Maandag 08/03/2021

Europa geeft België slecht milieurapport

De uitstoot van broeikasgassen in België is in de periode 1990-2000 met 6,3 procent gestegen. Het is het op vier na slechtste resultaat van alle Europese lidstaten. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Europees Milieuagentschap.

Het slechte rapport zet België onder druk om in het kader van de internationale Kyoto-strategie maatregelen te treffen tegen milieuvervuiling. Uiterlijk tegen 2012 moet ons land zijn uitstoot van C02 en andere schadelijke gassen met 7,5 procent verminderen ten aanzien van 1990.

"België is laat om zijn beleid te starten. Het Belgische klimaatplan en de bouw van windmolenparken zijn stappen in de goede richting. Maar die maatregelen op zich zijn onvoldoende", zegt Jos Delbeke, afdelingshoofd klimaatswijziging bij de Europese Commissie. Ons land zal vooral in de transportsector maatregelen moeten treffen. "In die sector is de situatie ronduit dramatisch", aldus Delbeke. Volgens de Europese Commissie heeft België er belang bij om zo veel mogelijk uitstoot in eigen land te verminderen. Anders moet België een oplossing zoeken in de handel van emissierechten, het kopen van propere lucht in landen die hun emissieplafond niet bereiken.

Niet alleen ons land werd gisteren op de vingers getikt. Ook Oostenrijk, Denemarken, Italië, Nederland, Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje kregen een slecht rapport. Spanje is het verst verwijderd van zijn doelstelling. De voorbije tien jaar ging de uitstoot van schadelijke gassen met 33,7 procent omhoog. Europees commissaris Loyola De Palacio, belast met transport en energie, greep de Spaanse cijfers aan om te pleiten voor kernenergie. "We zouden een grote vergissing begaan als de EU afziet van kernenergie, zoals jammer genoeg in sommige gevallen wordt voorgesteld", zei ze zondag. Daarmee gaat ze lijnrecht in tegen de Belgische beslissing om tegen 2025 al zijn kerncentrales te sluiten. "We zullen moeten kiezen. Ofwel we respecteren Kyoto en behouden kernenergie, ofwel we geven Kyoto op en stoppen met kernenergie", zei de Spaanse commissaris. (JCS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234