Woensdag 27/10/2021

Vluchtelingencrisis

Europa houdt vast aan terugsturen vluchtelingen vanaf maandag

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Ondanks de wankele voorbereiding en de snoeiharde kritiek van vluchtelingenorganisaties rekent de Europese Unie erop dat de terugkeer van vluchtelingen vanuit Griekenland naar Turkije maandag zoals gepland van start kan gaan. Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zullen er maandag meteen honderden mensen worden teruggebracht.

Al enkele dagen circuleert het bericht dat maandag een eerste groep van vijfhonderd mensen teruggestuurd zal worden. Een woordvoerder van het ministerie in Berlijn wou zich vrijdag niet vastpinnen op een concreet cijfer. "Maar ga er maar van uit dat een niet-irrelevant en drie cijfers tellend aantal vluchtelingen maandag teruggebracht zal worden", zo verklaarde hij.

Ook de Europese Commissie gaat niet in op concrete cijfers. "Dat zal afhangen van de logistieke mogelijkheden", zei een woordvoerster. De praktische voorbereidingen zijn wel "in volle gang". Veertig Nederlandse experts arriveren vrijdag in Griekenland en in de loop van het weekeinde en maandag worden nog meer Europese asielexperts en officieren verwacht. Tot dusver beloofden de lidstaten zo'n 700 officieren om de terugkeer in goede banen te leiden.

Het Griekse asielsysteem moet dan ook dringend versterkt worden. "Zonder verdere en dringende Europese steun zal de beperkte capaciteit van het Griekse systeem voor de registratie en behandeling van asielaanvragen voor problemen zorgen", zo waarschuwt UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties vrijdag.

Het akkoord tussen de Europese Unie en Turkije bepaalt dat alle migranten die na 20 maart illegaal zijn aangekomen in Griekenland teruggestuurd kunnen worden, maar ze moeten wel eerst de kans krijgen om een individuele asielprocedure te doorlopen. Het is wel de bedoeling dat de aanvraag in de meeste gevallen onontvankelijk zal worden verklaard omdat Griekenland Turkije als "veilig derde land" beschouwt.

Ook daar schort het nog. Zowel Griekenland als Turkije moeten nog wettelijke voorwaarden invullen vooraleer het akkoord in werking kan treden. Gepland is dat het Griekse parlement vrijdag het licht op groen zet en ook de Turkse autoriteiten bevestigden dat ze tegen maandag de nodige maatregelen zullen nemen om internationale bescherming te garanderen. "We werken hard om te verzekeren dat het akkoord juridisch solide is", aldus de woordvoerster.

De status van "veilig derde land" wordt ook opnieuw in vraag gesteld in een rapport van Amnesty International, dat stelt dat de Turken als sinds midden januari quasi dagelijks groepen van ongeveer honderd mensen terug naar Syrië drijven. De Commissie onderzoekt deze aantijgingen en zal ze ook aansnijden in contacten met Ankara, reageerde de woordvoerster.

Maandag trekt bevoegd eurocommissaris Dimitris Avramopoulos naar Ankara om zich van de situatie in Turkije te vergewissen. Het terugsturen van vluchtelingen naar oorlogsgebied zou in ieder geval "een rode lijn" zou zijn, erkende de woordvoerser. "Er wordt niemand met recht op internationale bescherming naar Turkije teruggestuurd als die geen bescherming zal krijgen in Turkije."

Intussen slaakt UNHCR ook alarm over de hotspots op eilanden als Lesbos en Samos, van waaruit vluchtelingen terug naar Turkije zullen worden gebracht. Centra zijn overbevolkt, de voedselbedeling is ontoereikend en chaotisch en mensen slapen in open lucht. Op Samos vonden ook rellen plaats. "We weten dat er spanningen zijn, dat er capaciteitsproblemen zijn. We helpen de Griekse autoriteiten om de situatie onder controle te houden", aldus de Commissie.

In Griekenland verblijven ruim 50.000 migranten. Sinds 20 maart wagen wel beduidend minder mensen vanuit Turkije de oversteek naar de Griekse eilanden. Voor elke Turkse heropname wordt een andere Syrische vluchteling vanuit Turkije hervestigd in Europa. Ook daarover zijn volop gesprekken aan de gang in Ankara. Daarnaast krijgt Turkije ook uitzicht op visaliberalisering voor Turkse onderdanen en zes miljard euro voor de opvang en integratie van de circa 2,7 miljoen vluchtelingen op zijn grondgebied.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234