Online bescherming

Europa breidt bescherming uit voor wie online 'pakketreis' boekt

Meer rechten voor wie online een vlucht, hotel en/of huurauto vastlegt

1 Screenshot van online reisagentschap TravelBird. © TravelBird

Wie op het internet een 'pakketreis' boekt en dus een vlucht, hotel en/of huurauto vastlegt, heeft voortaan meer rechten. Het Europees Parlement heeft een 25 jaar oude richtlijn gemoderniseerd en de bescherming opgetrokken tot het niveau dat reeds van toepassing was voor wie nog met een reisbureau werkt.

Pakketreizen bestaan uit twee of meer toeristische diensten die voor één prijs worden aangeboden. Het kan zowel gaan om all-informules, die via gespecialiseerde websites als TravelBird worden aangeboden, als om doorklik-deals, waarbij consumenten via de website van bijvoorbeeld Ryanair bij een autoverhuurbedrijf terechtkomen.

De nieuwe Europese wetgeving moet over ten laatste 2,5 jaar in alle lidstaten in werking treden en biedt reizigers meer mogelijkheden om hun reis kosteloos te annuleren. Ze kunnen dat onder meer doen als voor vertrek blijkt dat de prijs meer dan 8 procent hoger zal uitvallen dan aangekondigd. Hetzelfde geldt wanneer de plaats van bestemming getroffen wordt door een natuurramp of terroristische aanval.

Er zal ook niet meer moeten worden getwijfeld wie verantwoordelijk is wanneer iets fout gaat. De betrokken bedrijven moeten dat aan de consument duidelijk maken voor hij zich contractueel verbindt.nieuws

cult

zine