Woensdag 20/11/2019

Europa dagvaardt België voor negeren besluiten BIPT

Minister Johan Vande Lanotte. Beeld BELGA

De Europese Commissie dagvaardt België omdat de ministerraad de besluiten van telecomwaakhond BIPT naast zich kan neerleggen, wat in strijd is met de Europese wetgeving. Minister van Economie Johan Vande Lanotte bevestigt de ingebrekestelling, meldt ICT-vakblad Data News. De kwestie zal voor het Europees Hof gebracht worden.

In ons land heeft de ministerraad de bevoegdheid om beslissingen van het BIPT te schorsen, behalve als het gaat om geschillen tussen operatoren en marktregulering. Dat is volgens Europa een verkeerde omzetting van de Europese regels, staat te lezen op de website van Data News. Die regels bepalen immers dat een regulator altijd autonoom moet kunnen werken, zonder dat de beslissingen door een andere instantie geschorst kunnen worden. De Commissie zegt dat de Europese telecomregels op een verkeerde manier zijn omgezet in nationale wetgeving.

Minister Vande Lanotte gaf gisteren in de Commissie voor Infrastructuur, Verkeer en Overheidsbedrijven toe dat er een meningsverschil is met Europa, maar merkt op dat het BIPT meer bevoegdheden heeft dan dat Europa voorschrijft. "'De besluiten over marktregulering en geschillen tussen operatoren zijn inderdaad Europeesrechtelijk gereglementeerd, en daar blijven we af. Maar dat is anders wanneer het gaat over besluiten die niet onder de Europese regels vallen. Ik ben niet van plan om mijn macht op dat vlak in te perken."

"We moeten deze zaak op een volwassen manier voor het Europees Hof brengen, want het is tijd dat die instantie een uitspraak doet over dit punt. Ik maak er geen staatszaak van, maar het is belangrijk dat het Hof van Justitie duidelijk vastlegt waar het principe van een Europese regelgeving die bepaalt dat een regulator autonoom is begint - naar mijn oordeel wanneer hij door de Europese reglementering is gecoverd - en waar dat principe eindigt."

 
Ik maak er geen staatszaak van, maar het is belangrijk dat het Hof van Justitie duidelijk vastlegt waar het principe van een Europese regelgeving die bepaalt dat een regulator autonoom is begint en waar dat principe eindigt
Johan Vande Lanotte
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234