Woensdag 30/09/2020

Media

Europa betaalt zenders voor EU-verslaggeving

'Villa Politica' met Linda De Win berichtte in een live-uitzending over het Verdrag van Rome.Beeld VRT

Het Europees Parlement trekt jaarlijks enkele miljoenen uit om media te subsidiëren die over het Parlement willen berichten. Ook Belgische omroepen maken er gebruik van.

Een idee voor een goede reportagereeks over het Europees Parlement (EP) of wat extra steun voor een live-uitzending vanuit het Europees hoofdkwartier? Radio- en tv-zenders en onlinemedia kunnen daarvoor al enkele jaren terecht bij het EP voor subsidies. In het kader van zijn mediaprogramma steunt die elk jaar media die over het reilen en zeilen van het Europees Parlement willen berichten.

Het subsidiepotje is niet min. In 2018 en 2019 voorziet het Parlement telkens 3,75 miljoen euro. Met de subsidies wil men onder meer het begrip van de identiteit en rol van het Parlement bevorderen en de dialoog over de activiteiten stimuleren. Maar, benadrukt men bij het EP, dat betekent niet dat de redacties aan handen en voeten gebonden zijn. Eenmaal het project goedgekeurd is, mengt men zich op geen enkele manier in wat de redacties doen.

Meerwaarde

Het voorbije jaar deden in België de VRT, RTBF en RTL een beroep op deze subsidiepot. De VRT kreeg 77.233 euro toegekend voor een nieuwsproject rond de zestigste verjaardag van het Verdrag van Rome, met onder meer reportages in Het Journaal, een live-uitzending van Villa Politica en een app waarmee je kan nagaan waarvoor de EU haar geld gebruikt. De omroep zegt dat het daarvan uiteindelijk maar 33.700 euro kreeg. RTBF kreeg de voorbije twee jaar in totaal 155.000 euro voor een factcheck-rubriek, terwijl RTL net geen 220.000 euro ontving voor een radio- en tv-programma over Europa.

Bij de VRT, dat in 2010 en 2011 zo ook voor iets meer dan 300.000 euro subsidies kreeg, zegt men eerder spaarzaam om te springen met de subsidies. "We doen het niet vaak, maar het verdrag van Rome was een belangrijk historisch moment", zegt Inge Vrancken, hoofdredacteur van Het Journaal. "Als we het doen, vragen we ons eerst af of het een meerwaarde kan zijn. Indien ja, schrijven we een voorstel uit."

Volgens het redactiestatuut van de VRT mogen zulke subsidies door 'niet-commerciële financiers' ook, op voorwaarde dat de redactie onafhankelijk kan werken. Vrancken benadrukt dat dat hier ook zo is. "Hoe we dat invullen, is helemaal aan ons. Het houdt ons ook niet tegen om kritisch te zijn over Europa. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld ook een verhaal gebracht over sociale dumping en hoe Europa op dat vlak niet goed bezig is. We krijgen daar achteraf ook nooit reactie op."

Idem bij de RTBF, zegt Axelle Pollet. "We hebben totale vrijheid over wat in onze factcheck aan bod komt. Die redactionele onafhankelijkheid is essentieel. Anders zouden we deze subsidies niet aanvragen."

Geloofwaardigheid

Kan je dit doen als nieuwszender? "In de Angelsaksische landen zou dit no pasarán zijn: daar wil men geen geld aannemen van instellingen waarover men bericht", zegt Ides Debruyne, de managing director van Journalismfund.eu die al jaren pleit voor meer Europa-berichtgeving. "Maar in veel Europese landen gebeurt het wel. Je ziet ook dat ngo's veel vaker op deze manier werken. Ik zou het als medium toch niet doen. Het ondermijnt je geloofwaardigheid."

Maar als je het dan toch doet, moet je er als medium wel transparant over zijn, meent Debruyne. "Als je geld aanneemt zonder dat te vermelden in je programma is dat nog erger." Zowel bij de RTBF als de VRT vind je online dat het gemaakt is met Europese steun. "Je moet zoiets nooit in de duik doen", zegt Inge Vrancken. "Dat vermelden maakt het zuiver en helder."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234