Woensdag 03/03/2021

Europa gaat vanaf 2005 lucht verhandelen

Brussel

Eigen berichtgeving

De Europese ministers van Milieu en Energie hebben gisteren een akkoord bereikt om binnen de Europese Unie een markt op te richten voor de verhandeling van de CO2-uitstootrechten. Het systeem past in de strijd tegen het broeikaseffect en de uitvoering van het Kyoto-protocol.

Vanaf 2005 zullen individuele industriële vestigingen hun uitstootrechten kunnen verhandelen. Bedrijven die grote inspanningen doen om energie te besparen en minder koolstofdioxide (CO2) uitstoten dan ze mogen, kunnen hun overschot aan rechten verkopen aan bedrijven die te veel CO2 uitstoten. De nationale regeringen zullen de quota voor de uitstoot verdelen.

In eerste instantie wordt de emissiehandel beperkt tot energieverslindende sectoren: de energieproducenten zelf, olieraffinaderijen, ijzer, staal, kolen, cement, glas, keramiek, papier en grote verbrandingsinstallaties.

Volgens het klimaatprotocol van Kyoto moeten alle EU-lidstaten samen hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2012 verminderen tot 8 procent onder het niveau van 1990. België moet 7,5 procent onder dat referentieniveau zitten maar omdat sindsdien vooral de CO2-uitstoot gestaag bleef stijgen moet de uitstoot nu al met ongeveer 15 procent verminderd worden. Velen noemen dat een onhaalbare kaart.

Een pas gepubliceerd rapport van het Europese Milieuagentschap wijst dan ook uit dat België samen met vier andere EU-lidstaten achterop hinkt in het uitwerken van maatregelen om de Kyoto-doelstelling te halen. Met wat er aan maatregelen in de pijplijn zit, kan de uitstoot Europees met bijna 5 procent dalen. Met extra maatregelen, zoals de emissiehandel, raakt men aan een daling van 12,4 procent, nog steeds onvoldoende om de doelstelling te halen. België is een van de vijf landen die het zelfs met bijkomende maatregelen niet halen. Dat heeft onder meer te maken met de cluster van chemiebedrijven en olieraffinaderijen in de haven van Antwerpen, die echte energieverslinders zijn.

Staatssecretaris voor Energie Olivier Deleuze (Ecolo) toonde zich gisteren tevreden over het bereikte akkoord. "Dit is een zeer goed akkoord. Europa gaat vooruit in de strijd tegen het broeikaseffect", zei hij tegenover het persagentschap Belga. "Het is een bindend systeem. Vanaf 2005 worden de door de Europese Commissie geselecteerde industriële sectoren verplicht om deel te nemen aan het systeem. De druk op degene die het liever anders hadden gezien, wordt stilaan onhoudbaar", voegde hij eraan toe. (SD)

Europese ministers van Energie bereiken akkoord over Europese markt voor CO2-uitstootrechten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234