Zaterdag 28/05/2022

Europa geeft hernieuwbare energie extra duw

De Europese lidstaten moeten in de komende jaren meer beroep doen op hernieuwbare energiebronnen. Het is een van de weinige concrete afspraken die de staatshoofden en regeringsleiders op de jongste Europese top hebben gemaakt.

Brussel

Eigen berichtgeving

Johan Corthouts / Fabian Lefevere

Elke lidstaat moet in 2015 tenminste 15 procent van zijn stroom halen uit duurzame bronnen als wind- en zonne-energie. Het aandeel van biobrandstoffen in het totale brandstofverbruik moet over tien jaar tenminste 8 procent bedragen. Beide maatregelen zijn onderdeel van het gemeenschappelijk energiebeleid, waartoe de 25 Europese lidstaten gisteren een aanzet hebben gegeven.

Hoewel de twee doelstellingen niet afdwingbaar zijn, gaat België ze uitvoeren. Premier Guy Verhofstadt liet er gisteren geen twijfel over bestaan dat ons land de nieuwe targets in de praktijk wil omzetten. Momenteel ligt het aandeel van hernieuwbare energie in België op een schamele 6 procent. Ook engageert België zich om het gebruik van biobrandstoffen te stimuleren. Voor biodiesel is er vanaf november 2006 een accijnsverlaging voorzien, terwijl de productie van bio-ethanol in 2007 wordt gestart. "De doelstelling van 8 procent in 2015 is zeker haalbaar", zegt minister van Financiën Didier Reynders (MR).

De Europese Unie beschouwt hernieuwbare energiebronnen als een alternatief voor de invoer van energie uit het buitenland. Momenteel komt de helft van de Europese energie uit landen van buiten de Unie. Over twintig à dertig jaar zou bij ongewijzigd beleid het aandeel van niet-EU-leveranciers in de bevoorrading oplopen tot 70 procent.

Op de Europese top werd niet meer dan een voorzichtige aanzet gegeven tot een Europees energiebeleid, want de meeste lidstaten willen hun controle over hun energiemarkt niet prijsgeven, laat staan van Europa te horen krijgen of ze al dan niet voor kernenergie moeten kiezen.

De discussie over een toekomstig energiebeleid komt er na meer dan een week geruzie over protectionisme op de Europese energiemarkt. Zo wordt Frankrijk ervan beschuldigd de fusie van Gaz de France (GdF) en Suez te willen doordrukken om een overname door het Italiaanse Enel te dwarsbomen. Spanje weert zich om een overname van zijn nationale energiekampioen Endesa door het Duitse Eon te verijdelen.

Hoewel het overnamegevecht de top overschaduwde, bleef een harde confrontatie over het thema uit. Ieder land bleef na afloop van de top op zijn eigen stelling kampen. "Als ik hoor spreken over Frans protectionisme dan is dat complete nonsens", zei de Franse president Jacques Chirac over het huwelijk tussen GdF en Suez. "Je kunt Frankrijk moeilijk beschuldigen van protectionisme omdat het weigert in te stemmen met een pure financiële operatie die in het nadeel is van de aandeelhouders en de Franse en Belgische overheid."

"Er is geen nieuws, tenzij jullie journalisten willen dat we Frankrijk de oorlog verklaren", maakte de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zich van de zaak af. De Britse premier Tony Blair toonde zich in de discussie van zijn meest liberale kant. "De stroom in Downing Street 10 wordt geleverd door een Frans bedrijf. Een Duitse onderneming zorgt voor de waterbevoorrading. Voor gas hebben we de keuze tussen vier maatschappijen, waarvan maar een uit Groot-Brittannië komt. De Britten plukken de vruchten van een geliberaliseerde markt. Het wordt tijd dat er komaf wordt gemaakt met dat ouderwets protectionisme."

De Belgen maakten gisteren geen woorden meer vuil aan de energieruzie, maar zitten duidelijk met een ei. Om de almacht van de fusiemaatschappij Suez-GdF op de Belgische markt te breken, rekent de paarse regering op de steun van de Europese Commissie. "De Commissie heeft alle troeven in handen om te zorgen voor meer concurrentie, maar doet voorlopig niks", luidde de kritiek in het Belgische kamp.

Dat diezelfde Europese Commissie met de steun van EU-voorzitter Oostenrijk de tot dusver mislukte Lissabonstrategie over de modernisering van de economie tracht aan te scherpen, stemde de Belgen evenmin vrolijk. Tussen nu en 2010 moeten er elk jaar minstens twee miljoen banen worden gecreëerd in de Europese economie. En iedere lidstaat moet tegen eind volgend jaar elke werkloze schoolverlater binnen zes maanden een baan, een stage of een opleiding aanbieden. Het zijn nieuwe doelstellingen die tot groot ongenoegen van de Belgen in de eindconclusies terechtkwamen.

Toch was de Europese top niet een complete ontgoocheling voor ons land. Zo leggen de Europese lidstaten zich neer bij de beslissing van het Europees Parlement om de zogeheten Bolkesteinrichtlijn af te zwakken. En heel belangrijk voor België. De twaalf lidstaten van de eurozone krijgen voor het eerst de mogelijkheid om hun sociaaleconomische agenda beter op elkaar af te stemmen. Minister van Financiën Reynders: "De Eurozone werd binnen de Unie tot dusver enkel erkend voor het budgettaire en monetaire beleid. Daar komt nu de politieke coördinatie van het sociaaleconomisch beleid bij. Een aparte voorbereiding van de lentetop door de eurolanden wordt voortaan mogelijk."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234