), economische blokkades afkondigt (tegen Qatar) en nu ook staatsleiders in een dwangbuis steekt (Libanon).

Roekeloos

Deze voortvarendheid kunnen we gerust als roekeloosheid omschrijven. Want in zijn jeugdige onbesuisdheid – Bin Salman is 32 jaar – verstoort hij bijzonder delicate evenwichten en dreigt hij nog meer destructieve krachten in het Midden-Oosten vrij te maken.

Je zou dan verwachten dat Europese leiders verwoede pogingen ondernemen om Bin Salman enigszins te temperen. Temeer omdat nog meer chaos in het Midden-Oosten bijna altijd slecht nieuws betekent voor Europa: overslaand geweld, nieuwe aanslagen, meer vluchtelingen, spanningen binnen de superdiverse Europese samenlevingen.

Maar zowel Brussel, Parijs als Berlijn reageert helemaal niet of opvallend terughoudend op de Saudische kamikazediplomatie. “We zijn bezorgd”, is zowat de meest gespierde uitspraak die we tot nu toe konden noteren. Daarmee moeten we het voorlopig stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234