Zaterdag 10/12/2022

Europa haalt met nieuwe lidstaten ook veelbelovende aandelenmarkten binnen

Wie er al tevreden mee is dat de Bel 20 vandaag 32 procent hoger staat dan een jaar geleden, moet eens kijken naar de rendementen die te rapen vielen op de aandelenbeurzen van de tien lidstaten die weldra toetreden tot de Europese Unie. Tegenover wisselkoersschommelingen, hogere volatiliteit en enkele praktische moeilijkheden staan daar koerswinsten waarbij de prestaties van de West-Europese beurzen verbleken.

De Hongaarse beursindex BUX steeg de afgelopen twaalf maanden met 49 procent, de beurs van Warschau met 65 procent en die van Tsjechië met 67,9 procent. Die drie beurzen zijn de grootste van de tien landen die op 1 mei lid van de Europese Unie worden. In sommige kleinere kandidaat-lidstaten sloeg de beursgekte vorig jaar nog sterker toe. In Letland klom de Rici-index vorig jaar met een onwaarschijnlijke 133 procent. Ook in 2002, toen de aandelenmarkten wereldwijd op apegapen lagen, stoomde de Letse beursindex onverbiddelijk op. Letse aandelen werden dat jaar gemiddeld 27,4 procent duurder.

De returns mogen er dan wel spectaculair zijn, toch blijven de meeste Centraal-Europese beurzen (om Malta en Cyprus maar helemaal te vergeten) nog lilliputters in vergelijking met de markten uit het Westen. Zo heeft de beurs van Warschau, de grootste van alle nieuwe EU-leden, een marktkapitalisatie die vijf keer kleiner is dan die van Euronext Brussel. De ruim tweehonderd bedrijven die in Warschau noteren, zijn allemaal samen 'amper' dertig miljard euro waard, de marktwaarde van alle aandelen die op de Brusselse beurs noteren bedraagt 160 miljard euro.

Microscopisch

Op de beurzen van Slovenië of van de Baltische staten is het soortelijk gewicht al helemaal zoek. Op de beurs van Riga, in Letland, noteren vandaag amper 36 aandelen. Hun beurskapitalisatie bedraagt net iets meer dan één miljard euro. Dat maakt de volledige Letse beurs nog goedkoper dan de marktwaarde van een bedrijf als Umicore. Dat bedrijf heeft een beurskapitalisatie van 1,3 miljard euro.

De beperkte verhandelbaarheid en de microscopische omvang van heel wat Centraal-Europese beurzen heeft heel wat institutionele beleggers voorlopig weggehouden van de aandelenmarkten uit de nieuwe lidstaten. Beleggingsfondsen, zelfs zij die in 'kleine' aandelen beleggen, hanteren dikwijls een marktkapitalisatie van een miljard euro als norm vooraleer ze investeren. Fondsen die wel in centraal-Europa beleggen, kiezen onveranderlijk voor de grootste aandelen, zoals banken of telecomoperatoren, aangevuld met Russische waarden.

Door de toetreding van de drie Baltische Staten, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Polen, Hongarije, Cyprus en Malta worden de aandelenmarkten in die 'nieuwe' landen voortaan ook voor Belgische particuliere beleggers meer bereikbaar. Heel wat West-Europese 'beursorganisatoren - zoals Euronext of Deutsche Börse - zijn er als de kippen bij geweest om aan hun collega's in de nieuwe lidstaten elektronische handelssystemen te verkopen. Door de inlijving in de Europese Unie zullen beursgenoteerde bedrijven er ook sneller voldoen aan rapporteringsverplichtingen die gelijkaardig zijn aan die in de huidige lidstaten. Ook het toezicht op de beurzen door onafhankelijke instellingen (zoals dat in België gebeurt door de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen) zou verbeteren.

De hogere economische groei, de aanhoudende privatisering van voormalige staatsbedrijven en de toetreding tot de eurozone tegen het einde van dit decennium beloven een aandelenbelegging in de nieuwe lidstaten de volgende jaren nog steeds aantrekkelijk te maken, zeggen analisten.

Praktische bezwaren

Maar tegelijk is het voor een particuliere belegger niet zo gemakkelijk een graantje mee te pikken op die beloftevolle beurzen. Zo staan er enkele praktische bezwaren in de weg. Een order doorgeven op de Letse, Slowaakse of Sloveens beurs is nog niet zo gemakkelijk. Dikwijls zal uw makelaar er een correspondent-bank bij moeten betrekken, die lid is van die lokale beurs. Grotere instellingen zoals ING en KBC hebben in de grootste 'nieuwe' markten wel eigen vertegenwoordigingskantoren. Bolero, de on-linebeleggingsdienst van KBC, biedt nu zelfs de mogelijkheid via internet aandelen uit Polen, Tsjechië en Hongarije aan te kopen.

Wie belegt in de nieuwe EU-lidstaten moet voorlopig ook rekening houden met een wisselkoersrisico. Behalve in Cyprus, Litouwen en Estland hebben alle nieuwkomers munten die vrij vlotten tegenover de euro. In 2003 verloren al die munten - op de Slowaakse koruna na - terrein tegenover de Europese eenheidsmunt. De Tsjechische kroon was de grootste verliezer, met een daling van ruim 6 procent.

Wie op zoek gaat naar interessante Centraal-Europese aandelen komt al snel bij de grotere waarden uit. Over die aandelen is relatief veel informatie beschikbaar, bovendien zijn ze vlot verhandelbaar. Zo is de Poolse bank Bank Pekao (Bank Polska Kasa Opieki) de grootste uit de regio. Polen heeft ook een beursgenoteerde koperproducent (KGHM), een hoteluitbater (Orbis) en een it-groep (Softbank). Telekomunikacia Polska is met een marktwaarde van meer dan zes miljard euro - iets meer dan de helft van Belgacom - de grootste telecomspeler in Centraal-Europa. In Tsjechië domineren enkele filialen van bekende buitenlandse namen, zoals Philip Morris of Erste, de Tsjechische dochter van de gelijknamige Oostenrijkse bank, de beurs. De bank Komer`cn' Banka, telefoonmaatschappij Cesky Telekom en energiegroep Unipetrol zijn de andere belangrijkste waarden.

Wie in Hongarije op zoek gaat naar interessante aandelen kan met Gedeon Richter het grootste farmabedrijf uit Centraal-Europa op de kop tikken. Daarnaast noteren brouwer Brau Union, telecomgroep Antenna Hung|ria en plasticverwerker Pannonplast op de beurs van Boedapest.

Ook op de Sloveense beurs zijn volgens analisten enkele interessante koopjes te doen, zoals bierproducent Pivovarna Union - sinds 2001 deels in handen van Interbrew. Krka, een fabrikant van generische geneesmiddelen, wordt dan weer gezien als een kandidaat voor een buitenlandse overname.

Wie door de bomen het bos niet meer ziet, of zich toch laat afschrikken door wisselkoersen en praktische moeilijkheden, heeft in België keuze uit ruim veertig aandelenfondsen die beleggen in Centraal-Europa en Rusland. Hun strategie, en die van hun collega-beheerders van obligatiefondsen, komt volgende week aan bod.

Volgende week: aandelen- en obligatie- fondsen in de nieuwe lidstaten

De ruim tweehonderd bedrijven die in Warschau noteren, zijn allemaal samen 'amper' dertig miljard euro waard

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234