Woensdag 22/01/2020

Update

Europa doet oproep aan Rusland en Syrië: "Stop bombardementen op Aleppo"

Beeld REUTERS

De Russische en Syrische strijdkrachten zullen hun bombardementen op de Syrische stad Aleppo donderdag even opschorten. Dat heeft het Russische leger maandag aangekondigd. De "humanitaire pauze" duurt van 8 tot 16 uur. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben vandaag in Luxemburg een oproep aan Rusland en het Syrische regime gelanceerd om de bombardementen op de stad Aleppo te stoppen. Eventuele sancties tegen Moskou waren niet aan de orde van de dag. "We zien niet in hoe dit de komende weken een effect zou kunnen hebben op het terrein", lichtte de Belgische minister Didier Reynders toe.

De pauze in de gevechten moet burgers de kans geven de stad veilig te verlaten. Tegelijkertijd kunnen de hulpdiensten dan ook de talloze gewonden evacueren.

Afgelopen weekend kwamen in het Zwitserse Lausanne de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Rusland met enkele regionale spelers samen in een poging tot een oplossing te komen over de situatie in Syrië. Die bijeenkomst eindigde zonder noemenswaardig resultaat.

Volgens de Europese hoge vertegenwoordigster van het Europees beleid Federica Mogherini is de humanitaire pauze een "stap in de goede richting", maar volstaat die niet. Om humanitaire organisaties de kans te bieden om konvooien met humanitaire hulp naar Aleppo te sturen, is volgens haar twaalf uur nodig. "Er is nog een beetje werk voor de boeg", voegt ze toe.

"Onze oproep aan Rusland en het Syrische regime is om de bombardementen op Aleppo te stoppen en de gesprekken met de Verenigde Staten en andere sleutelspelers op het terrein voort te zetten om een catastrofe te vermijden, eerst en vooral de humanitaire catastrofe in de stad", zo verklaarde Mogherini.

Dat menen ook de Verenigde Naties. "Elke pauze in de vijandigheden is een goede zaak voor de bevolking, maar we hebben nood aan meer tijd om de humanitaire machine in werking te krijgen", zegt een woordvoerder, die erop wijst dat de VN om pauzes van minstens 48 uur vraagt.

Leden van de Syrian Civil Defence, gekend als de 'Witte Helmen', dragen het lichaam van een meisje uit het puin van een gebouw dat vernield werd tijdens luchtaanvallen. Beeld AFP

"Disproportionele bombardementen"

De Europese ministers spraken vandaag bijna drie uur met VN-gezant Staffan de Mistura over de dramatische situatie in Aleppo. Ze laken de "disproportionele" bombardementen en de "opzettelijke" aanvallen op ziekenhuizen, medisch personeel en scholen. Ook maken ze zich zorgen over de nakende val van de strategische stad, die president Bashar al-Assad opnieuw uitzicht zou bieden op de controle over een homogeen deel van het Syrische grondgebied.

Hoewel landen als Groot-Brittannië en Frankrijk de voorbije dagen spraken over de noodzaak om de druk op Moskou maximaal op te voeren, stond een discussie over eventuele sancties tegen Moskou niet op de agenda. "We zien niet in hoe dit de komende weken een effect zou kunnen hebben op het terrein", zo lichtte Reynders toe. Ook de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier maakte duidelijk dat sancties op dit moment de burgers van Aleppo niet uit hun lijden zal verlossen.

Een Syrische jongen zit vast in het puin nadat een gebouw werd geraakt door een luchtaanval en wacht tot hij kan bevrijd worden. Beeld AFP

Eensgezind blok

Veel meer dan het opvoeren van de politieke druk op Rusland zit er voorlopig dan ook niet in, zo erkende Reynders. De Belgische vicepremier sprak wel de hoop uit dat Europa zich de komende weken duidelijker gaat profileren als een eensgezind blok dat met één stem spreekt, en dat er niet enkel individuele boodschappen van lidstaten naar Moskou worden gestuurd. Eind deze week houden ook de staatshoofden en regeringsleiders de Europese relaties met Rusland onder de loep.

De vredesonderhandelingen over Syrië plaatsen uiteraard eerst en vooral Rusland en de Verenigde Staten tegenover elkaar, maar volgens Reynders kan Europa ook haar rol spelen, bijvoorbeeld via haar contacten met regionale sleutelspelers als Turkije, Iran, Saoedi-Arabië en de Golfstaten. Mogherini kondigde aan dat Europa met die actoren contacten gaat leggen over de heropbouw van Syrië na de oorlog. Zo'n oefening kan volgens haar ook een nuttige impact hebben op de vredesonderhandelingen.

Een laadschop ruimt het puin na een luchtaanval die gisteren op Aleppo werd uitgevoerd. Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234